Matične celice iz popkovnične krvi

Uredništvo iskreni.net
Ponedeljek, 20. april 2009, 7:08
Image
Popkovnična kri je kri novorojenčka, ki se nahaja v posteljici in popkovnici.

Ker popkovnične krvi po rojstvu novorojenček ne potrebuje več, jo praviloma skupaj s posteljico in popkovnico zavržejo.

Popkovnična kri vsebuje poleg zrelih krvnih celic tudi majhno število matičnih celic, ki sodelujejo pri obnavljanju telesa, tako da se delijo in dozorevajo v različne vrste zrelih celic, ki zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov. Po porodu lahko popkovnično kri odvzamejo in shranijo ter jo uporabijo kot vir krvotvornih in drugih matičnih celic za zdravljenje bolezni s presajanjem celic. Trenutno s tem načinom lahko zdravijo nekatere rakave bolezni krvi (levkemijo) in dedne motnje presnove ter imunskega sistema. Zdravljenje drugih bolezni (Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, bolezni srca in jeter, diabetes, mišično distrofijo, multiplo sklerozo, poškodbo hrbtenjače) še raziskujejo.

Pri zdravljenju bolezni s presajanjem krvotvornih matičnih celic ima popkovnična kri v primerjavi s kostnim mozgom ali krvotvornimi matičnimi celicami iz periferne krvi več prednosti, kot so npr.:

  • lažja in večja dostopnost,
  • manjše tveganje za prenos virusnih okužb in
  • manjše tveganje za nastanek bolezni presadka proti gostitelju po presaditvi.

Glavni pomanjkljivosti popkovnične krvi sta majhno število krvotvornih matičnih celic, ki trenutno zadostuje za presajanje pri otrocih in osebah lažjih od 40 kg, ter daljši čas potreben za pričetek delovanja presadka.

Kako poteka odvzem? Odvzem popkovnične krvi je varen in povsem neboleč tako za mater kot za otroka, saj ga opravijo po porodu, ko je popkovnica prerezana in popkovnične žile ne utripajo več. Iglo zabodejo v veno popkovnice, ko je posteljica še v maternici. Kri steče po cevki v sterilno vrečko. V laboratoriju nato kri pregledajo, obdelajo, zamrznejo in shranijo pri nizkih temperaturah v tekočem dušiku za dobo več let.

Popkovnično kri lahko darujemo za potrebe javnega zdravstva v t.i. „javni“ banki popkovnične krvi, kjer jo shranijo in vpišejo v seznam (register) shranjenih krvotvornih matičnih celic. Shranjena kri je potem na voljo za zdravljenje drugih bolnikov s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot v svetu.

Popkovnično kri lahko shranimo tudi v t.i. »zasebni« banki, za morebitno zdravljenje svojega otroka z matičnimi celicami iz lastne popkovnične krvi oziroma za zdravljenje njegovih sorodnikov.

Shranjevanje popkovnične krvi v javni banki je prostovoljno in brezplačno, shranjevanje v zasebni pa je potrebno plačati (okoli 2000 evr za obdobje 20 let).

Več informacij:
Javna banka: Enota za shranjevanje popkovnične krvi Zavod RS za transfuzijsko medicino http://www.espok-ztm.com
Zasebna banka: Neocelica www.neocelica.si 

© Copyright iskreni.net

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid