Preprosti nasveti za trenutke, ko se ne strinjata glede vzgoje otrok

Mojca Koren Lapajne
Ponedeljek, 20. avgust 2018, 6:00
Image
Pri vzgoji otrok pride večkrat do situacij, kadar trčita pogleda obeh staršev, kar lahko vodi v velik prepir med njima.

Toda obstaja nekaj preprostih pravil, ki preprečijo nepotrebno slabo voljo in vama hkrati pomagajo, da vedno za stopničko zrasteta v odnosu drug do drugega in do otrok.

1. Prepoznajta razlike v vajini vzgoji

Vi in vaš zakonec sta bila najverjetneje vzgojena na različen način. Vajina vzgoja je bila polna različnih izkušenj in je tako tudi polna različnih pričakovanj. To seveda nikakor ne pomeni, da je vzgoja enega pravilna, boljša in od drugega napačna, le različni sta si. Ravno ta razlika lahko vajinega otroka ali bogati ali ga uničuje. Prepoznajta, cenita in upoštevajta razlike drug drugega pri vzgoji svojih otrok.

2. Ne pozabljajta, da je Bog k vzgoji otrok poklical tako mamo kot očeta

Na mnogih mestih v Svetem pismu Bog tako materam kot očetom nalaga odgovornost glede skrbi za dom in družino. Tako sta tudi vidva dolžna drug drugega vključevati in ne izključevati. Drug drugega sta dolžna v starševstvu podpirati in spoštovati.

Nekatere stvari preprosto niso vredne bitke med vama in vajine slabe volje.

3. Ne zapletajta se okoli majhnih stvari

Vsi lahko potrdimo: kadar si enkrat poročen, se zna iz majhne muhe hitro razviti velik slon. Tako v odnosu med zakoncema kot seveda tudi glede vzgoje otrok. Toda iz drobnega nesporazuma se lahko razvije velik spor le, ČE to dovolita.

Če vajin otrok želi nositi dve različni nogavici za v vrtec – pa kaj? Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi? Pa vendar se med vama tukaj lahko vname velik prepir o neodgovornosti enega in flegmatičnosti drugega.

Preden torej reagirata, se ustavita, zadihajta in se vprašajta, kaj je najslabše, kar se lahko zgodi? In če na vidiku ni večje katastrofe, ne vznemirjajta drug drugega in otrok. Nekatere stvari preprosto niso vredne bitke med vama in vajine slabe volje.

4. Strinjajta se glede pomembnih stvari

Kaj pa takrat, ko pride do pomembnih razhajanj v vzgoji? Pridejo izzivi, o katerih se ne gre pogajati z otrokom in tukaj morata ne glede na vse stopiti skupaj. Kadar sta različnih mnenj, prevetrita družinske vrednote, jih po potrebnem postavita na novo in v skladu z njimi sprejmita skupne odločitve. Pogovorita se mirno in spoštljivo. Naj vam ne bo samoumevno, da imate prav ravno vi in da se mora zakonec strinjati z vsem, kar poveste.  Šele ko bosta prišla do skupne točke, lahko spregovorita otroku, kajti otroci vsako zaznano razhajanje mnenj obrnejo v svojo korist.

5. Glede vzgoje se ne prepirajta pred otroki

Če niste istega mnenja kot vaš zakonec, mu to povejte kasneje, ko ne bo v bližini majhnih ušes. Kajti mnogo bolj pomembno kot pravilna odločitev je to, da vidijo, da držita skupaj.

6. Če je le mogoče, se pogovorita vnaprej

Če se z zakoncem sproti pogovarjata o vrednotah in usklajujeta, kaj je pri vzgoji sprejemljivo in kaj ne, se bosta v nepredvidljivih okoliščinah znašla veliko bolje in nastopila veliko bolj ubrano kot sicer. S stalnimi pogovori o načinih vzgajanja se je tako mogoče izogniti veliki večini nepotrebnih konfliktov.

7. Ustvarita pravila, s katerimi se bosta izognila prepirom

Če vi otroku rečete »ne«, otrok pa gre po odgovor še k vašemu zakoncu, ker je prepričan, da bo njegov odgovor »da«, sta posledici dve: vzgojili boste osebo, ki bo znala manipulirati, hkrati pa si pridelali nepotrebne zakonske prepire.

Mnogo bolj pomembno kot pravilna odločitev je to, da otroci vidijo, da držita skupaj.

V takšnih primerih so v veliko pomoč pravila, ki jih starša postavita in se o njih ne pogaja. Ena izmed takšnih so tako lahko:

»Če eden od staršev že odgovori na tvoje vprašanje, je to dokončen odgovor.«

»Mama ima avtoriteto glede obrokov in prigrizkov, oče glede časovne omejitve na elektronskih napravah.«

»Ob jutrih je odgovorna mama, ob večerih oče.«

Kar deluje v eni družini in za nekatere starše in otroke, ne deluje nujno pri drugi. Zato si postavite pravila glede na svoje urnike, izkušnje, lastnosti itd.

8. Iščita pomoč

Pride do situacij, ko nič od zgoraj naštetega ne pomaga. Ko so izkušnje in pogledi tako različni, da se je nemogoče uskladiti. Ko morda trma in prepričanost v svoj prav preide na mesto pred tistim, kar je dobro za otroka.

Vse življenje se učimo in vsako novo spoznanje na področju vzgoje gre v dobro vsej družini. Poiščita mnenje prijateljev staršev, katerih vzgojo cenita in spoštujeta. Poiščita nasvete v knjigah o vzgoji, ki vama je blizu. Poiščita seminar na temo vzgoje, ki vama bo razširil pogled in hkrati povezal kot starša. In nenazadnje, iščita odgovore v molitvi.

9. Ne obupajta!

Ne glede na to, s kakšno vzgojno dilemo se srečujeta, ne obupajta. Starševstvo je naporno, vendar ni vredno metanja puške v koruzo. Vztrajajta, tudi ko ne vidita sadov. In nikoli ne obupajta nad tem, da bi drug drugega še bolj vključevala v vzgojo otrok.

10. Bodita prilagodljiva

Nemalo prepirov in obupa se zgodi, ko enostavno obstanemo pri enem vzgojnem prijemu. Kar je delovalo pri triletniku, ne bo več pri sedemletniku. Kar deluje pri enem otroku, ni nujno, da bo pri drugem.

Sproti ocenjujta in spreminjajta načine, s katerimi vzgajata svoje otroke v dobre in poštene ljudi. Redno se pogovarjajta o vajinem starševstvu in se sproti prilagajajta dinamiki družine.

Poleg vseh izzivov, ki jih s seboj prinaša zakonski odnos, res ni potrebno, da med vama nastajajo dodatni prepiri zaradi starševstva. V konfliktih tako pomislita na zgornje nasvete. Poleg vsega pa ne opuščajta najpomembnejšega – molitve za svoje otroke in drug za drugega.

Vir: womanofnoblecharacter.com

Zdaj je čas! Podprite nas.
Če nas v letošnji pomladni donacijski akciji še niste podprli, je zdaj čas, da to storite!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.