Smeh je pol zdravja ... in dobrega zakona

Darja Ovsenik
Petek, 6. februar 2015, 16:00
Image
starejsi par smeh
Včasih sva se toliko skupaj presmejala. Pa danes? Se še znava skupaj nasmejati do solz kot ta dva?

Eden od stvari v zakonu je tudi čas, ki ga skupaj preživimo v smehu in uživanju v tem, da ima naš sozakonec smisel za humor. Humor je tisti začimba zakona, ki mu daje pečat sproščenosti, veselja in svežine. Konec koncev je to ena od stvari, zaradi katerih sem se v mladosti zaljubila v svojega moža … In še danes me zna nasmejati. Še najbolj takrat, ko najmanj pričakujem ali ko sem slabe volje.

Včasih v obilici obveznosti in hitrega vsakdanjika po nekaj letih zakona kar pozabimo na to, da smo kot par skupaj tudi zato, da delimo »smeh in solze«. In smeh je tista pomembna sestavina zakona, ki ga lahko v težkih trenutkih pomaga pobrati s tal ali preprosto narediti dan lepši, bolj sproščen in poln trenutkov za »foto album«. Zakaj se ne bi več veselila skupaj, če pa je tako zelo blagodejno in naju še bolj povezuje?

Najin humor

Posebnost »zakonskega« humorja je v tem, da je samo najin – če bi nekomu drugemu poskušala besedno rekonstruirati včerajšnjo šalo, ki je nastala iz nekega dogodka, bi se mu zelo verjetno zdela vsaj pol smešna kot meni. Z možem pa se poznava že tako dolgo, da je mnogo šal posledica prav tega globljega poznavanja, ki ima za posledico čisto »svoje fore«, kot bi rekla mladina. Ni to nekaj dragocenega? Nekaj, kar je samo vajino?

par smeh

»Veselo srce podarja zdravje«

Smeh je darilo, ki si ga ne pridobimo ali se ga priučimo, ampak je položeno v nas. Sprošča snovi v možganih, ki povečujejo občutek lepega in zmanjšujejo stres. Raziskovalci so odkrili, da se posamezniki, ki imajo močan smisel za humor, manjkrat srečajo z izgorelostjo in depresijo, imajo pa tudi večje možnosti, da na splošno bolj uživajo v življenju – kar vključuje tudi zakon.

Poleg tega sta smeh in humor ključna za dobro fizično zdravje. Dobesedno. Francoski filozof Voltaire je zapisal: »Umetnost medicine je sestavljena iz spravljanja pacienta v dobro voljo, medtem ko narava zdravi bolezen.« (Mogoče bi jo tudi zdravniki morali občasno prebrati.)

Ideja o povezanosti smeha in zdravja seveda ni nova. Že v Stari zavezi v Pregovorih piše: »Veselo srce podarja zdravje, potrt duh pa suši kosti.« (Prg 17,22) Smeh:

 • Zmanjšuje stres in napetost.
 • Spodbuja delovanje imunskega sistema.
 • Je naravno sredstvo proti bolečinam.
 • Zmanjšuje vnetja.
 • Znižuje krvni pritisk.
 • Dviguje duha.

Smeh v zakonu povezuje

Ni dvoma, da nam humor pomaga pri soočanju – ne le z manj pomembnimi stvarmi, ampak tudi s tragičnimi. Psihoanalitik Martin Grotjahn je o humorju nekoč rekel: »Imeti smisel za humor, pomeni razumeti človeško trpljenje.« Torej je mnogo več kot le sprostitev in lahkotnost, na kateri pomislimo ob smehu: najbolje ga lahko razvijemo ravno ob rahločutnem razumevanju trpljenja naših bližnjih. To pa nas vedno zbližuje

In povezuje. »Smeh je najkrajša pot med dvema človekoma – posebno v zakonu«, pravita pisca o zakonu Les in Leslie Parott. V dobro voljo in smeh nas lahko spravi že neka malenkost, ki se nam zdi smešna in se razvije v glasen smeh, ki ga ne moremo ustaviti. In morda ravno v trenutku, ko se ne čutimo močno povezani. »Kjer koli se zgodi ta kontinuum humorja, je ena stvar gotova: Vsakdanji smeh je kot jemanje vitaminov za vaš zakon. In je zdrava navada, v kateri uživajo vsi ljubeči pari,« menita zakonca Parott.

Par humor

Kako do več smeha v zakonu?

Sheri Stritof, strokovnjakinja s področja zakonskih odnosov, predlaga sedem stvari, na katere smo lahko pozorni in nam lahko pomagajo smeh vrniti na »dnevi red« našega zakona:

 • Bodite pozorni na humorne trenutke v vašem vsakdanjiku.
 • Ustvarite navado v družini, da pri večerji poveste nekaj zabavnega, kar se vam je pripetilo čez dan.
 • Pripovedujta si vice.
 • Skupaj se nasmejta ob ogledu komedij.
 • Glejta klasične komične filme in TV-oddaje.
 • Skupaj izdelajta smešen pustni kostum (ko smo ravno pred pustom).
 • Večkrat se spominjajta smešnih trenutkov iz vajine skupne preteklosti.

Dodajam jih še nekaj na seznam za »smeh najin vsakdanji«:

 • Na obisk povabita prijatelje, za katere vesta, da se ob njih lahko dodobra nasmejeta.
 • Obujajta smešne spomine iz otroštva vsakega posebej. Lahko si pomagata s fotografskimi albumi.
 • Oglejta si katero od komedij, ki so na sporedu v številnih gledališčih po Sloveniji.
 • Če imata otroke, jih poskušajta včasih zavestno opazovati, s čim vse se ukvarjajo in kako se tega lotevajo. Smeha polna skleda zagotovljena! Pripovedujta si o tem zvečer.

Važno je, da včasih tudi namenoma gradita vajin smisel za humor. Pari, ki se lahko smejejo samim sebi ali svoji situaciji, v kateri so se znašli, se običajno počutijo močnejše, ko pridejo v težave. Smeh lahko včasih sprosti tako fizično kot psihološko negativno napetost, dodaja Stritof.

Ne pravijo zaman, da je smeh pol zdravja … Tudi zdravja vajinega zakona!

 

Vir: marriage.about.com, focusonthefamily.com
Foto: fullfitsure.com, pixgood.com, theweek.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.