Zgodba o ženi, vredni osem krav

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 23. junij 2018, 5:00
Image
Pogled, s katerim mož gleda ženo, način, kako jo ceni in občuduje, trajno vpliva na njeno notranjo in zunanjo lepoto. Želite dokaz? Preberite spodnjo zgodbo!

Pisateljica Patricia McGerr v zgodbi Johnny Lingo and the Eight Cow Wife (Johnny Lingo in žena, vredna osem krav) pripoveduje, kako je obiskala pacifiški otok Kiniwata. Otočani so ji kmalu povedali zgodbo, ki se ji je smejal ves otok: o mladem moškem, Johnnyju Lingu, ki je vse prebivalce otoka šokiral, ko očetu svoje neveste ni plačal tradicionalnih dveh ali treh krav za svojo ženo. Niti štirih ali petih za izjemno ženo. Ne, za Sarito jih je plačal osem.

»Osem krav?« je vprašala Patricia. »Očitno je bila lepotica, ki ti vzame dih!«

»Zato se pa smejemo,« so ji odgovorili otočani. »Prijazni bi bili, če bi ji rekli pusta. Sarita je majhna in koščena, ramena ima upognjena in glavo sklonjeno. Njena lica nimajo barve in na glavi ima zavozlan šop las. Boji se lastne sence. Le kako je sploh lahko očarala kakšnega fanta?!«

Kako mislite, da se počuti ženska, če jo ženin kupi za najnižjo možno ceno?Saritina družina je pričakovala, da bo ženin za takšno nevesto plačal eno samo kravo. A nato je prišel Johnny. Šel je naravnost k nevestinemu očetu in v eni sapi izdavil: »Saritin oče, za vašo hčerko ponujam osem krav!« In je krave takoj izročil.

Po poroki se je par odselil na sosednji otok, zato otočani o Johnnyju in Sariti niso imeli vesti. Patricia pa se je odločila stvar raziskati in je odpotovala, da bi ju obiskala. Ko je prispela do njunega doma, je nejeverna zagledala eno najlepših žensk, kar ji je kdaj videla. Pred njo je stala lepotica s pokončno držo, iskrečimi se očmi in ponotranjenim ponosom – Sarita.

Ko je Patricia Johnnyja Linga povprašala o njegovem ravnanju, ji je razložil: »Kako mislite, da se počuti ženska, če jo ženin kupi za najnižjo možno ceno? Ženske se med seboj primerjajo, koliko so možje plačali za katero. Ena se hvali, da je dal mož štiri krave, druga, da šest. Kako se počuti ženska, če je njen oče dobil le eno ali dve kravi? To se ni smelo zgoditi moji Sariti!«

»Torej ste plačali osem krav samo zato, da bi osrečili ženo?« ga je vprašala Patricia.

»Osrečil?« je odgovoril Johhny. »Želel sem mnogo več. Mnogo stvari lahko spremeni žensko. Stvari, ki se zgodijo v njej, ali pa zunanje okoliščine. A najpomembnejše je, kako dojema samo sebe. Sarita je bila prepričana, da ni vredna nič. Zdaj ve, da je vredna več od katere koli ženske na otoku. Ljubil sem Sarito in se hotel poročiti z njo.«

Patricii se je počasi začelo svetlikati: »Ampak ...«

»Ampak želel sem si ženo, ki je vredna osem krav.«


Zgodbo je napisala ameriška pisateljica Patricia McGerr. Leta 1988 je bila objavljena v reviji Reader’s Digest. Po njej je bil leta 2003 posnet tudi film Legenda o Johnnyju Lingu.

Foto: mariestopes.org.za

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.