Nova strategija spolne vzgoje na Danskem: imeti otroke!

Štefan Kržišnik
Ponedeljek, 10. november 2014, 12:38
Image
druzina papir
Doslej je bil temelj spolne vzgoje v danskih šolah učenje uporabe kontracepcije. A zdaj, pod vplivom velike krize rodnosti, prihaja do sprememb: v spolni vzgoji se začenja govoriti o pomenu odločanja za otroke.

Po poročanju spletnega portala bloomberg.com je Sex & Samfund ("Seks in družba"), največja organizacija, ki skrbi za spolno vzgojo v šolah, z letošnjim šolskim letom uvedla v kurikulum vsebine, ki spodbujajo k odločanju za rojstvo otrok.

Šolske otroke in mlade bodo tako izobraževali o tem, kaj je plodnost, kdaj je najboljši čas za imeti otroke, kakšne so posledice, če se za otroke pari odločamo pozneje ipd.

Kriza rodnosti in epidemija neplodnosti

"Otrokom smo pozabili sporočiti, da s spočetjem ne moreš odlašati v nedogled."

Danska se na eni strani sooča z veliko krizo rodnosti (stopnja rodnosti je najnižja v zadnjih treh desetletjih), po drugi strani pa z naraščanjem težav zaradi neplodnosti, pri čemer je zlasti zaskrbljujoč trend padca kakovosti moških semenčic oziroma semenske tekočine. Generalni tajnik omenjene danske organizacije Bjarne Christensen meni, da ima neplodnost na Danskem že epidemične razsežnosti.

»Mnogo let smo govorili sicer o pomembnih zadevah, kot so, kako se izogniti nosečnosti in spolnim boleznim, kako ima vsak pravico do lastnega telesa, povsem pa smo pozabili otrokom sporočiti, da s spočetjem ne moreš odlašati v nedogled,« pa je mnenje Soeren Ziebe, vodje univerzitetne klinike za plodnost v Kopenhagnu.

Sadovi spolne vzgoje po spolni revoluciji

Čeprav ostajajo temeljni cilji organizacij, ki se ukvarjajo z državno podprto spolno vzgojo in z "načrtovanjem družine" (danska organizacija je tudi del mednarodne zveze International Planned Parenthood Federation) nespremenjeni, pa je premik, o katerem poročajo z Danske, zelo zgovoren.

Prevladujoči model institucionalne spolne vzgoje je namreč v času po spolni revoluciji radikalno ločil spolnost od plodnosti. Plodnost je bila tako mladim predstavljena kot nekaj, pred čemer se je potrebno "zaščititi". Rezultat je kriza rodnosti, ki je ena največjih bolezni sodobnih zahodnih družb.

Resničnih sprememb pa seveda ne bo mogoče doseči ne s kozmetičnimi popravki ne z morebitnimi denarno podprtimi strategijami za večje družine. Zgodile se bodo le, če se bo več otrok in mladih imelo možnost srečati z avtentičnim sporočilom o človekovi plodnosti. Tako da se bodo lahko že v rosnih letih navdušili nad odprtostjo za življenje. Največ pri tem lahko storijo starši, spolna vzgoja v šolah pa bi morala to sporočilo tudi podpreti.

Plodnost in odprtost življenju – temelj spolne vzgoje

Prevladujoči model institucionalne spolne vzgoje je namreč v času po spolni revoluciji radikalno ločil spolnost od plodnosti.

Nasploh je razsežnost plodnosti v različnih konceptih "državne" oziroma "institucionalne" spolne vzgoje močno prezrta. Toda prav tematike odprtosti življenju in rojstva so tiste, prek katerih lahko vzgojo za zdravo spolnost začnemo že v najzgodnejšem otroštvu – še posebej, če ima naš otrok možnost izkusiti rojstvo novega družinskega člana.

Ob tem lahko spregovorimo tudi o poročni ljubezni, pomenu zvestega in darujočega odnosa med očetom in mamo ipd. To je temelj, da bo otrok pozneje, ko bo sam izkusil spolno dozorevanje, odkril resnično podobo spolnosti in ne popačeno, kot nam jo žal v večini primerov ponuja svet.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.