Pripravimo svojega otroka na vrtec!

Mojca Koren Lapajne
Sobota, 20. avgust 2016, 5:31
Image
otrok v vrtec
Veliko staršev se v teh dneh sooča z dejstvom, da bo septembra njihov otrok prvič prestopil prag vrtca.

Medtem ko je vsaj do tretjega leta za otroka najbolje, da je v domačem varstvu, pa žal vsi nimajo te možnosti. Tempo služb in standard življenja zahtevata, da se povečini otroci vključijo v vrtec že z enajstimi meseci, torej takoj po preteku porodniškega dopusta.

Nekaj staršev se te dni še sprašuje, če je bila odločitev za vpis pravilna, kljub temu da sami ostajajo doma bodisi z mlajšim otrokom bodisi zaradi drugih razmer.

Naš odnos do vrtca naj bo pozitiven in to naj otrok čuti in ve.

Ne glede na to, koliko bo otrok star, ko bo šel prvič v vrtec, ga je potrebno na to postopoma pripraviti. Pripraviti pa moramo tudi sebe, saj je veliko odvisno od našega odnosa do tega, da bomo otroka prepustili tujemu varstvu za nekaj ur dnevno.

Spoznavajmo vrtec.

O samem vrtcu zberimo čim več informacij, ki naj vključujejo vse od urnikov do projektov, v katere je vrtec vključen. Poskusimo vsaj nekaj časa pred vrtcem že doma začeti z rutino, ki jo imajo tam – uskladimo se z njihovim časom za obroke in počitek. Ker bo rutina v vrtcu ista kot doma, bo otroku lažje.

 

Predvsem naj bo naš odnos do vrtca pozitiven in to naj otrok čuti in ve.

Če je le mogoče, z otrokom tudi obiščimo vrtec in to že preden se začne samo uvajanje. Osvojimo pot do vrtca, vhod, če je omogočeno, tudi garderobe in igralnice. Ker bo vse to otroku že poznano (in pozitivno predstavljeno), bo lažje na prvi dan zavil noter. Več kot bomo o vrtcu vedeli, bolj sproščeni bomo glede dejstva o našem otroku v njem.

Predvsem pa naj bo naš odnos do vrtca pozitiven in to naj otrok čuti in ve. Naj nas ne sliši pritoževati se čez vzgojiteljice in njihovo delo ali neprimerno urejenost prostorov. Od nas naj otrok dobi jasno sporočilo: biti v vrtcu je zabavno! Obrazi nekaterih staršev so zjutraj ob prihodu v vrtec takšni, kot da svojega otroka puščajo v mučilnici.

Da, hudo je pustiti otroka, ki se oklepa in joka. Toda s svojim sodelovanjem pri njegovem negativnem odnosu do vrtca mu nismo v nobeno pomoč. Že dolgo pred prvim dnem se o vrtcu pogovarjajmo pozitivno in s pričakovanjem lepe izkušnje.

Osvojimo jutranjo rutino.

Druga stvar, na katero se lahko pripravimo že pred začetkom obiskovanja vrtca, so jutra. Po jutru se dan pozna in jutra, v katerih odhajamo v službe, šolo in vrtec, so navadno stresna in glasna.

Obred jutra bo skozi leto zelo pomemben, saj bo od njega odvisno vaše in otrokovo razpoloženje skozi dan, zato si je vredno vzeti čas in ga že prej vpeljati v ritem vsakdana.

V dneh pred začetkom te rutine se počasi pripravljajmo na to, kako bomo speljali začetke dneva. Sedaj imamo priložnost, da poskusimo, koliko časa potrebujemo, da se zjutraj v miru uredimo, pozajtrkujemo in odidemo. Ob tem upoštevajmo še čas, ko otroka v vrtcu pripravimo za odhod v igralnico.

Obred jutra bo skozi leto zelo pomemben, saj bo od njega odvisno vaše in otrokovo razpoloženje skozi dan, zato si je vredno vzeti čas in ga že prej vpeljati v ritem vsakdana.

Spoznajmo otroka z njegovimi vrstniki.

Otrok bo prišel v novo okolje in med neznane ljudi, kar je stresno še za marsikaterega odraslega. To mu lahko olajšamo na več načinov. Eden od teh je že omenjeno spoznavanje stavbe vrtca (vsaj od zunaj), drugi je spoznavanje vzgojiteljic (pozanimajte se, če je to mogoče že pred prvim dnem). Tretja možnost pa je spoznavanje otroka s svojimi sovrstniki, s katerimi bodo najverjetneje skupaj v skupini.

Gotovo kakšnega že poznamo, sicer se pozanimajmo – tudi drugi starši bodo gotovo veseli povezovanja. Če je le mogoče, naj se že pred vrtcem spoznajo in sprejmejo drug drugega, naj se skupaj poigrajo in – če so starejši – naj se vrtca skupaj veselijo. Vsak znan obraz v vrtcu bo tako gotovo zmanjšal nelagodje. 

Foto: montessoritraining.blogspot.com, blog.readingeggs.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid