Novoletni sklepi in izziv za pare

Mica Škoberne
Sreda, 9. januar 2013, 5:52
Image
sklepi
Da bi karkoli v vajinem odnosu, zakonu zastavila drugače, nikakor ni potreben obrat leta. Je pa tudi ta ena od priložnosti in spodbud. Zakaj je ne bi izkoristila? V vsakem odnosu so stvari, ki bi jih lahko spremenili na bolje ... Dovolj bo že ena sama. In, ne, ni še prepozno. Nikoli ni. 

Že več kot teden dni smo v novem letu, začetno navdušenje in visokoleteče sanje o tem, kaj vse bomo zastavili drugače, so morda že zbledeli. A za nove (ali sploh prve) sklepe, da kaj zaživimo drugače, nikakor (in nikoli) ni prepozno. V tem nekoliko bolj stvarnem razpoloženju si bomo morda še laže zastavili kak povsem uresničljiv nov cilj za letošnje leto – tudi na področju naših najpomembnejših odnosov.

Čutita, da bi kot par rada zaživela malce drugače? Bliže drug drugemu? V večji predanosti in sproščenosti? Bolj polno?

Odločita se in nekaj naredita v tej smeri!

Pomembno je, da se za vsak sklep odločita skupaj, da si izbereta le enega ali dva in da natančno določita, kako in kdaj bosta preverjala njegovo uresničevanje!

Predlogi in izzivi za dva

Ponujamo 30 konkretnih predlogov in izzivov, najboljše pa bosta gotovo lahko našla sama – skupaj!

1. Določita nekaj terminov za vajine zmenke za prve mesece letošnjega leta (in se jih strogo držita)!

2. Katera stvar/razvada/opravilo/hobi vama jemlje največ časa, ki bi ga lahko (redno) posvečala drug drugemu? Se lahko temu odrečeta?

3. Kaj si najbolj želita početi skupaj, pa tega (skoraj) nikoli ne počneta? Poiščita nove možnosti za to!

4. Določita termin za kak skupen izlet ali potovanje (odvisno od starosti otrok, finančnih sredstev) in ga začnita skupaj načrtovati – naj vama bo že to razmišljanje in načrtovanje v veselje in povezovanje, pri tem res sodelujta oba.

5. Odločita se, da bosta pogosteje uporabljala jezik ljubezni drugega. Sploh poznata kateri je to?

6. Odločita se, da bosta imela več skupnih obrokov (štejejo tudi zajtrk, malica, preprosta večerja).

7. Ali je karkoli, kar drug pred drugim skrivata, ne upata biti povsem iskrena? Čas je, da v vsej iskrenosti in ranljivosti stopita pred drugega in si povesta tudi te stvari. Morda bo odziv boljši, kot ste predstavljali, skupno soočanje in premagovanje pa lažje.    

8. Želita izboljšati vajino komunikacijo? Preberita kako knjigo na to temo, udeležita se delavnic ali preberita vsaj nekaj člankov. Seveda se morata za to najprej oba odločiti, o tem precej pogovarjati, potem pa tudi udejanjati v praksi.  

9. Skupaj zastavita proračun za letošnje leto. Pogovorita se o prioritetah, nepotrebnih stroških, morebitnih investicijah, sredstvih za dobrodelnost … Če se to obrne v pogovor o vajinih vrednotah, načinu življenja, spremembah, se tega ne prestrašita, ampak sprejmita kot pomemben izziv!

10. S kom od vajinih bližnjih, sorodnikov ali prijateljev bi si najbolj želela okrepiti ali izboljšati odnose? Naredita načrt za to.

11. Odločita se za branje Svetega pisma. Vsak od vaju naj bo en teden odgovoren za to, da drugega spominja in spodbuja pogovor o prebranem.

12. Preberita vsaj eno knjigo na temo partnerskih odnosov.

13. Vključita se v kako zakonsko skupino.

14. Okrog sebe zberita družbo podobno mislečih parov, razmislite, kaj lahko zanimivega skupaj ustvarite.

15. Premislita, kje bi lahko vajine moči kot par dala na razpolago – v župniji, lokalni skupnosti, krogu prijateljev …

16. Kdaj sta se nazadnje igrala skupaj? Lahko določita en dan v mesecu ali par dni na leto prav za to.

17. V čem bi lahko drug drugega (redno) spodbujala, da bi napredoval v svoji starševski vlogi? Pomagajta si pri tem (na lep in spodbuden način).

18. Ali kako pomembno odločitev že dolgo odlagata, prelagata, meljeta in vaju to obremenjuje? Poskusita to razrešiti v letošnjem letu (ali v določenem časovnem obdobju, ki si ga določita, načrtujta tudi čas, ki ga bosta posvetila pogovorom in razmišljanju o tem).

19. Se lahko resno ali občasno skupaj posvetita kakemu športu, rekreaciji (ali pa drug drugega spodbujata k temu)?

20. Vaju vznemirja misel na širitev družine? Bosta v tem letu odprta za novo življenje?

21. Kako bosta letos praznovala obletnico poroke? Vaju čaka kaka posebna obletnica? Je čas za obnovitev poročnih zaobljub?

22. Se upata povsem iskreno pogovoriti o vajini spolnosti, njenem doživljanju?

23. Nekje v vašem domu postavita tabblo/škatlico/knjigo, kamor vpisujeta pohvale in besede hvaležnosti drug drugemu (za drobne ali velik stvar). Vsak teden tega leta vsaj eno!

24. Načrtujta drug za drugega vsaj eno prijetno presenečenje v tem letu!

25. Če imate občutek, da vaš mož/žena potrebuje nekaj časa tudi sam/a zase, razmislite, kako in kdaj bi mu to lahko omogočili.

26. Ali že dolgo nista bila skupaj na kakem kulturnem dogodku, ki vama je obema v veselje? Določita termin ali rezervirajta vstopnice zanj že dolgo vnaprej (nikakor pa ne odlašajta ali iščita izgovorov).

27. Odločita se za vsakodnevno ali enkrat tedensko skupno molitev. Lahko je povsem preprosta?

28. V čem lahko poenostavita ali upočasnita svoje življenje?

29. Obujajta spomine na to, o čemer sta sanjala pred 1/5/10/20 leti. Živita danes zelo drugače, kot sta si nekoč želela in s tem nista zadovoljna? Kaj bi lahko spremenila?  

30. Ima vaš/a žena/mož kako skrito željo, ki bi mu jo letos morda lahko uresničili (recimo za rojstni dan)? Če še ni uresničljiva letos, naredit načrt, kako in kdaj bi jo lahko uresničili. Če nikakor ni uresničljiva, razmislite o čem vsaj podobnem. Če takšne želje ne poznate, pa jo lahko iščete. :)

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.