Več spolnih partnerjev pred poroko - večja možnost ločitve

Sobota, 4. februar 2017, 5:25
Image
spolnost10
Predzakonski spolni odnosi so v zadnjih desetletjih postali čedalje bolj razširjeni, kar vpliva tudi na stabilnost zakonov. Manj moških tudi pričakuje, da bo ženska, ki je stopila v zakon z njimi, nedolžna. Mladi pa so sprejeli tudi dejstvo, da so spolni odnosi izven resnih zvez sprejemljivi.

Na Univerzi v Utahu so opravili raziskavo povezave med predzakonskimi spolnimi odnosi in ločitvami.

Nicholas H. Wolfinger, profesor družinskih študij, je raziskoval število ločitev po petih letih zakona v razmerju do števila spolnih partnerjev, ki so jih imele ženske pred poroko. 

Število spolnih partnerjev pred poroko narašča

Naslednja tabela prikazuje, kako se je skozi desetletja spreminjalo število partnerjev pri ženskah, ki so se poročile. 

 

tabela spolni-partnerji

Vir: Family Studies

V zadnjem obdobju vstopa po raziskavi vstopa v zakon samo 5% nevest nedolžnih. Število bodočih žena, ki so imele deset ali več spolnih partnerjev, se je povečalo z 2% v sedemdesetih do 14% v prvem desetletju novega tisočletja in na 18% po letu 2010.

Več spolnih partnerjev, večja verjetnost ločitve

Temeljne ugotovitve o povezanosti med številom spolnih partnerjev pred poroko in možnostjo ločitve so:

 

  • Ženske, ki so imele deset ali več partnerjev so bile bolj podvržene ločitvam, ampak to se dogaja šele v zadnjih letih.
  • Ženske  z 3-9 partnerji  so bile manj podvržene ločitvam kot ženske z dvema partnerjema.
  • Za ženske z 0-1 partnerja pa je bilo najmanj možno, da se ločijo. 

Spodnji graf pa prikazuje razmerje med številom predzakonskih partnerjev in ločitvami po petih letih zakona v različnih desetletjih.

Trend je skozi desetletja ostal približno enak: pri nič predzakonskih spolnih partnerjih je znatno najmanjša verjetnost za ločitev.

Do leta 2000 je veljalo, da je največ možnosti za ločitev pri dveh spolnih partnerjih pred poroko, po letu 2000 pa se je precej povečala možnost ločitve pri desetih partnerjih ali več.

 

tabela moznost-locitve

Vir: Family Studies

Na odločitev za vzdržnost najbolj vpliva vera

Wolfinger je pojasnil, da je vera najbolj vpliva na odločitev za vzdržnost od spolnih odnosov pred poroko. Ženske, ki zstopajo v zakon vzdržne, se najbolj pogosto udeležujejo bogoslužij v cerkvah, vsaj enkrat na teden.

V raziskavi so ugotavljali tudi razmerje med obiskovalkami cerkve in številom spolnih partnerjev pred poroko skozi desetletja, kar prikazuje spodnji graf.

 

tabela udelezba-cerkev

Vir: Family Studies

Vpliv drugih dejavnikov

Poleg religije so raziskali tudi druge dejavnike, ki vplivajo na število spolnih partnerjev in možnost ločitve. Ugotovili so, da imajo več partnerjev pred poroko in se večkrat ločijo tisti, ki so odaščali brez mame ali očeta.

Prav tako imajo več spolnih partnerjev in so bolj podvrženi ločitvam ljudje, ki so se v morali soočiti s spolno zlorabo, kar povečuje tudi možnost za težave v zakonu.

Vir: family-studies.org

Foto: sunoticiero.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid