Nekega dne bom tašča in tega me je strah

Mojca Koren Lapajne
Sreda, 18. oktober 2017, 16:00
Image
mama trije sinovi
Imam tri sinove. Kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da bom nekega dne tašča. In to najhujša oblika tašče – 'njegova' mama.

Redko, izjemoma redko namreč zasledim, da bi težave s taščami imeli moški. Je pa na drugi strani veliko, res presenetljivo veliko žensk, katerim gredo njihove tašče v nos. Pa žal ne samo tašče, tudi tasti in vsi bratje in sestre z družinami, ki jih njihov mož prinese.

Tako me je nekega popoldneva, ko sem pri igri opazovala svoje tri fantiče, zadelo kot strela z jasnega: kaj če bom nekega dne popolnoma črtana iz njihovega življenja?

Kaj če bo kdo od njih spoznal in se poročil z damo, ki bo imela prirojen odpor do njegove mame? Ki ji bo samoumevno, da smo tašče zmaji najhujše oblike, ki samo čakamo, kdaj bomo lahko napadle in škodovale?

Kaj če bo kdo od mojih fantov spoznal in se poročil z damo, ki bo imela prirojen odpor do njegove mame?

Postaja tašča sinonim za zmaja?

Ko jih takole opazujem, jim čudežno pozdravim praske na kolenu s poljubom ali jim v objemu berem pravljice, si težko predstavljam, da bi bila nekega dne v njihovem življenju tujka. Kaj pa če … Kaj pa če bom zaradi nazora njegove bodoče žene imela omejen dostop do vnukov? Bo preveč zaslepljen z grobimi besedami, ki bi jih njegova žena izrekla o meni, o nama z možem, o nas? Kaj če bom nekega dne ugotovila, da živi z žensko, ki ji tašča že v osnovi predstavlja sovražnika?

Ne dvomim namreč o tem, da bi bila dobra tašča. Me pa ob vseh pogovorih o taščah zaskrbi, da standarda sprejemljivosti sploh ni mogoče doseči. Ker je že sam obstoj tašče moteč.

V tašči prepoznati mamo

S svojo taščo se v nekaterih stvareh ne strinjava in se nikoli ne bova. Se pa v mnogočem razumeva in podpirava, se lahko o vsem pogovoriva in dogovoriva. Je čudovita babica svojim vnukom in stalno odprt hotel v večernih urah, ko potrebujeva čas zase.

In ko pridejo trenutki, ko mi stopi na kakšen žulj, pomislim: Ona je rodila in vzgojila mojega moža. Ga neskončno ljubila, ko je bil še majhen, ga uspavala, mu prepevala, se z njim igrala, ga učila o življenju. Tako kot sedaj jaz ljubim svoje male fante. Bi mi bilo prav, če se bo čez nekaj let neko dekle, ki jo bo moj sin ljubil, arogantno vedlo do mene?

Ko pridejo trenutki, ko mi tašča stopi na kakšen žulj, pomislim: Ona je rodila in vzgojila mojega moža.

Nobene pravice nimam, da se do nje vedem nespoštljivo. Da jo odrežem iz svojega življenja in še manj iz življenja vnukov in moža. Ker je njegova mama. In ker mu ona ter celotna njegova primarna družina pomeni toliko kot moja meni.

Zgled v odnosih

S tem dajem zgled tudi svojim sinovom. Še bolj pomembno pa se mi zdi, da takšen zgled dajete matere svojim hčerkam. Povejte jim, da imamo mame prav tako rade svoje sinove kot imate ve rade svoje hčerke. Pokažite jim, kako se spoštuje mamo svojega moža, kako sta obe babici enakovredni, enako spoštovani, kako imata obe pravico do preživljanja časa s svojimi vnuki in z vami kot družino.

Mojim bodočim snaham pa obljubljam, da bom svoje sinove naučila ljubiti in spoštovati. Da jih bom naučila prinesti rože in kuhati in prati perilo. Ne obljubim pa, da bodo znali vse pospraviti za seboj. Tukaj mi zaenkrat ne kaže najbolje …

Foto: apurposetogether.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.