5 spoznanj, ki se jih lahko naučimo iz izkušenj s skorajšnjo smrtjo

Nataša Šmalc
Četrtek, 1. november 2018, 5:30
Image
1. november, dan vseh svetih, je dan, ko se še posebej spominjamo vseh svojih bližnjih, ki so umrli. Pogosto se potiho sprašujemo, le kje so? Kako jim je? Nas pogrešajo? Molijo za nas? Ta in še mnoga vprašanja nas spremljajo vse življenje, do smrti.

A nekateri redki posamezniki odgovore na ta vprašanja dobijo prej, že za časa življenja. Kljub temu, da so mnogi znanstveniki skeptični glede izkušenj s skorajšnjo smrtjo, je pečat, ki ga taka izkušnja pusti, nesporen.

Kot pravi dr. Raymond Moody, oče študij srečanj s posmrtnim življenjem za revijo Mysterious ways, taka izkušnja posameznika dramatično spremeni. Vsi, ki se po srečanju s smrtjo prebudili v življenje, pravijo, da je najpomembnejše, kar lahko naredimo, da se naučimo ljubiti.

V nadaljevanju lahko preberete 5 izkušenj in spoznanj posameznikov, ki so se srečali s posmrtnim življenjem.

Nebesa so resnična

Leta 1999 sta se dr. Mary C. Neal in njen mož odločila s kajakom prepluti del reke v Čilu. Oba sta bila izkušena kajakaša z 20-letnimi izkušnjami, ki sta potovala skupaj s profesionalci. Navidezno jima ni bilo treba skrbeti, dokler se ni zgodilo nepričakovano.

Mary je zdrvela po slapu, se potopila tri metre globoko in ostala ujeta v svojem čolnu. Čeprav ujeta, se je počutila mirno, obdano s Kristusovimi rokami. Videla je duhovna bitja, oblečena v obleke ljubezni in cvetlične poti, ki so pripeljale do velike kupolaste strukture. Mary je bila pripravljena zapustiti ta svet, vendar ji je bilo rečeno, da ni njen čas. Več o njeni izkušnji lahko poslušate tukaj.

»Bog nas ljubi bolj kot si lahko predstavljamo,« je kasneje dejala Mary in poudarila: »Nobenega dvoma ni, da sem se naučila, da je Bog resničen in prisoten in deluje v svetu. Božji čudeži so prisotni, če jih iščemo. Nebesa so zares resnična.« 

Življenje gre mimo kot bi trenil z očmi

Medtem, ko je plezal po ledeni steni v Kanadi, je 21-letni Peter Pangore, podlegel ledenemu mrazu. Čutil je, da je njegova duša zapustila njegovo telo. Nato je čutil lebdenje in pred njim so se pojavila velikanska vrata. Nato je Peter brez besed govoril z Bogom in imel možnost, da gre skozi vrata ali se vrne na zemljo. Peter se je odločil, da se vrne. O njegovi izkušnji lahko preberete tukaj.

Ta izkušnja ga je popolnoma spremenila. Postal je protestantski duhovnik in danes svetuje umirajočim in tistim, ki žalujejo. Peter se spominja srečanja z Bogom: »Nisem mogel videti Boga, a vendar sem lahko čutil, kako mi mežika. Le tako lahko to opišem na človeški način. To, čemur mi pravimo življenje, je kot pomežik z očesom. Ampak nebesa, to je pogled, ki se razprostira v večnost. To je sporočilo, katerega je hotel, da izvem.«

Bog je vedno z nami

Potem, ko  je bila diagnosticirana z dvema redkima prebavnima boleznima v rani mladosti, je bila Annabel Beam vajena bolečine. Večino svojega otroštva je preživela v bolnišnicah. Na dan njenega srečanja s posmrtnim življenjem je Annabel s svojo družino iz težkega dne v bolniđnici, prišla nazaj domov. Svoji mami je povedala, da si želi umreti, da bi lahko bila z Jezusom, stran od obstoja bolečine.

Kljub temu sta jo njeni sestri spodbujali k igri. Annabel se je imela tako lepo kot že dolgo ne, ko se je zgodilo nepredstavljivo. Padla je 9 metrov globoko v votlo drevesno deblo. Medtem, ko je bila nezavestna, je srečala Jezusa in angela. Ko se je zbudila je bila ozdravljena svojih bolezni in brez poškodb. Po njeni zgodbi je bil posnet tudi film Miracles from heaven, več o njeni zgodbi pa si lahko preberete tudi tukaj.  

Danes Annabel uporablja svojo platformo, da promovira pozitivnost in vero tudi v najslabših trenutkih. Kot pravi sama: »Upam, da ljudje spoznajo, da je On vedno zvest ne glede na to, kako slabo gredo stvari, On je vedno s tabo.«

Za življenje na zemlji obstaja dober razlog

Dr. Eben Alexander III je bil skeptik po duši. Čeprav je zrasel v verski družini, se mu je kot nevrokirurgu koncept življenja po smrti zdel malo verjeten. Eben je vedel, da je življenje sestavljeno iz možganov in telesa. Brez teh dveh stvari, kako lahko kdorkoli preživi? Ta perspektiva se je spremenila, ko so mu diagnosticirali redko obliko bakterijskega meningitisa, zaradi česar je bil teden dni v komi. V tem času je bežno videl nebesa – bujne doline, angele in pokojno sestro, ki je ni poznal. O njegovi izkušnji si lahko preberete tukaj.

Eben je bil sprva skrivnosten glede svoje izkušnje, vendar se je nato odprl, napisal knjigo in pričel pričevati ljudem po državi. Med drugimi so mu zastavili tudi vprašanje. Če so nebesa tako popolna, kakšen je potem smisel življenja na Zemlji? Njegov odgovor je bil: »Tu se naučimo lekcije, kako ljubiti sebe, ljubiti vsa bitja, izkazovati sočutje, odpuščanje, sprejemanje. Tu smo, da to storimo – vsak novi košček te ljubezni našo dušo ponese na višji in višji nivo. Zato smo tukaj. Nismo tu zato, da nekoč končamo to življenje in nato sedimo na nekem oblaku in igramo harfo; to je dinamičen proces učenja in rasti

Za življenje se je vredno boriti

Bruce van Natta je imel lepo življenje. Ljubil je svojo službo, imel je predano družino in uspel je zgraditi uspešno mehanično podjetje. Medtem, ko sam ni bil posebej veren, ga je njegova žena Lori spodbujala k iskanju močnejše povezanosti z Bogom. Bruce je Lori oboževal, a je čutil, da je njegov odnos z Bogom prišel do vrhunca. To se je spremenilo, ko je nanj padel tovornjak, medtem ko je poskušal popraviti njegov rezervoar za olje. Bruce je čutil kako lebdi nad svojim telesom.

Videl je angele – velike močne moške v sijočih, belih oblekah. Potem mu je zaklical glas: »Če hočeš živeti, sem tukaj, ampak ne bo lahko. Moral se boš boriti močneje, kot si se kdajkoli boril. Si pripravljen?« Bruce se je boril za svoje življenje in tako našel moč v Bogu. O njegovi izkušnji si preberite tukaj.

Sam pravi: »Bog mi je poslal angele, da mi sporočijo, da bo On z mano skozi prihodnje izzive, da bi se moj odnos z Njim poglobil. Naučil sem se, kako krhko je človeško telo. Vendar sem odkril moč, ki nam jo Gospod ponuja, da nas potegne iz sedanjosti na načine, v katere nikoli ne bi mogel verjeti.«

Tako različne izkušnje bližnjega srečanja s smrtjo, tako različno dojemanje posmrtnega življenja, a povsem enako sporočilo ljubezni.

Vir: guideposts.org

 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

94%

18.414€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.