Mamica samohranilka: kako se izogneš 5 pastem, ki prežijo nate

Eva Strajnar
Sreda, 21. november 2018, 5:30
Image
Da vzgoja terja veliko truda in odrekanja, je jasno vsakomur. Če sta v to vpletena dva, se delo vsaj nekoliko porazdeli. Ko pa je potrebno za otroka skrbeti kot mamica samohranilka, se včasih zdi, da je naloga nemogoča.  

Pam Kanaly, avtorica svetovne uspešnice z naslovom Mama samohranilka in njena paleta čustev (The Single Mom and Her Rollercoaster Emotions), se zavzema za vse mamice, ki morajo same vzgajati otroke. S pomočjo dvesto mamic samohranilk, ki so rešile vprašalnik, je poiskala pasti, na katere morajo biti še posebej pozorne.

Zmožnost poskrbeti za varno okolje

Otrok potrebuje varno okolje, kjer bo lahko izražal svoja najgloblja čustva in hrepenenja, čeprav bo ob tem morda ranil vaša. Ga omogočate? Lahko otrok pove, da mu niso všeč vaša pravila, da je jezen na Boga, ker mu je umrl ali ga zapustil očka, da ne mara vašega novega partnerja?

Biti mamica samohranilka je lahko velika rana za vas. Ampak takšno rano ima tudi vaš otrok. Pot njegove ozdravitve je tudi v tem, da vam odkrito lahko pove, kaj ga muči ter vam lahko razodene vse svoje strahove, tudi najglobje. Otrok mora vedeti, da vam lahko pove vse, vi pa ga boste zgolj poslušali in ga tolažili.

Zanemarjanje nerazrešenih čustev

Kaj odgovorite, ko vas otrok vpraša kakšno od »težkih« vprašanj? Pomislite, preden spregovorite? Ko je štiriletni sin Pam Kanaly takratno mamico samohranilko vprašal, če še vedno ljubi očka, je najprej hotela zavpiti: »Seveda ne! Ranil naju je! A je pomolčala in nato odgovorila: »Jason, on je tvoj očka. Vedno ga bom imela rada na poseben način.« Ko je sin odrasel, se je tega odgovora pogosto spomnil.

Življenje brez cilja

Kako ravnate s financami, kako obvladate svoja čustva, koliko poskrbite za svojo osebno rast? Če pred seboj nimate cilja, kar naprej tavate in živite mimogrede, brez jasnosti - kar bo, pač bo - v otroku to prebudi občutek negotovosti. Nikoli ne bo vedel, kakšna bo njegova mami, kako se bo odzvala, kaj lahko pričakuje od nje.

Vsak otrok potrebuje stabilnega starša. Če sami ne zmorete zagotoviti stabilnosti, naj vam pri tem pomaga kdo od vaših prijateljev.

Polnjenje z napačnimi stvarmi

Kadar ste osamljeni, jezni ali žalostni, kako odvzamete to bolečino? Če si mamica samohranilka ne vzame dovolj časa, da zaceli lastne rane, se te hitro lahko zapolnijo s slabimi rešitvami: skok v bežno razmerje, prekomerno hranjenje, pitje ali nakupovanje.

Veliko je hitrih zamaškov, ampak vsi so zgolj začasni. Čeprav na prvo žogo ublažijo bolečino, kmalu povzročijo veliko nelagodje. Edina prava rešitev je, da si rane zacelite postopoma. Tudi s strokovno pomočjo, če je potrebno. In z Božjo pomočjo, seveda.

Nevključevanje Boga v svoje življenje?

Kaj je najpomembnejša naloga vseh mam? Nekateri bi rekli, da potolažijo, zaščitijo in poučujejo svoje otroke. Ampak nič ni pomembnejše od vloge, ki nam je bila kot materam zaupana že z rojstvom – da v svoje življenje vključimo Boga in ga posnemamo.

Pozabljamo, da nas otroci opazujejo, da vidijo naša ravnanja, slišijo naš ton glasu, merijo naša dejanja, vidijo kaj nam je pomembno in kaj ne. Spomnimo se, da pri tem nismo same; zaupajmo Svetemu Duhu v nas. Le z njim bomo pravi zgled in opora otrokom.

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

98%

19.106€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.