Moški, podarite ženskam rože!

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 1. april 2012, 12:18
Image
zenska roze
Švedski raziskovalci odnosov z univerze v Uppsali so odkrili, da lahko šopek rož, ki ga ženska dobi v dar, vpliva na njene spominske sposobnosti in na njen odnos s partnerjem.

Izvedli so 5-mesečno študijo na 318 švedskih prostovoljkah, ki so v razmerju z moškimi. Ugotovitve so nadvse zanimive: če ženska prejme v dar šopek rož, se verjetnost, da bo ženska tisti dan pozabila, če je partner naredil kaj narobe, poveča kar za 86 odstotkov. Isto pa, presenetljivo, ne velja za pozitivna dejanja! To dejstvo ima velik pozitiven učinek na partnerski odnos.

Najbolj zanimiv je razlog za izgubo spomina: ne gre za vpliv na ženska čustva, ki bi povzročil nepričakovano pozabljivost. Ključen je namreč dotik ženskega nosu s cvetom (najmočnejši učinek imajo vrtnice, frezije in divje narcise), ob katerem s cvetnih lističev na kožo na obrazu prehajajo rastlinski hormoni, ključen je fitoestrogen, ki znatno vpliva na hormonsko ravnovesje v ženski. Pod vplivom teh hormonov je ženska bolje razpoložena, bolj naklonjena partnerju, poveča pa se tudi želja po spolnem odnosu.

Raziskovalka dr. Margaret Tulipdøttir poleg tega poudarja, da je ključen tudi faktor presenečenja. Vpliv rož je namreč bistveno večji, če gre za nenapovedan in nepričakovan dar in ne za darilo ob praznikih. Natančne povezave tega dejstva z vplivom rastlinskega estrogena niso uspeli razvozlati, domnevajo pa, da gre za poseben obrambni mehanizem: če ženske rože pričakujejo, se hormoni v telesu »pripravijo« na morebiten prihod rastlinskega estrogena, kar zmanjša njegov učinek.

Raziskava je vključevala poročene in neporočene ženske različnih starosti. Zanimiva je tudi razlika v korelaciji med starostjo in vplivom na spomin. Pri mlajših ženskah podarjene rože negativno vplivajo na spominske sposobnosti (bolj pozabljajo, predvsem dogodke, ki jih dojemajo kot negativne) pri starejših ženskah pa se spominske sposobnosti celo okrepijo. Okrepljen je predvsem dolgoročni spomin, saj se prebudijo zelo živi spomini na mladost in mladostne ljubezni.

Vir: scienceonlytoday.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.