39 Veliki petek – odgovor na bolečino ni teorija, ampak bližina

Uredništvo iskreni.net
Petek, 19. april 2019, 1:00
Image
know-compassion
»Bog se skloni v najtežje situacije človekovega življenja, zato da je lahko z nami sočuten,« ob velikem petku razmišlja Karel Gržan.

Vprašanje za pogovor med zakoncema

  • Kaj me nagovarja iz razmišljanja Karla Gržana o velikem petku?
  • Kaj me najbolj nagovarja v praznovanju velikega petka? (Če se bosta pogovarjala zvečer, ob koncu dneva, si lahko povesta, kako sta doživljala ta dan, križev pot, obrede velikega petka, ki sta se jih morda udeležila ...).

Besedilo za premišljevanje

In ko so prišli na kraj, ki se imenuje Lobanja, so tam križali njega in oba hudodelca, enega na desnici in enega na levici. Jezus je govoril: »Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo.« Ko so si delili njegova oblačila, so zanje žrebali. 35 Ljudstvo pa je stalo zraven in gledalo. Celo voditelji so se norčevali iz njega in govorili: »Druge je rešil, naj reši sebe, če je on Božji Mesija in Izvoljenec.« Posmehovali so se mu tudi vojaki; pristopali so in mu ponujali kisa. Govorili so: »Če si judovski kralj, reši samega sebe.« Nad njim je bil tudi napis: »Ta je judovski kralj.«

Eden od hudodelcev, ki sta visela na križu, ga je preklinjal in mu govoril: »Ali nisi ti Mesija? Reši sebe in naju!« Drugi pa mu je odgovoril in ga grajal: »Ali se ti ne bojiš Boga, ko si v isti obsodbi? In midva po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni storil nič hudega.« In govoril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.«

Bilo je že okrog šeste ure, ko se je stemnilo po vsej deželi do devete ure, ker sonce ni dajalo svetlobe. Zagrinjalo v templju se je pretrgalo po sredi. Jezus je zaklical z močnim glasom in rekel: »Oče, v tvoje roke izročam svojega duha.« In ko je to rekel, je izdihnil. Ko je stotnik videl, kaj se je zgodilo, je slavil Boga in dejal: »Zares, ta človek je bil pravičen.« In vse množice, ki so se zbrale, da bi gledale, in so videle, kar se je zgodilo, so se nazaj grede tolkle po prsih. Vsi njegovi znanci pa so stali daleč proč; prav tako tudi žene, ki so ga spremljale od Galileje sèm in so to gledale.

Lk 23,33-49

Foto: lthomason.wordpress.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.