Tudi moški je odgovoren za spontani splav

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Ponedeljek, 14. januar 2019, 5:30
Image
Čeprav vemo, da moški in ženska prispevata vsak polovico k nastanku novega življenja, pa na to dejstvo velikokrat pozabimo. To še posebej velja za spontane splave, kjer vzroke običajno iščemo pri ženski. A kot kaže le ni tako.

Slaba kakovost semenčic lahko vpliva na spontane splave

Raziskave počasi prihajajo do spoznanj, kaj se v resnici dogaja. Čeprav velja prepričanje, da je donositev otroka v domeni ženske, je to napačno prepričanje. V realnosti naj bi bil kar v 60 % razlog za spontani splav genetske narave, kar kaže na vsaj delno odgovornost moškega oz. njegovih semenčic.

Nova raziskava o kakovosti semenskega izliva 50 moških, katerih partnerice so izkusile 3 ali več zaporednih spontanih splavov, nudi še več dokazov za to, da je slaba kakovost semenčic lahko pomemben dejavnik tveganja za ponavljajoče se spontane splave.

V realnosti naj bi bil kar v 60 % razlog za spontani splav genetske narave, kar kaže na vsaj delno odgovornost moškega oz. njegovih semenčic. Študija je pokazala, da je bilo v spermi teh moških kar dvakrat večje število poškodb DNA v primerjavi s kontrolno skupino 60 moških, katerih partnerice niso izkusile nobenega spontanega splava.

V praksi so se zdravniki pri iskanju vzrokov za ponavljajoče se splave osredotočili na žensko. Moško zdravje in kvaliteta njihovih semenčic nista bila ovrednotena, “ pravi vodilni avtor Channa N. Jayasen, strokovnjak za endokrinologijo in andrologijo na Londonskem Imperial kolidžu.

Debelost in starost vplivata na kakovost semenčic

Raziskava tako prispeva k vedno večjemu številu dokazov, ki nakazujejo, da zdravje semenčic narekuje zdravje nosečnosti. Pretekle raziskave kažejo, da imajo semenčice pomembno vlogo pri oblikovanju posteljice, ki je ključnega pomena pri oskrbi ploda s kisikom in hranili.

In če govorimo o ponavljajočih se splavih, je Jayasenova študija prva raziskava, ki je ocenila hormonsko in metabolno zdravje semenčic. V spermi moških, katerih partnerice so utrpele spontani splav, so našli 4-krat večje količine reaktivnih kisikovih spojin. Te molekule so običajno koristne, saj ščitijo semenčice pred bakterijami in drugimi okužbami. Problem pa nastane, če se njihova koncentracija preveč poveča, kot se npr. zgodi po kakšni infekciji, saj lahko takrat povzroči veliko škodo.

Izkazalo se je tudi, da so bili moški v skupini s splavi starejši in v povprečju težji kot moški iz kontrolne skupine. Znano pa je, da tudi debelost in starost vplivata na slabšo kakovost semenčic.

Zdaj, ko je končno jasno, da oba partnerja prispevata k izidu nosečnosti, pa je potrebno začeti iskati načine, ki bodo pripomogli k zdravi nosečnosti.

 

Foto: medicalnewstoday.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.