Otrokova igra od 3. do 5. leta

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 19. januar 2011, 6:26
Image
Otrok vztrajno rase in se razvija. Njegov napredek v motoriki je precejšen, prav tako pa tudi domišljija ne pozna meja. Kako vse to vpliva na njegovo igro? 

3 leta

Domišljijska igra bo počasi dosegla vrhunec, pri čemer otrok posnema neke realne situacije v pravilnem zaporedju. Npr. punčka (igrača) se udeleži praznovanja rojstnega dne s prijateljicami punčkami, tako se bodo skupaj peljale v avtu, jedle hrano, se igrale in plesale na zabavi. Realni rekviziti kot je npr. igrača v obliki telefona, okrepi domišljijsko igro v tej starosti, čeprav otroci v tem obdobju pri igri še vedno uporabljajo tudi druge »nerealne« predmete, npr. uporabijo čevelj, ki predstavlja blazino. Kažejo že večje zanimanje za strukturirane igre.


Bolj očitne postanejo tudi razlike v spolu. Dekleta običajno izberejo punčke, gospodinjske rekvizite, obleke in umetniški material, fantje pa se več igrajo s kockami, vozili in izbirajo bolj »grobe« igre.

Precejšen napredek je opazen pri grobi motoriki. Stojijo na prstih in na eni nogi, skačejo, z lahkoto plezajo in se drsajo, brcajo, mečejo in lovijo žogo. Sposobni so že »zadeti koš«. Fina motorika je toliko razvita, da jim omogoča bolj kompleksno igranje s kockami, sestavljanje sestavljank, rezanje, lepljenje in druge dejavnosti. Začnejo risati črte, ki jim sedaj že predstavljajo mejo med eno in drugo stranjo.

V tej starosti je zanimanje še vedno bolj usmerjeno v sam proces rokovanja s predmetom in učenja o njihovih lastnostih, kot pa v samo ustvarjanje končnega izdelka.

4 do 5 let

Drama in domišljijska igra je na višku. Otroci si izmišljajo zapletene scenarije. Sposobni so usklajevati več vlog in boljše razumejo zgodbo. Mnogi od njih imajo še težavo razločevati med fantazijo in resničnostjo. Npr. v tej starosti verjamejo, da so pošasti resnične. Uživajo v igranju vlog, ki imajo moč, npr. starši, zdravnik, policist, lev, ali super heroj, kar jim pomaga bolje razumeli te vloge, ki so zato manj strašljive, in izraziti široko paleto čustev.

Njihove kognitivne in finomotorične sposobnosti se izboljšujejo, zato kažejo zanimanje do predmetov z več detajli. Še naprej razvijajo grobo in fino motorične sposobnosti.

Uživajo v igri na prostem: tekanju, plezanju, skakanju, lovljenju. Učijo se voziti kolo. Bolj so spretni pri striženju s škarjami, lepljenju, risanju, nizanju kroglic kot 3-letniki. Imajo dovolj spretnosti in koordinacije, da lahko začnejo uporabljati tipkovnico.

Povzeto po: http://www.cpsc.gov/businfo/adg.pdf

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.