Tako ranljiva je ta vez med nama ...

Uredništvo iskreni.net
Petek, 22. september 2017, 5:59
Image
rahla vez med nama1
Sesedem se na posteljo in molče premlevam besede iz pogovora pred nekaj tedni. Razpadel je zakon najinih prijateljev. Še eden.

Ob tem čutim jezo in nemoč in žalost. In prav zahrbtno se ob tem oglaša še strah. Strah, da bi se to zgodilo nama.

Da, ljubiva se. Spoštujeva se. Veliko se pogovarjava, skupaj moliva, se crkljava. Imava svoje (čudaške) obrede, znava se skupaj zabavati, znava si vzeti čas zase, nora sva na svojo družino in na naše trenutke. Najin odnos redno poživljava, naj bo to z duhovnimi vajami ali z drobnimi pozornostmi. Pa je to garancija za to, da bova ostala skupaj? Je bila to garancija za vse tiste zakonce, ki so že odšli vsak po svoji poti?

Kajti pridejo dnevi, ko prav vem, katere besede moram uporabiti, da bodo najbolj prizadele. Pridejo dnevi, ko namesto skupaj objeta zaspiva vsak pred svojim ekranom. In dnevi, ko greva drug drugemu strašansko na živce. Včasih odideva vsak svojemu dnevu naproti, ne da bi se vsaj na hitro poljubila. Včasih se po službi namesto pozdrava spreva že na vratih.

V letu, ko praznujemo 100-letnico Marijinih prikazovanj v Fatimi, enostavno ne moremo mimo besed, ki jih je zapisala sestra Lucija: »Prišel bo čas, ko bo odločilna bitka med Kristusovim kraljestvom in Satanom potekala na področju zakona in družine.«

Da, zakon je postal bojišče med dobrim in zlom. In medtem ko zlo neprenehoma napada to ranljivo vez med nama, dobro čaka, da se zanj odločiva, da ga povabiva, da ga nahraniva.

Na zlo nismo imuni. Zlo polaga žaljive besede v naša srca in na usta. Zlo obrača naše poglede za drugimi. Zlo izpostavlja slabe lastnosti zakonca in jim daje veličino. Zlo pozablja na pozornost, ki jo moramo nuditi. Zlo preusmerja našo pozornost iz zakonca na predmete, na ekrane, na hobije, na druge ljudi. Zlo nama krade čas, ki ga najina vez tako zelo potrebuje. In se ob tem veselo smehlja.

Ljubiva se. Spoštujeva. Veliko pogovarjava, skupaj moliva, se crkljava. Se znava skupaj zabavati, si vzeti čas zase ... Pa je to garancija za to, da bova ostala skupaj?

Jo prepoznate? Veste, katero nitko razžira v vajini vezi?

Na drugi strani pa je tu dobro. Še zdaleč ni tako vsiljivo kot zlo, je pa močnejše. Le dovoliti je potrebno, da vstopi v dom. Veva, kaj je dobro. Veva, kako lahko drug drugega ljubiva in spoštujeva. In veva, da le vsakodnevno odločanje za dobro lahko povrne zaupanje v to ranljivo vez najinega zakona.

Kaj pa zdravilo proti strahu? Zavedati se, da se nekdo, ki je močnejši od vsega, bori za najino dvojino. In ga vsak dan sproti povabiti, da odpusti in blagoslovi.

Foto: dailyrecord.co.uk, lifestyle.one

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana