Napake pri nošenju, ki se jim lahko izognemo

Mica Škoberne
Četrtek, 8. oktober 2015, 4:00
Image
nosin0
V mednarodnem tednu nošenja otrok (4. – 10. oktober) si poglejmo, katerim napakam pri nošenju se je dobro izogibati in kako. 

Nošenje otrok v nosilkah se počasi širi tudi med slovenskimi starši. Ker je to nekaj, kar tako prvinsko odgovarja na otrokove potrebe v prvih mesecih in letih življenja, hkrati pa olajša življenje tudi staršem, smo tega lahko veseli. A samo razširjenost prakse še ni dovolj.

Hkrati z razširjenostjo se sicer dviguje tudi osveščenost glede tega, kakšno nošenje je za otrokov zdrav razvoj najbolj primerno, nekaj pa je vendarle tudi še nepoučenosti in niso tako redki prizori staršev z otroki v nosilkah ali položajih, ki ne podpirajo otrokovega zdravega razvoja. Verjetno iz tega izvira tudi zadržanost nekaterih zdravstvenih delavcev do nošenja otrok, čeprav nekateri drugi nošenje podpirajo in spodbujajo (in starši so ob tem zbegani), raziskave iz tujine pa kažejo, da pravilno nošenje v pokončnem položaju nikakor ne povzroča nepravilnosti v razvoju hrbtenice in v mnogočem blagodejno vpliva na otrokovo dobrobit (manj joka, pozitiven učinek na dojenje, povezovanje s starši …).

 

nosin14

Pravilno nošenje novorojenčka v tkanem traku

Nošenje, ki podpira otrokov razvoj

Kako torej prepoznati nošenje in nosilko, ki ustreza otrokovi anatomiji in razvoju? Podrobneje to razlaga tale članek, v osnovi pa moramo omogočiti naslednje:

nosin16

 • razširjene in navzgor pokrčene nogice, kolena so višje od ritke
 • hrbtenica je v naravni, nekoliko zaokroženi C obliki (in ne zravnana kot pri odraslem)
 • otrok je podprt vzdolž celotne hrbtenice in telesa, se ne seseda vase ali vstran in je nežno prižet ob telo starša
 • glavica je v vratu podprta, da ne visi ali omahne v katero koli stran (ko spi, mora biti otrok naslonjen na telo starša)
 • otrok lahko neovirano diha (kar pomeni, da lahko sam premakne glavico, ima med brado in prsnico vsaj za dva prsta prostora, njegov obrazek lahko vidimo, glavica je dovolj visoko, da jo lahko poljubimo)

Najpogostejše napake

Da bi staršem pomagali ločiti dobre nosilke in pravilne načina nošenja od neprimernih, tokrat predstavljamo nekaj pogostih napak pri nošenju v nosilkah, ki so pri nas najbolj razširjene.

1. Nošenje v elastičnem ali tkanem traku

Zaradi svoje mehkobe, nižje cene in razmeroma enostavne uporabe je elastičen trak eden najbolj priljubljenih pripomočkov za nošenje pri novorojenčkih in dojenčkih. Tkan trak je zaradi nekoliko višje cene manj razširjen, vendar sicer zelo dober in univerzalen pripomoček za nošenje. Čeprav veljata za najboljša pripomočka za nošenje najmanjših otrok, pa se tudi tu pojavljajo napake, zaradi katerih njun potencial ni izkoriščen. 

 

nosin15

Pravilno nošenje v elastičnem traku

Na kaj biti pozoren:

 • da je trak zavezan dovolj tesno, da otroka zares objame in podpre z vseh strani
 • da otroka nosimo dovolj visoko ob telesu (da lahko brez težav poljubimo njegovo glavico)
 • da nogice ne bingljajo iz traku, ampak so pokrčene in razširjene, kolena višje od ritke, pod stegni vse do pod kolen mora biti dovolj materiala, da otrok v njem "sedi"
 • da je otrok nameščen simetrično
 • da ima podprto glavico

Pogoste napake pri njegovi uporabi so:
- otrok je zavezan preohlapno – se seseda vase ali v eno ali drugi stran, v nosilki visi namesto, da bi sedel, nogice mu bingljajo
- otrok je zavezan prenizko, običajno v tem položaju ni optimalno podprt, poleg tega to obremenjuje hrbtenico starša
- otrokova glavica ni podprta in visi na eno ali drugi stran
- otrok je v nosilki nameščen nesimetrično
- otrokove nogice izravnane bingljajo iz nosilke (podobno kot v kengurujčku), njegovo telo je izravnano
- elastičen trak uporabljamo še tudi pri večjem otroku (preko 8 kg in več), pri katerem se zaradi teže preveč razteza (ne nudi več dovolj opore, otrok se izteguje nazaj, ni udoben za nošenje), ali ga uporabljamo za nošenje na hrbtu (zaradi elastičnosti ni varno).

nosin7

NAPAČNO: Otrok ni dovolj podprt, trak je slabo zategnjen, glavica nima opore

 

nosin8

NAPAČNO: Otrokove nogice "bingljajo", niso pokrčene in razširjene, pod ritko nima "sedeža", hrbtenica ni zaokrožena

 

nosin9

NAPAČNO: Otrok je obrnjen s pogledom naprej (1. slika), nima opore ob telesu, hrbtenica je zravnana, nogice so iztegnjene 

Strukturirana (mehka/ergonomska) nosilka

Je ena najbolj priljubljenih in vse bolj razširjenih nosilk zaradi preprostosti uporabe, radi jo uporabljajo tudi očetje. Pri nas najbolj razširjena je mehka nosilka Boba (carrier). Njene prednosti so preprostost nameščanja, dolgo obdobje uporabe, novejše različice (4G) s posebnim nastavkom omogočajo tudi nošenje manjših dojenčkov, čeprav jim optimalnega položaja vendarle ne zagotovijo. Slabost je omejena prilagodljivost nosilke, saj je ena velikost za vse starosti (pri nekaterih znamkah pa obstaja tudi večji model za malčke). 

Na kaj biti pozoren:

 • da nosilka otroka dovolj objame okrog vsega telesa in mu nudi dovolj opore
 • da je otrok v nosilki simetrično nameščen
 • da ima kolena višje od ritke in da nima nogic preveč razkrečenih (ko je manjši)
 • da ima glavico podprto
 • da je nosilka ravno prav zategnjena, da se otrok ne seseda vase ali v ramenskem obroču ne izteguje nazaj
 • da se pri komunikaciji z drugimi postavimo bočno (da lahko tudi otrok vidi), a ne vedno na isto stran (da se ne razvije nek specifičen gibalni vzorec)

Pogoste napake:
- v nosilki je otrok, ki je zanjo še premajhen – če nima nastavka za dojenčke, ima nogice preveč razkrečene, od kolen navzdol niso prosto gibljive; v vratnem predelu in zgornjem delu hrbta otrok ni dovolj podprt, ker nosilka ne omogoča regulacije
- otrok je prenizko ob telesu
- material nosilke ni lepo razprostrt pod ritko, je naguban, otrok ne sedi lepo v njej, v zgornjem delu pa je zato premalo materiala in otroka ne podpira dovolj
- otroku je nosilka premajhna, reže ga v stegna, sega mu le do polovice hrbta
- ko otrok zaspi, mu glavice ne podpremo s kapuco, ki je temu namenjena

nosin4

NAPAČNO: Naramnice so zategnjene premalo (1. slika), otroke je prenizko, in zategnjene preveč (druga slika), otrok je stisnjen, težko se premika

 

nosin5

NAPAČNO: Otrok ni nameščen simetrično, ena noga je preveč ven, druga premalo (1. slika), otrok ima preveč materiala pod ritko, zgoraj premalo (2. slika)

 

nosin6

NAPAČNO: Otrok je premajhen za nosilko (1. slika) oziroma prevelik (2. slika)

 

nosin13

NAPAČNO: Primer novorojenčka v strukturirani nosilki (z nastavkom za novorojenčke) - okrog glavice in vratu je preohlapno, nima zadostne opore

Kaj pa štorklje?

Pred časom so bile v Sloveniji dokaj razširjene t. i. štorklje, vrečaste nosilke, v katerih se otroka nosi v ležečem položaju.

Tovrstne nosilke so precej zahtevne za pravilno uporabo, saj v ležečem položaju obstaja nevarnost, da otroka namestimo tako, da mu položaj otežuje dihanje (bradica potisnjena na prsi), mnogim otrokom ta položaj ne ustreza, poleg tega nesimetrično obremenjuje nosečega (vsa teža ne eni rami). Še posebej problematično je, če je takšna nosilka nameščena zelo nizko ob telesu starša in otrok ni viden (iz tujine so celo znani primeri zadušitve). Starši imajo tudi pogosto občutek, da bo otrok ob sklanjanju ipd. »padel iz nosilke«, z roko ga dodatno podpirajo ali varujejo, kar ne daje občutka varnosti in sproščenosti. Tovrstne nosilke tudi niso optimalne za zdrav razvoj kolkov, saj ne omogočajo razširjenega in pokrčenega položaja nogic.

Če nosite otroka v takšni nosilki, ga nosite čim višje ob telesu (kot bi ga držali v naročju), med brado in prsnim košem naj ima vsaj za dva prsta prostora, obraz naj bo dobro viden.

nosin117

NAPAČNO: Otrok ima brado prislonjeno ob prsni koš, kar mu otežuje dihanje, v nosilki je prenizko

Še o kengurjučku

Najpogostejša nosilka na slovenskih prodajnih policah, posebej velikih centrov, ki pa žal otroku ne omogoča optimalnega položaja, niti ni udobna za tistega, ki nosi, je t. i. kengurujček.

Položaj med nogama je preozek, stegna nimajo opore, zato noge bingljajo v neergonomskem položaju, ki ne podpira zdravega razvoja kolkov. Otrokova hrbtenica je prisilno zravnana, velik pritisk je na mednožje. Pri nošenju s pogledom navzven otrok nima opore ob telesu tistega, ki nosi, in je izpostavljen vsem dražljajem brez možnosti umika. Pogosto ima tudi izrez, skozi katerega lahko otrok rokice izteguje nazaj ali mu visijo ob telesu. Tovrstno nosilko zato odsvetujemo.

nosin2

Razlika med kengurujčkom (nenaraven položaj) in ergonomsko nosilko

Kje izvedeti več?

Pri Iskrenih poleg možnosti izposoje nosilk in individualnega svetovanja občasno izvajamo tudi delavnice, na katerih se v 4 urah poučite o razlogih za nošenjem, pravilnem nošenju, različnih nosilkah in načinih nošenja ter se učite osnovnega načina zavezovanja traku. 

Fotografije: uppymama.com, babydoousa.com, chesterslinglibrary.weebly.com, boba.com, jeportemonbebe.com, carrymeaway.com, de.wikipedia.org, theleakyboob.com, nanytomommy.com, attachedtoparenting.com, amazon.com, thuiswerkcentrum.com, gate2children.com, mamahugs.co.za, snottlibrary.weebly.com, aufeminin.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.