Mame vsak dan oddelamo skoraj dve zaposlitvi za polni delovni čas

Eva Markovič
Sobota, 8. september 2018, 6:00
Image
Vsi vemo, da materinstvo vzame veliko časa in energije, a število ur, ki jih mame vsak dan preživimo »v pogonu«, bo marsikoga presenetilo. Ameriška raziskava, ki jo je na 2.000 mamah z osnovnošolskimi otroki izvedlo podjetje Welch’s, je pokazala, da mame opravljajo skoraj dva polna delovnika.

Povprečna mama, ki je sodelovala v raziskavi, zjutraj vstane ob 6:23 in svoje obveznosti zaključi ob 20:31 zvečer. V raziskavi so sodelovale redno zaposlene mame, pa tudi mame, ki doma skrbijo za otroke. Med njimi ni bistvene razlike v količini opravljenega dela, razlika je le v tem, da prve svoje ure delijo med službo in družino, medtem ko druge ves čas delajo doma.

Mame na teden opravimo 98 delovnih ur

Delovnik povprečne mame traja 14 ur na dan, od ponedeljka do nedelje, kar na teden znese 98 ur oz. skoraj dve zaposlitvi za polni delovni čas. Mame torej v resnici opravljamo skoraj dve službi! V to niso vštete »nadure«, ki jih opravimo sredi noči.

Delovnik povprečne mame traja 14 ur na dan, od ponedeljka do nedelje, kar na teden znese 98 ur oz. skoraj dve zaposlitvi za polni delovni čas.

Raziskava je razkrila tudi, da si povprečna mama zase vzame le eno uro in sedem minut na dan. Glede na to, da imajo mame, ki so sodelovale v raziskavi, otroke stare od 5 do 12 let, je številka precej nizka. Štiri mame od desetih se ob tem počutijo, da je njihovo življenje podobno nizu nikoli zaključenih opravil.

Mame so odgovarjale tudi na vprašanje, brez česa v življenju nikakor ne bi zmogle. Med življenjsko pomembnimi stvarmi so najpogosteje omenjale: velike količine kave, vino, dnevni dremež, uporabo učinkovitega jeznega glasu, vlažne robčke, tablice in pametne telefone, otroške TV-oddaje, varuške in družinsko pomoč, Netflix, obroke iz drive-in restavracij in igrače.

Tudi mame, ki ne hodijo v službo, opravijo enako količino ur

Rezultate raziskave so komentirale tudi mame, ki ne hodijo v službo, a ravno tako opravijo dva delovnika in pol – brezplačno. Opozorile so, da je njihova vloga pogosto podcenjena, čeprav opravijo ogromno količino dela, s čimer razbremenijo različne ustanove, od vrtcev do zdravstvenih domov. Kljub opravljenim 98 uram tedensko mame doma pogosto poslušajo vprašanja, kot so: »Aha, doma si. In kaj delaš?«

»Takšnim ljudem najraje odgovorim: poskusi biti en teden sam z otroki, pa boš videl, kaj delam!« pravi ena izmed njih.

Ure, ki jih mame oddelamo doma, niso visoko cenjene ravno zato, ker niso plačane. Tukaj si morajo mame, ki se odločijo ostati doma, postaviti trdne prioritete, da se ne počutijo razvrednotene. V resnici je njihovo delo namreč še kako vredno. Najlepše stvari, ki jih v življenju naredimo in doživimo, so običajno ravno tiste, ki jih ne moremo denarno ovrednotiti. Mame, ki se odločijo svoj čas posvetiti družini, se odrečejo mesečnim prilivom, a zato investirajo v medsebojne odnose, mirno otroštvo in posvečen čas.

Povprečna mama si zase vzame le eno uro in sedem minut na dan.»Za razliko od službe, v kateri sem morala izpolnjevati naloge, ki mi jih zadaja nekdo drug in se mi večkrat zdijo nesmiselne, se zdaj posvečam nečemu, kar se mi zdi res pomembno – družini,« je zapisala ena izmed mam, ki je po več letih zbrala pogum in ostala doma z otroki. »Ne pravim, da ni naporno. A vendar nikoli nimam občutka, da ni vredno ali da nima smisla. Ima ga! Odločila sem se za to, kar mi je v življenju najdražje. In tega ne odtehta noben denar na svetu!«

Kaj lahko mame naredimo, da bomo manj obremenjene?

Prepričanje, da so preobremenjeni le starši majhnih otrok, ki potrebujejo nenehno pozornost in se ponoči zbujajo, je sodeč po raziskavi napačno. Preobremenjene so tudi mame osnovnošolcev, zaradi česar se zatekajo k rešitvam, kakršne so alkohol, (pre)pogosta uporaba tehnologije, jezno povzdigovanje glasu in hitra hrana. Kaj lahko mame naredimo drugače, da se razbremenimo in najdemo čas za stvari, ki so res pomembne? Nekaj predlogov lahko preberete spodaj.

Manj obremenjene in mirnejše mame so tiste, ki:

  • si skrb za vzgojo in dom delijo z možem,

  • so organizirane in načrtujejo vnaprej,

  • vključujejo otroke v gospodinjstvo in jim omogočijo, da sami prevzamejo odgovornost za šolo, svojo sobo, perilo, konjičke,

  • ne čutijo potrebe, da nadzorujejo vsako stvar v družinskem življenju, ampak družinskim članom (tudi možu!) pustijo, da stvari opravijo na svoj način,

  • ne posvetijo vseh popoldnevov razvažanju otrok in njihovim šolskim projektom,

  • znajo poiskati pomoč (prijateljsko, družinsko ali plačano), kadar vidijo, da jim stvari uhajajo iz rok.

Viri: paroledemamans.com, bigthink.com

Foto: cleanupdallas.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.