30 »Če je nekdo gej in išče Gospoda in njegovo voljo: kdo sem jaz, da bi sodil?«

Uredništvo iskreni.net
Torek, 9. april 2019, 1:00
Image
papez francisek08
Maria Plešeja smo vprašali, kako je doživel ta slavni stavek, ki ga je papež Frančišek izrekel na novinarski konferenci ob povratku s svetovnega dneva mladih v Rio de Janeiru.

Tudi evangeljski odlomek pretekle nedelje (Jezus in prešuštnica) govori o obsojanju. Zato nam bo pričevanje Maria Plešeja izhodišče za pogovor tudi o tem.

Vprašanje za pogovor med zakoncema

  • Preberita evangelija pretekle nedelje, pripoved o tem, kako je Jezus odpustil prešuštnici (Jn 8,1-11).
  • Kakšno držo pa midva zavzameva, ko vidiva nekoga, ki živi v na zunaj očitni grešni situaciji? Se najin pogled tu ustavi na površju ali zmore iti v globino? In v odnosu med nama?
  • Ali kdaj čutiva, da naju rani tudi pogled?

Besedilo za premišljevanje

Gospod Jezus pravi: »Ne sodite in ne boste sojeni. Ne obsojajte in ne boste obsojeni. Odpuščajte in vam bo odpuščeno. Dajajte in se vam bo dalo; dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo dali v naročje. S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo« (Lk 6,37-38). Pravi predvsem, naj ne sodimo in ne obsojamo. Če nočemo pasti v Božjo sodbo, ne smemo postati sodniki svojih bratov. Ljudje se namreč s svojo sodbo ustavijo na površju, medtem ko Oče vidi v globino.

Papež Frančišek: Obličje usmiljenja, 14.

Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!«

Jn 8,10-11

Foto: akseac.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.