Koliko v resnici stane dojenček?

Eva Markovič
Četrtek, 19. november 2015, 5:03
Image
Baby-money
Ko sem na 24ur.com prebrala, koliko naj bi nas stal dojenček v prvem letu življenja, me je vrglo na rit, priznam. Naša 4-članska družina sodi med tiste s podpovprečnimi dohodki, po izračunih pa naj bi tretjino proračuna zapravili za dojenčka?

Pa sem šla malo računat …

4.700 EUR?

Članek navaja, da nas dojenček letno stane 4.700 €. Seveda odvisno od naših standardov in načina življenja, pa vendar – stroški za enega otroka naj bi se bližali petim evrskim tisočakom: 250 € za igrače, 580 € za oblačila prek celega leta … in (morda najbolj presenetljivo) – 1100 € za gosto hrano in slinčke. Pri otroku, starem manj kot leto dni?

Če imamo dovolj denarja in smo ga pripravljeni dati, lahko za dojenčka namenimo neomejeno visoke zneske. Kaj pa, če smo finančno omejeni? S koliko denarja lahko v resnici »pridemo čez«?

Otrok je strošek. Ampak kakšen?

Temu, da je otrok tudi strošek, ne bomo oporekali. Kako pomembno se nam zdi, ali je dojenček oblečen v draga oblačila ali se zadovoljimo z rabljenimi in z opremo nižjega cenovnega razreda, je odvisno od vsake družine posebej. Nekatere družine (vključno z našo) imajo srečo, da veliko opreme dobijo od sorodnikov, druge se morajo znajti same.

Pri izračuni stroškov sem se ravnala po naši lastni družini in je zato subjektiven. A vendar ponazarja izkušnjo neke 4-članske družine, ki si prizadeva živeti preprosto, a hkrati poskrbi, da ima dojenček na voljo primerna in dostojna oblačila oziroma opremo.

Pri opremi, ki smo jo dobili, sem upoštevala stroške za nakup nove opreme nižjega (a ne najcenejšega) cenovnega razreda. Koliko nas je približno stal dojenček v enem letu?

 • Oblačila za novorojenčka (tetra plenice, bodiji, pajacki, jakna, kombinezon, copatki …): Če bi vse kupili novo (še posebej, če ne bi kupovali poceni), bi se hitro znašli pri 200 €. Če si pomagamo z rabljenimi oblačili in cenejšimi trgovinami, pa strošek ne preseže 100 €.
 • Previjanje: 6-7 pleničk za enkratno uporabo/ dan (0,15 €/kos), vlažilni ali suhi robčki, krema: 40 €/ mesec, 480 €/ leto.
 • Pripomočki za nego: izračun, ki sem ga brala, vključuje nakup treh brisač, termometra za vodo in termometra za merjenje telesne temperature. (Nič čudnega, da je končni znesek 200 €.) Ne vem, kako je pri vas, a z možem sva termometer in brisače uporabljala že pred rojstvom otrok, po nasvetu patronažne sestre pa sva temperaturo vode merila s komolcem. Kupiti je bilo treba banjico (20 €), komplet za nego popka (5 €) in nekaj materiala (milo, mandljevo olje, fiziološka raztopina, nosni aspirator, škarjice za nohte). Vse skupaj letno ni preseglo 80 €.
 • Spanje: Kupila sva posteljico z vzmetnico za 150 € + 50 € posteljnina, torej 200 €.
 • Voziček (tridelni z lupinico): 500 €.
 • Pripomočki za nošenje: 150 €.
 • Avtosedež: 180 €.
 • Stolček za hranjenje (40 €), previjalna miza (pri nas uporabljamo običajen pult + previjalno blazino, 25 € – in ne, v nasprotju z vsesplošnim prepričanjem ni še nihče padel z nje).
 • Hrana: steklenička za vodo (5 €), posoda, slinčki (večinoma smo uporabljali tisto, kar smo imeli doma, dokupili smo le kakšno malenkost, npr. 20 €). Strošek same hrane: točnega podatka si ne upam dati. Ampak glede na to, da smo kašice delali sami (Frutkov smo se posluževali le v sili) in da je dojenček po začetnem uvajanju dobil delček najinega obroka, mislim, da bi težko presegli 300 €.
 • Igrače: pri nas je strošek v prvem letu znašal 0 €. Pardon, mislim, da sem kupila eno slikanico, 10 €. Nekaj igrač smo dobili za darilo, veliko smo podedovali od otrok, ki so igrače prerasli.
 • Obleka čez leto: recimo še 150 €.
 • Obutev čez leto: prvi čeveljčki (25 €), zimski čevlji (tukaj si nisva upala varčevati in sva plačala 50 €).
 • Črpalka za mleko, sterilizator, stekleničke, umetno mleko: s tem se nam (Bogu hvala!) ni bilo treba ukvarjati. V primeru »dodajanja« stroški seveda bliskovito narastejo. Podobno je z alergijami, ki zahtevajo različne diete, ki povišajo stroške prehrane.
 • Še kaj? Gotovo sem kaj pozabila. Nepredvideni stroški: 50 €.

Okviren skupni strošek v prvem letu življenja? Slabih 2.400 €. 51% vsote iz članka na 24ur.com.

Kako 2.400 € znižati?

Kljub temu da gre že za pol nižji znesek kot iz omenjenega članka, dva tisočaka in pol nista zanemarljiv znesek.

Dobra novica? Z malo iznajdljivosti, ustvarjalnosti in skromnosti ga lahko občutno zmanjšamo. Tudi v primeru, da nimamo bližnjih sorodnikov, od katerih bi opremo podedovali.

 • Trgovine in spletne strani z rabljeno opremo in oblačili, FB skupine … Skoraj vse, kar potrebujete, lahko kupite rabljeno – lepo ohranjeno in mnogo ceneje.
 • Mrežite se na široko: za pomoč pri iskanju rabljene opreme prosite bližnje, objavite na svojem FB profilu … Ogromno staršev bi se z veseljem znebilo preraslih oblačil, opreme in predvsem igrač. Samo najti jih morate.
 • Udeležite se izmenjevalnic oblačil in igrač.
 • Bližnjim namignite, kaj bi vam prav prišlo ob rojstvu in ostalih praznikih. Olajšali jim boste izbiro in dobili prav tisto, kar res potrebujete.
 • Preden se zatečete k umetnemu mleku, pokličite usposobljeno svetovalko za dojenje. Morda vam bo uspelo vzpostaviti polno dojenje – in cena telefonskega klica je bistveno nižja od dodatkov ...
 • Odločite se za pralne plenice. Začetni vložek bo višji (okrog 350 € + strošek za pranje perila, okrog 80 € letno), morda se vam bo povrnil že v prvem letu, v drugem letu pa gotovo. Prihranek bo še posebej opazen, če boste imeli več kot enega otroka.
 • Namesto vlažnih robčkov lahko uporabljate pralne krpice in vodo. Ekološko, poceni in koži prijazno.
 • Preden začnete z nakupi, se posvetujte z izkušenimi starši, ki poznajo vaš življenjski slog. Kaj pride zares prav? Čemu se lahko odpovemo? Se bolj splača vložiti v dober voziček ali v kvalitetno nosilko? Če načrtujete še kakšnega otroka, je smiselno vložiti nekaj več denarja v opremo, ki jo bo uporabljalo več otrok.
 • Ne nasedajte »seznamom«, kaj vse potrebuje dojenček, saj so na njih številne nepotrebne stvari. Dodatno opremo (ležalnik, različne igralne površine ...) rajši kupujte sproti, ko boste videli, kaj (če sploh) zares potrebujete.
 • Odkrijte (ali znova uporabite) svoje talente. Morda boste za dojenčka sešili hlačke, babica mu bo napletla kapico, mož pa se bo izkazal z izdelovanjem montessori materialov.
 • Vključite se v »kroženje«: jaz tebi čeveljčke, ti meni kombinezon, ki smo ga prerasli. Če se ne gibljete v starševskih krogih, boste po rojstvu otroka gotovo spoznali podobne starše, ki bi z veseljem kakšno stvar izmenjali.
 • Zame ena najpomembnejših točk :) Izogibajte se trgovin in spletnih strani, kadar ničesar ne potrebujete. Sama sem popolnoma zadovoljna s tem, kar imam, dokler se ne odpravim v nakupovalno središče, kjer me zagrabi tipična potrošniška strast.

In kako naprej?

Ko otrok raste, začnejo rasti tudi stroški. Vrtec in šola, dejavnosti, kolo, bliskovito preraščanje oblačil, večje količine hrane, različne želje … A po drugi strani nas naslednji dojenček ne bo stal praktično nič (če izvzamem plenice in hrano), saj ga voziček, stolček in posteljica že čakajo.

Zato me tudi za prihodnost ne skrbi. Nekateri stroški se bodo povečevali, drugi nižali. Prepričana sem, da tudi ob našem družinskem proračuni otroci ne bodo trpeli lakote, niti se jim zaradi pomanjkanja denarja ne bo treba odpovedati razvijanju svojih talentov.

To, da so naša sredstva omejena, pa doživljam kot dodano vrednost. Če se je treba čemu odpovedati, bolj cenimo tisto, kar imamo. K sreči bodo tega deležni tudi moji otroci.

Foto: if.org.uk

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.