Najpogostejši otroški strahovi po starosti otrok

Mojca Koren Lapajne
Petek, 15. junij 2018, 5:31
Image
»Blagor otrokom, ker nimajo še nobenih skrbi!« To pogosto (kdaj tudi v šali) rečemo ali slišimo. Pa vendar jih imajo, skrbi in strahove, sicer z našega vidika zelo majhne, a z njihovega strašljive in nerešljive.

Strahovi in skrbi majhnih otrok so različni, a glede na izkušnje otroških terapevtov so nekateri strahovi značilni prav za določeno starost. Nekatere zelo značilne strahove, ki se pojavljajo pri mnogih otrocih, so razvrstili v dve starostni skupini.

Obdobje 2 - 4 let: prevladujejo »straniščni« strahovi

V tem obdobju pri otroku prevladujejo strahovi, ki so povezani z lulanjem in kakanjem (morda ste opazili, da se tudi sicer veliko besed nanaša na to temo). Strah jih je vsega, kar je povezano s tem, od odvajanja od plenic do strahu pred bolečino pri kakanju. Bojijo se, da bi med opravljanjem teh dveh potreb padli v školjko, da bi si s kakcem umazali roke, da bi iz školjke prišle živali, strah pa jih je celo zvoka splakovanja školjke.

Sledijo strahovi, povezani s temo. Strah jih je teme same, strah jih je zaprtih omar v temi, strah jih je senc. Bojijo se sami (za)spati.

Otroci v tej starostni skupini se še vedno borijo s strahom pred ločitvijo od staršev, bojijo se tujcev in ljudi, oblečenih v kostume.

Pogost je tudi strah pred nevihtami, posebej v večernem in nočnem času.

Pričakovano jih je strah tako nenadnih kot tudi dolgotrajnih glasnih zvokov (sesalec, smetarski kamion, zvok petard, …).

Pogosti pa so tudi strahovi, ki se morda staršem zdijo neutemeljeni in morda celo smešni, pa jih je vendar potrebno jemati resno. Ti so npr. strah pred toboganom, trampolinom ali raznimi plezalnimi igrali in celo strah pred tekočimi stopnicami ali dvigalom.

Nenazadnje pa ne smemo zanemariti čisto običajnega strahu pred živalmi (najpogosteje gre za pse in žuželke), saj ga lahko s primerno obravnavo hitro zmanjšamo.

Kakor nekateri otroci v tej starostni skupini v vodi uživajo, pa se je na drugi strani mnogi tudi bojijo – strah imajo tako pred bazeni kot tudi pred tušem.

Obdobje 5 -7 let: zobozdravniki in preverjanja znanja

V tem obdobju se sicer »straniščni« strahovi zmanjšajo, a ostajajo.

Poveča pa se strah pred temo, kajti njihova domišljija dobi velika krila. Skrbi jih, kaj bi lahko bilo pod posteljo, v omari, za vrati. Strah jih je pošasti, zombijev, dinozavrov, krokodilov – skratka vsega, kar bi utegnilo priti skozi vrata. Pojavljati se začnejo strahovi pred duhovi in pred vsem nadnaravnem, o katerem kaj izvejo.

Še vedno ostaja strah pred ločenostjo od staršev.

Z vstopom v šolo se pojavijo novi strahovi. Strah jih je učiteljev, ki kričijo in kažejo razočaranje nad njimi. Strah jih je, da jih vrstniki ne bi sprejeli. Strah jih je preverjanj znanja, predvsem časovno omejenih (hitrostno računanje, branje, …).

V tem obdobju si širijo obzorja in izvejo za nove stvari, ob katerih pa se neredko pojavi strah: tovrstni primeri so npr. strah pred izbruhom vulkana, potresom, močnim vetrom, plazovi,…

Predvsem izrazit v tem obdobju pa postane strah pred zdravstvenimi ustanovami in vsem, kar je z njimi povezano – bojijo se zdravnikov, zobozdravnikov, injekcij in raznih medicinskih postopkov.

Morda se nam zdijo kateri od naštetih strahov res smešni. Toda vzemimo jih resno, kadar nam jih zaupajo. Vzemimo jih kot priložnosti, da jih naučimo, kako se v življenju spopadati z nečim, kar nas straši.

Vir: anxioustoddlers.com

Foto: pinterest.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.