Utrujena po dopustu?!

Piše: Sanja Saje
Sobota, 27. avgust 2016, 5:10
Image
starsi in pocitnice1
»Ja, kakšna pa si?« mi reče sestra, ko me gleda, kako se utrujena vlečem proti njej. »A nisi ravno z dopusta???« Ja, morje z majhnimi otroki je včasih bolj garanje kot počitek …

Pa smo šli …

In smo šli tudi mi. Na morje. Na dopust. Vstali zgodaj zjutraj, da ne bomo vozili po vročini. Že tako neprespanim nočem se je pridružila ena s še bolj zgodnjim vstajanjem. Ni problema. Bomo preživeli.

Vožnja mi pobere že dobršen del dnevne energije. »Smo že tam?« Vprašanje, prvič izstreljeno za sosedovo pasjo uto. No, pa začnimo … »Bomo kmalu?« »Je še daleč?« »Lulat!« »Pila bi!« »Je že morje?« »Bo kmalu?« Mama se ne relaksira, ampak zbira notranje moči, da ne začne tudi sama sitnarit.

Jeeeeej! Morje! Zdaj se bo pa začel užitek … »Šprica me!!!« in v jok. Ajoj, zdaj se bomo pa ukvarjali z občutljivo princesko. Naslednjih nekaj dni je preživela OB vodi in skrbno pazila, da je ne zadane kakšna kapljica.

Vsak skok v vodo je terjal kar nekaj prepričevanja, motiviranja in spodbujanja. Še dobro, da je poleg nas našla prostor slovaška družinica in sta se otroka skupaj zaigrala. Kadar se seveda nista ravsala za plastični avtomobilček ali lopatko. Jupi, pa sem lahko spet uporabila svoje mediacijske sposobnosti in se odpovedala ležečemu položaju.

Bilo nam je lepo

Ko smo se uskladili v naših počitniških potrebah in letošnjih posebnostih, nam je dopust postal zelo prijeten. Z možem sva se izmenjala in vsak od naju si je v dnevu vzel čas samo zase in svoje ljube dejavnosti. Sprejela sva letošnjo občutljivost najine deklice, ki je lani brez težav navdušeno skakala v morje, letos pa jo je morje spravljalo ob živce. Drugo leto verjamem, da bo že drugače.

Našli smo druge dejavnosti, ki so nam bile v zabavo in veselje, le nekaj organizacije in logistike je terjalo od naju.

Morda sva imela le napačna pričakovanja – da morje, sonce in kamenčki zadostujejo. Da bova tja postavila malega otročka in se bo zamotil sam. Pri nekaterih otrocih v nekaterih starostnih obdobjih gre, pri drugih nekega lepega poletja pač ne …

starsi in pocitnice3

Starši na morju

Biti na morju kot starš je povsem druga izkušnja kot tista, ki smo jo preživljali, ko smo odšli na morje brez otrok, si sami kreirali svoj čas in živeli iz trenutka v trenutek. Iti kot starš na dopust pomeni, da že kar nekaj dni prej razmišljaš o žemljicah, CD-jih z otroškimi pesmicami in pravi namestitvi.

Biti starš na dopustu je včasih kar precej delovna naloga, ki jo lahko sprejmem, ko ozavestim, da je zdaj pač malo drugače. In ko sprejmem, da sem domov prišla tudi utrujena, ne le spočita.

A vendarle polna novih moči, saj smo bili več skupaj, kar je zame vrelec nove ljubezni do vseh mojih ljubljenih.

Foto: hotzehwc.com, todaysparent.com, adrianshields.co.za

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.