Zakaj je porodniška podobna absolventu?

Lucija Čakš
Sreda, 30. marec 2016, 5:41
Image
porodniska absolvent
Ko rodiš, se ti življenje obrne na glavo. Porodniška zagotovo ni podobna nobenemu drugemu obdobju v življenju. Razen morda absolventskemu stažu.

Mislite, da se šalim? Sploh ne! Podobnosti se ponujajo kar same.

Oboje traja eno leto

Za začetek – oboje traja eno leto.

Tako na porodniški kot med absolventom dan nima neke predvidene strukture: lahko kaj skuhaš, lahko pa tudi ne; lahko veliko spiš ali pa čisto nič in če v dnevu nimaš predvidene neke obveznosti, lahko ves dan ne zapustiš hiše. Včasih se ti ne ljubi niti preobleči iz pižame.

V obeh primerih veš, da te čakajo določene (neprijetne) dolžnosti, vendar si tako brez volje, da v prostih trenutkih samo klikaš po družabnih omrežjih, namesto da bi počela kaj koristnega ali vsaj šla spat.

Hišna opravila opravljaš kompulzivno – kak dan imaš naval energije in počistiš vse kote, pobrišeš prah in morda celo opereš zavese, včasih (večinoma!) pa ves dan mirno hodiš po drobtinah in vsakič, ko v kuhinjskem koritu zagledaš kup umazane posode, si rečeš le: »Ne, ne, zdajle absolutno ne,« in odideš iz kuhinje s skodelico sveže kave v roki.

Ko smo že pri kavi … Ne vem, kdo bi brez nje težje preživel – študentje, ko se približuje izpit, na katerega so prijavljeni že tretjič oz. rok oddaje magistrske naloge, ali mame z dojenčkom, ko kava koristi kadar koli.

Obdobja obupa v smislu »jaz-nikoli-ne-bom-napisala-te-diplomske!« imajo nekaj skupnega s tistimi »jaz-sem-najslabša-mama-na-svetu!«. Če nič drugega, vsaj popolno neosnovanost.

V obeh primerih imaš neredko občutek, da nimaš pojma, kaj sploh delaš. In da ljudje okrog tebe očitno precenjujejo tvoje sposobnosti, da ti zaupajo. Obdobja obupa v smislu »jaz-nikoli-ne-bom-napisala-te-diplomske!« imajo nekaj skupnega s tistimi »jaz-sem-najslabša-mama-na-svetu!«. Če nič drugega, vsaj popolno neosnovanost.

Bistvena razlika: kdo kroji tvoj vsakdan?

Seveda ima absolventski staž tudi zabavno plat. Lahko se dogovoriš za pijačo, zabavo, kino. Dneve ti lahko napolnjuje študentsko delo ali pa se lotiš novega hobija, lahko tudi delaš kot prostovoljec. In lahko potuješ. Na koncu te, če želiš, čaka še absolventski izlet … Čeprav ti nad glavo visi pisanje diplomske/magistrske pa morda še kak zapozneli izpiti, je življenje predvsem takšno, kot si ga organiziraš sama.

Zgodnje materinstvo je pravo nasprotje – ne veš, kdaj in koliko boš lahko spala, kdaj boš imela čas za tuš in kdaj boš naslednjič lahko brez družbe na stranišču … Ne moreš iz hiše (ker: vreme, bolezen, otroci spijo …), ne moreš na pijačo, v kino, na spontano potovanje.  Včasih si tako utrujena, da enostavno ne moreš več. A se trudiš še naprej, ker so ti otroci preveč pomembni, da bi vse skupaj kar pustila.

Kljub vsemu: za nič na svetu ne zamenjam!

Dobro vem, da se preveč pritožujem nad tegobami materinskega življenja in zato sproti pozabljam, kako mi je pravzaprav lepo. Ne glede na vse možnosti in priložnosti ter vso svobodo, ki jo je ponujalo študentsko življenje, skratka ne glede na vse zgoraj napisano,  svojega trenutnega življenja ne bi zamenjala za nič na svetu. To je moj svet – med plenicami, slinčki, igračami, kupi perila, lepljivimi dlanmi in mokrimi otroškimi poljubi.

Magistrska naloga nikdar ne bo stegnila rok proti meni ali se mi nasmehnila. Njena prva beseda mi ne bo pomenila nič več kot katera koli druga. Prve korake v svet bo naredila le v prenesenem pomenu, kar je bolj slab nadomestek. In nikdar, ne glede na to, koliko časa, energije in trdega dela bom vložila vanjo, ne bo začela razvijati lastnih idej in govoriti smešnih nesmislov (verjetno mi niti do zaposlitve ne bo pomagala, a to je že druga zgodba).

Povsem prepričana sem, če bi imela na voljo le še eno leto življenja in bi mi ponudili, da ga preživim kot absolventka ali pa na porodniški, bi brez premisleka izbrala slednje.

 

P.s.: Drage »porodniške sotrpinke«, en namig za lažje dni: Britanska pevka Lily Allen ima pesem Life For Me. Verjetno je to edina pesem o tegobah materinstva (pop kultura pač ni ravno trg za to tematiko), vendar ta povsem zadostuje. Po neprespani noči, ko se zdi, da ti gre vse narobe, si prav paše zavrteti to živahno pesem, in, navkljub vsemu, ob refrenu iskreno zapeti: »Everything's perfect, yeah, I'm as content as can be – this is the life for me!« Priporočam!

Foto: grownupparty.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana