Kako so se tri dekleta odločila narediti veliko dobrega - in hkrati svet rešiti pred goro plastike

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 24. oktober 2018, 16:26
Image
Prav obrabljeno vsi ves čas ponavljajo, da na mladih svet stoji. Da moramo svet zanje ohranjati. Da moramo prav mlade vzgojiti in naučiti, da bodo živeli trajne, ljubeče in kakovostne odnose in skrbeli za svet, ki ga človek vse bolj onesnažuje, uničuje in zanemarja.

Tudi otroci lahko spreminjajo svet

V Zavodu Iskreni to ves čas počnemo preko programov, medijev in z življenjem vrednot, za katerimi stojimo. Tri dekleta, ki se zavedajo, da kupi plastike sveč močno onesnažujejo okolje, so se domislila, da bi lahko spoštovanje do rajnih izkazali tudi drugače.

Sveče mnogi tako ali tako množično prižigajo predvsem zaradi tradicije ali v tekmovanju s sosedi in sorodniki. Ko pa sveča po prvem novembru izgori, pristane v smeteh. Slovenci jih na leto zavržemo okoli 16 milijonov.

10-letni Julija in Katarina ter 12-letna Barbara so skupaj z mamo Polonco v spomin na svoje ljubljene začele poslikavati kamne, ki bi na grobovih lahko ostali trajno – ne bi onesnaževali okolja kot sveče in ne bi oveneli kot cvetje.

V spomin na ljubljene

Spomnile so se na ljudi, ki so jim bili pomembni in so že odšli, pa tudi na tiste, ki so jih srečale ob obiskih Hospica. Med prvimi kamni za na pokopališče sta tako nastala kamna za Jožefa – pokojnega bratca in za Johanco – lani preminulo babico. V spomin na svoje ljubljene so začele poslikavati kamne, ki bi na grobovih lahko ostali trajno – ne bi onesnaževali okolja kot sveče in ne bi oveneli kot cvetje. Kamni so nastajali v želji narediti trajen simbolni spomin in darilo pokojnim in hkrati v želji narediti nekaj dobrega za planet in slovenske družine. Enak namen smo prepoznali tudi v akciji Manj svečk za manj grobov in sklenili, da se povežemo tudi z njimi, ki z zbranim denarjem pomagajo bolnim, ostarelim in pomoči potrebnim po Sloveniji.

Sklenili smo, da bomo od vsakega prodanega kamna 1 evro namenili za nakup medicinskih pripomočkov in zdravljenje bolnih ali življenjsko ogroženih.

Vsakemu kamnu je priložen tudi opis simbolike, ki jo nosi. Zapakiran je v preprosti, lični škatlici. Priložen pa mu je tudi t.i. certifikat, ki pomeni, da je bil ta kamen naslikan v krščanskem domu, z mislijo na kupca in prejemnika. Certifikat tudi pomeni, da je večina zneska namenjena delovanju Zavoda Iskreni.

Da poslikave ne bi bile »kar nekaj« ali, da ne bi nemara celo koga spominjali na »newage« mandale, so si  ustvarjalke zadale nekaj pravil glede vzorcev in barv, vseeno pa je nastal tudi kakšen kamen, ki je pravila kršil. Tako so na primer izdelale kamen s podobo Device Marije. 

Razlaga vzorcev 

KRIŽ - simbol upanja v vstajenje umrlega

KROG  - rozeta ali spirala - krog ponazarja neskončno, brezpogojno Božjo ljubezen, ki nima začetka, ne konca. V obliki spirale je poudarjen občutek "širjenja" Božje ljubezni na vsa naša področja delovanja. Ponazarja tudi našo ljubezen do umrlega, ki se s smrtjo ni končala.

Krog hkrati predstavlja tudi Božjo popolnost in s tem naše zaupanje v popoln Božji načrt, ki presega konec življenja na zemlji.

SRCE ima močan simbolni pomen, kot simbol ljubezni do pokojnega, ter simbol izročanja pokojnega v Marijino brezmadežno in v Jezusovo presveto srce. 

Razlaga barv

ČRNA – ponavadi izbrana za ozadje, saj daje odličen kontrast vsebini - spominja na žalost nad izgubo, smrt, ločitev

BELA spominja na čistost, nedolžnost

ZLATA pogosto uporabljena že med prvimi kristjani - odseva žarečo Božjo luč in nas spominja, da za vse, ki so v nebesih, na svetu ni senc.

RDEČA: ljubezen, veselje, Sv. duh, ogenj, Kristusova kri, mučeništvo 

VIJOLIČNA: barva pokore, spokornosti, spreobrnitve, zavesti. Je pa tudi barva prestiža, kraljevska barva, zato nas spominja na Jezusa, ki je Kralj vseh kraljev. Vijolična združuje rdečo in modro - kar je simbol Jezusove krvi - rdeče - človeške in modre - kraljevske, božje, nebeške

ZELENA: barva večnega življenja, upanja, stvarjenja, narave

ROZA: Barva veselja

MODRA: Barva duhovnega, presežnega, nebes. Tudi Marijina barva. 

Spoštljivi do rajnih, prijazni do okolja, družin in pomoči potrebnih?

Ročno poslikane okrasne kamne lahko kupite v naši spletni trgovini in prodajalni Iskreni. Z nakupom podprete tudi delo Zavoda Iskreni in pomagate ljudem, ki bodo pomoč prejeli v okviru akcije Manj svečk za manj grobov. 

Če bi si jih raje ogledali v živo, pa se lahko vsak dan od ponedeljka do petka od 9:00 do 14:30 oglasite pri nas na Nazorjevi 1 v Ljubljani.  

Foto: countercurrents.org

Za še več dobrih vsebin.
Pomladna donacijska akcija se končuje. Podprite nas še danes!
0€
25.200€

52%

13.224€
Akcija se zaključi:
30.06.2019

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.