Otrokova igra od 6. do 12. leta

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 26. januar 2011, 6:26
Image
Otrok je sedaj ože zelo spreten. Do izraza prihajata tako njegova želja po novih spretnostih kot želja po udejstvovanju pri igrah, ki zahtevajo večjo zbranost.

6 do 8 let

Ti otroci še naprej kažejo interes za igro na prostem z željo, da bi obvladali bolj specifične telesne sposobnosti. So veliko močnejši, bolj vzdržljivi in so pripravljene na več izzivov.

Njihova igra je bolj groba in tvegana. Osredotočeni so na igranje igre po pravilih (najsi bodo spontana ali že določena), ki so lahko zapletena. Pogoste igre so skrivalnice, lovljenje in vse vrste športa. Želijo osredotočati na posebne naloge in razviti posebne spretnosti. Spretni so pri številnih dejavnostih, kot so npr. zapletene ročne igre, tleskanje s prsti, izdelava loka, sestavljanje modelov, ročne lutke, šivanje, tkanje, gobelini …

Sposobni so narediti majhne, kontrolirane gibe, npr. ko rišejo ali pišejo. Veliko pozornosti posvečajo detajlom, kar spodbuja željo po zbiranju. V tej fazi začnejo pogosteje uporabljati logiko za reševanje problemov, organizacijo ali izbiro med različnimi možnimi alternativami. Raste njihova naklonjenost do preprostih šal in ugank. V tem obdobju so zelo priljubljeni junaki iz risank.

9 do 12 let

Otroci v tem obdobju še naprej razvijajo svoje spretnosti pri številnih športih, igrah in dejavnostih iz zgodnjih let, vendar nekatere igre postanejo predvidljive in dolgočasne. Zato iščejo novo paleto dejavnosti, ki bodo v izziv njihovim motoričnim sposobnostim in mišljenju.

Namesto končnih proizvodov imajo raje »surovine«, iz katerih izdelajo svoje lastne unikatne izdelke. Uživajo v bolj zahtevnih aktivnostih, kot so oblikovanje, igra z lutkami, uprizoritev drame, lončarstvo in ustvarjanje računalniških grafik.

To je začetek stopnje, kjer si prizadevajo razjasniti in izraziti bolj zapletene pojme, tako konkretne kot abstraktne.

Povzeto po: http://www.cpsc.gov/businfo/adg.pdf

 

Več o:
Otrokovi igri v prvem letu
Otrokovi igri od 1. do 2. leta
Otrokovi igri od 3. do 5. leta

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.