Kot mladoporočenca sta to vedela … pa sta morda z leti pozabila?

Mojca Koren Lapajne
Torek, 15. maj 2018, 5:43
Image
Marsikdo od že dolgo poročenih zakoncev pove, da je sedaj njuno zakonsko življenje veliko lepše od prvih let. Morda pa je skrivnost ravno v tem, da še vedno počnejo stvari, ki so za mladoporočence samoumevne. Nekateri pa jih z leti žal pozabijo in opustijo.

Kaj pa vidva? Sta na kaj od spodaj naštetega morda že pozabila? Ali sta jih z leti le izpopolnila?

1. Kaj je bilo tisto, kar vaju je zabavalo?

Hobiji in interesi, v katerih oba uživata, so kot balzam za odnos. Brez trenutkov, namenjenih skupni sprostitvi in zabavi zakon lahko hitro postane dolgočasen. Čisto v redu je, če sta v letih zakona nekatere hobije zamenjala za druge ter da vaju zabavajo povsem druge stvari, kot so vaju na začetku. Ni pa dobro, če sta opustila čisto vse, v čemer sta skupaj uživala.

Sta imela veliko zmenkov? Sta oboževala dolge sprehode? Sta skupaj kolesarila, hodila v hribe? Čisto naravno je, da čas za skupne hobije in zabavo z majhnimi otroci in vsakdanjimi obveznostmi postane omejen, vendar ga nikakor ne sme zmanjkati.

Če je to ena od stvari, ki sta jo z leti opustila, razmislita, kaj in kako bi lahko postopoma uvedla, da se bosta skupaj sprostila.

2. Kdo je prevzel pobudo?

Drži, da sta z idejami sodelovala, toda navadno je eden v odnosu tisti, ki s talentom dajanja pobude izstopa. Še vesta, kdo od vaju je samoiniciativno predlagal, kam bi šla in kaj počela? Morda se je tega z leti naveličal in umaknil, toda vajin odnos se je začel razvijati ravno zaradi teh pobud. In tisti od vaju, ki ima za to talent, naj ga razvija in uporablja. Kajti brez pobud odnos obstoji in nenadoma lahko ugotovita, da ne počneta nič več vznemirljivega.

Dajati pobudo za karkoli je na začetku zveze zabavno, z leti pa lahko postane tudi obremenjujoče in nehvaležno početje. V tem primeru se lahko dogovorita, da izmenično tedensko/mesečno/letno dajeta pobude za ideje, aktivnosti, zmenke ali dopuste.

3. Kaj vas je pri zakoncu na začetku privlačilo?

Nekaj je na vašemu zakoncu, zaradi česar vam je pred leti zmešal glavo. Njegove oči, nasmeh, kretnja, smisel za humor? Z leti se spreminjamo, spremenijo se naše lastnosti in sposobnosti – pa vendar: nikoli ne smemo pozabiti, kaj je bilo tisto, kar nam je pred leti zmešalo glavo. Poglejta drug drugega skozi oči, ko sta bila še mladoporočenca, občudujta te lastnosti drug pri drugem in bodita zanje hvaležna. S tem, ko bosta svojo pozornost usmerila na tisto, kar je nekoč vžgalo iskro, se bo na nek poseben način med vaju (ponovno) prikradla romantika.

4. Kdaj sta čutila kemijo?

Spomnita se trenutkov, ko sta najbolj čutila kemijo med vama – je bilo to med pogovorom, gledanjem filma, objemi? Poiščita svoje trenutke in preverita, če kaj od tega še počneta. Tisto, kar med vama žari, ni samoumevno, ampak si je za to potrebno vzeti čas in vložiti nekaj truda. V prvi vrsti pa to pomeni, da ne prenehamo početi stvari, zaradi katerih se je nekoč iskrilo.

5. Na kakšen način sta drug z drugim govorila?

Se še spomnita, s kakšnim zanimanjem sta nekoč prisluhnila drug drugemu? Očesni stik, prikimavanje, izogibanje sočasni uporabi telefona in osredotočanje na pogovor je bilo nekaj čisto samoumevnega, s katerim sta drug drugemu sporočala ljubezen in spoštovanje, kajne? In vendar nekje na poti to opustimo.

Poleg tega, se še spomnita, s kakšnim tonom sta drug z drugim govorila? Če bi takrat uporabljala nerganje, obtoževanje ali pritoževanje, najbrž danes ne bi bila poročena drug z drugim. Namesto tega sta bila ljubeča, zabavna, skrbna, mirna. Torej takšna znata biti. Ton glasu, ki ga uporabljamo, dela čudeže v komunikaciji. Spomnita se svojega tona izpred let, uporabita ga in uživajta v opazovanju sprememb.

Vir: themarriageandfamilyclinic.com
Foto: weddingforward.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.