Rodila doma!

Eva Markovič
Torek, 5. maj 2015, 5:36
Image
porod doma01
V zahodni Evropi je porod doma le ena od možnosti, ki jih ima na izbiro par v pričakovanju otroka. Pri nas pa še vedno velja za tabu ali kar za »norost«.

In to kljub temu da zahodne statistike kažejo, da ni porod doma nič bolj tvegan od bolnišničnega. Seveda ob primernem strokovnem vodstvu in upoštevanju varnostnih ukrepov.

V intimnem domačem okolju

Želimo si, da tudi v Sloveniji porod doma kmalu ne bo več 'siva cona', ampak ena od možnosti, o kateri se bo lahko nosečnica svobodno odločala.

Martina je v drugi nosečnosti natanko vedela, kakšnega poroda si želi: mirnega, nemedikaliziranega, prijaznega do nje in do porajajočega se otroka. Z možem sta se najprej odločila za jeseniško porodnišnico, ki podpira naravni potek poroda. A proti koncu nosečnosti jo je vse bolj mikalo, da bi ostala kar doma. »Misel na popadke med vožnjo se mi ni zdela ravno privlačna. Poleg tega me je bilo malo strah, da bi rodila kar v avtu. In glavni razlog – želela sem si roditi v intimnem domačem okolju, kjer bi bili z mano lahko najdražji

Ker v Sloveniji porod doma ni zakonsko urejen, se večina parov obrne na avstrijske ali italijanske babice. Martina se je odločila za tandem dveh slovenskih diplomiranih babic, ki sta za porod doma tudi posebej usposobljeni. »Želimo si, da tudi v Sloveniji porod doma kmalu ne bo več 'siva cona', ampak ena od možnosti, o kateri se bo lahko nosečnica svobodno odločala,« pravita.

Martinini babici delata v tandemu, saj je pri porodu hitro potreben dodaten par rok. V pripravljenosti sta 24 ur na dan, njuno delo pa obsega predporodne preglede, pripravo na porod, spremljanje pri porodu in poporodne babiške obiske.

Varnost na prvem mestu

Za porod doma je nujno, da je nosečnica popolnoma zdrava, da je nosečnost potekala brez posebnosti in da je tudi morebitni prejšnji porod minil brez zapletov.

Za porod doma je nujno, da je nosečnica popolnoma zdrava, da je nosečnost potekala brez posebnosti in da je tudi morebitni prejšnji porod minil brez zapletov. Z izbrano babico se par srečuje zadnje tedne pred porodom. Poleg pregledov, kjer babica ugotavlja, da vse poteka po načrtih, se vzpostavljajo tudi vezi zaupanja in bližine.

»S svojima babicama sem si bila res domača,« pripoveduje Martina. »Nista bili dve neznanki, ki te sprejmeta v porodnišnici in za kateri si le še ena od porodnic, ki jih morajo tisti dan 'oddelati'.«

Pravila za porod doma so stroga: mogoč je od 37. tedna dalje, torej ko je otrok donošen. Če se slučajno začne prej, gre lahko babica s parom v porodnišnico kot porodna spremljevalka – doula. Prav tako doma ni mogoč porod v medenični vstavi, saj je pri njem večja možnost zapletov.

»Do zapletov prihaja zelo redko«

Babice so opremljene s tekočino za nadomeščanje krvi in zdravilom za krčenje maternice,
ki se uporabljata v primerih večjih poporodnih krvavitev.

Babice med porodom redno spremljajo srčni utrip ploda z dopplerjem. Ob znakih, da bi šlo lahko kaj narobe, se takoj odpravijo v najbližjo porodnišnico. Če vse poteka nemoteno, se pri porodu ne uporablja nobenih zdravil ali drugih kemičnih sredstev. Seveda pa so babice opremljene s tekočino za nadomeščanje krvi in zdravilom za krčenje maternice, ki se uporabljata v primerih večjih poporodnih krvavitev.

»Takšnega primera na srečo še nismo imele. Morda tudi zato, ker so porodnice v domačem okolju bolj sproščene, zato redkeje prihaja do zapletov. Znano je, da se porod pogosto ustavi, ko ženska pride v porodnišnico, saj v bolnišničnem okolju in obravnavo 'kot po tekočem traku' doživi hud stres. Zato se porod v porodnišnicah pogosto pospešuje umetno, kar hitreje privede do komplikacij,« nam je povedala Martinina babica.

Porod, osrediščen na žensko in otroka

Porod doma je prijazen tako do porodnice kot do prihajajočega dojenčka. Babice, ki spremljajo porod doma, verjamejo »v individualen in spoštljiv odnos do tega čudovitega trenutka v življenju ženske. Prepričane smo tudi, da smo ženske v večini primerov zmožne roditi brez rutinskega poseganja v telo.« Ženska se doma lažje sprosti, lahko gre pod tuš, pleše ob prijetni glasbi, vse se prilagaja njenemu ritmu. Obdana je z osebami, ki so ji blizu in jim zaupa.

Porod je potekal v svojem ritmu, rodila sem hitro in crkljanje v domači sobi se je lahko pričelo. Nobenih rutinskih pregledov in hitenja, ampak smo lahko kot družina štartali skupaj.

Martini, ki se je odločila za porod doma, so se popadki začeli sredi noči. Izbrani babici je poklicala, ko so bili ti že precej močni. »Vzela sem si čas, nobenega pritiska nisem čutila,« pripoveduje. »Porod je potekal v svojem ritmu, rodila sem hitro in crkljanje v domači sobi se je lahko pričelo. Nobenih rutinskih pregledov in hitenja, ampak smo lahko kot družina štartali skupaj.«

Babica je k Martini prihajala na pregled še tri dni po porodu, da je preverila njeno okrevanje, pomagala pri dojenju in drugih začetniških izzivih. Martini je svetovala, naj otroka v 72 urah od poroda pregleda še pediater.

Porod, ki ga zavarovalnica ne krije

Lepšega in mirnejšega poroda si ne bi mogla želeti. To je bila najboljša odločitev v mojem življenju.

Čeprav je porod doma precej cenejši od poroda v porodnišnici, ga slovenski zdravstveni sistem ne priznava in je zato samoplačniški. Babice, ki se ukvarjajo s porodom doma, upajo, da se bo situacija kmalu spremenila in se bo na porod doma začelo gledati s prijaznejšimi očmi.

»Pred porodom o svoji odločitvi nisem nikomur razlagala, saj nisem hotela poslušati negativnih in zastrašujočih komentarjev,« pripoveduje Martina. »Tudi zdaj me nekateri gledajo kot deveto čudo, ker pač nisem rodila tako, kot rodi večina žensk. A mi ni žal niti za trenutek. Lepšega in mirnejšega poroda si ne bi mogla želeti. To je bila najboljša odločitev v mojem življenju.«

Foto: theguardian.com, amycolo.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.