Zakaj je zame žena pomembnejša od mojih otrok?

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 4. september 2019, 5:00
Image
»V skupnih sedemnajstih letih zakona sva odkrila, da marsikaj ustvarja zdrav in srečen dom. A kaj v največji meri vpliva nanj? Zdravje najine zakonske zveze. Najin zakon je pomembnejši od vsega ostalega. Celo pomembnejši od najinih otrok.«

Največ, kar lahko daš otroku je, da ljubiš njegovo mamo.Mike Berry je mož in oče osmim otrokom. Skupaj z ženo Kristin sta starša petnajst let in že od samega začetka sta skupno pot zasnovala tako, da sta kot par na prvem mestu. Ko so v njun  dom prihajali otroci, sta ugotovila, da hitro lahko zavzamejo celoten čas, ki ga imata na voljo. Zato sta postavila nekaj pravil, ki omogočajo, da ohranjata čas tudi zase. Obljubila sta si, da bosta vedno na voljo svojim otrokom, ko ju bodo potrebovali, da bosta prva zaupnika in skrbna starša, ampak da kot par vedno ostajata drug drugemu prva.

Z ženo sta svoje razloge utemeljila s spodnjimi razlogi.

Zdrav zakon je temelj doma

Temelj družine niso otroci. So del doma in sestavljajo večji del družine, vendar niso glavni dejavnik, ki drži skupaj to čudovito zmešnjavo. Ta dejavnik sta vidva, ti in tvoja žena. Vidva predstavljata temelj. Otroci izhajajo iz vaju, so podoba vajinega zakona, saj se po vama zgledujejo in ravnajo. Zato je vajin zakon tisti, iz katerega se polnijo.  

Pred otroki sva bila midva

Se še spomnite časov, ko sta bila sama? Mike pripoveduje: »Zaljubila sva se, preskočila pouk, da bi bila skupaj, cele ure sva se pogovarjala po telefonu in se na koncu za vedno zavezala drug drugemu. Midva sva začetek. Potem so prišli ti lepi otroci. Hvaležna sva, da so napolnili najino življenje s toliko veselja. Toda najina zveza je pred vsem tem. Najina zveza je sveta. Kdo jo bo varoval, če ne midva? Zaščititi morava to svetost.«

Ko bodo odšli, bova midva ostala

Nič ne traja večno. Naši mali otroci bodo nekoč odrasli in se odselili iz našega gnezda. Ne vem zate, toda v moji kleti ni prostora za 30-letnega otroka. Potem, ko bodo zaživeli sami, si ustvarili družino, bova ostala sama. Takrat bova morala biti zdrava, močna in še vedno tako predana drug drugemu, kot sva bila na začetku najine poti.

Da bova to lahko storila in da bo najin dom še prijeten, morava danes postaviti najino zvezo na prvo mesto. To ni enostavno. Je pa potrebno.

Postaviti morava zgled

Otroci ponotranjajo življenjske smernice, obnašanje, način življenja, ki ga imamo starši. Spremljajo vsak naš korak, da bi ugotovili, kako naj živijo svoje življenje. Pogosto rečemo: »Vzgajamo odrasle, ne otroke.«

Želiva, da najini otroci odraščajo z zdravim pogledom na odnose. Želiva, da bi najina vez bila temelj in zgled tudi zanje. Od naju bodo črpali pogled na zakonca, na poroko, na odnose. Zato sem na prvo mesto postavil svojo ženo. Ko vidijo, kako zelo se imava rada, je to zanje največ.

Ura je 21:15, otroci so v sobah

Najin urnik je nor. Ves čas, ampak res ves čas. Kot da se čas nikoli ne ustavi. Dan preživiva z otroki in sva jim na razpolago, a večer je najin. Vsak dan po 21.15 uri, morajo biti otroci v svojih sobah.

Ali bova, ko bodo otroci odšli, še vedno povezana in močna zakonca?

»Običajno je 8:30, ko dam prvi opozorilni znak hčerkama,« pripoveduje Mike. Ob 21. uri rečem: »Petnajst minut, da se spravita gor.« To ponavljam skoraj vsak večer. In skoraj vsako noč se prepirajo z mano: "Ampak zakaj moramo iti spat ob 9:15, nismo več otroci."

"Ni vam treba iti v posteljo, vendar ne smete ostati tu v dnevni sobi; to je najin čas. Z mamo se nisva videla ves dan. Potrebujeva čas zase."

Zavijejo z očmi in odidejo. Midva pa imava čas le za naju.

Postavita se na prvo mesto. Le tako bosta ohranjala zdrav in lep zakon. Največjo korist bodo od tega imeli prav otroci.

Povzeto po: confessionsofanadoptiveparent.com

Foto: Shutterstock

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

4. oktober 2019 ob 17.30

Ljubljana, Slovenj Gradec, Sveti duh, Nova Gorica, Maribor,
Cerklje na Gorenjskem