Ko te o ljubezni uči … prvošolec

Lucija Čakš
Četrtek, 14. februar 2019, 5:30
Image
Ravno dobro se je začel februar, ko so me vsepovsod že opozarjali na valentinovo. V trgovini, v oglasih vseh sort, pa tudi na osnovni šoli. In že sem v mislih pripravljala okope, da bom našo šolarko pravočasno zaščitila pred pranjem možganov.

Vsi ti srčki po šoli so me prepričali, da jo moram posvariti že pred praznikom, najbolj pa dejstvo, da je na hodniku z učilnicami prvošolcev kraljevala velikanska škatla, oblečena v svetleč srčkast papir, z režo na vrhu, v katero naj bi ti pol pismeni otroci metali svoje ljubezenske izpovedi.

Za čim manj cirkusa okrog valentinovega

Debata se mi je zdela še posebej nujna, ker ima hči že od 2. leta starosti istega „fanta“. Bila sta skupaj v vrtcu, od jeseni sta tudi sošolca. Sama pravi celo, da je njen zaročenec. In ta ji je že lani za valentinovo prinesel čokolado v obliki srca. Čeprav se nama z možem vse skupaj zdi kar prisrčno, pa si ne želiva, da bi se res že pri šestih šla vso norijo okrog valentinovega.

A konec koncev je to, kar povem, mnogo manj pomembno kot pa to, ali sem svojim otrokom zgled v tisti pravi: potrpljivi, dobrotljivi, ne nevoščljivi, sprejemajoči in upajoči ljubezni. Medtem ko mnogi otroci pri tej starosti sploh še ne razumejo pojma zaljubljenosti, jim je koncept tuj in ves ta cirkus okrog praznika z njimi torej povsem izsiljen, se pri nas pogovarjamo, zakaj še ni čas za poljube na usta, čeprav sta skupaj že štiri leta.

In tako sva jo popoldne posedla na kavč, povedala sem ji, da bo 14. februarja valentinovo, da je to praznik zaljubljencev, ki ga je v Slovenijo prineslo iz ZDA, da pa želijo trgovci z njim čim več zaslužiti in zato nisva za, da bi svojemu izbrancu ob tej priložnosti kaj kupovala. Pa tudi, da imamo Slovenci svoj praznik zaljubljencev, gregorjevo, ki bo 12. marca in ga s kakšno drobno pozornostjo obeleživa tudi midva z možem. Slednji mi je pritegnil, naj svojemu „zaročencu“ predlaga, da bi se obdarovala takrat. Hči je šla v šolo, mu to predlagala in on je bojda rekel „V redu!“ (Fant že pri šestih točno ve, kako se je treba odzvati na zaročenkine predloge ;). Pri sebi sem malo upala, da bo v enem mesecu na vse skupaj že pozabila.

Nepričakovana pozornost

Potem pa je moje srce ogrel nepričakovan dogodek. Hčerka je obujanje dopoldneva začela z: "Mami, a veš kaj se mi je danes zgodilo?! A veš, ko sem mela že nekaj časa težave s šilčkom?" in še preden sem se uspela dobro pomarinirati v občutkih krivde, ker sem mama, ki ne priskrbi hčeri primernih šolskih potrebščin, je nadaljevala: "Veš, sem o tem včeraj razlagala T (zaročencu), pa je rekel, naj nič ne skrbim. Danes mi je pa prinesel novega. Je rekel, da ga je sam kupil. Čeprav ... Tega mu pa čisto ne verjamem."

Verjetno mi ni treba posebej poudarjati, da sem bila povsem očarana nad pozornostjo, ki jo je ta fant izkazal moji hčerki.

Ob tem sem si mislila, da naj ji za valentinovo kar nosi čokoladna srca in kar je še takih pocukranih reči, če želi, saj je lekcijo, kaj pomeni biti pozoren skozi vse leto, očitno že usvojil.

Največ šteje zgled

Sama pa sem spoznala, da ni dovolj, da ji predavam o komercialnem valentinovem, če ji v zameno ponudim samo kupovanje darila za gregorjevo.

Pravzaprav je težko vzgajati za partnerstvo že tako majhnega otroka. Skušam najti pravo mero med tem, da ji partnerstvo predstavim kot vredno in dragoceno in tem, da ji dopovem, da tale njena "zaroka" ni ravno čisto resna in ne bo nujno držala vse življenje. Hkrati ji želim ljubezen v življenju predstaviti kot zelo resno zadevo, a jo tudi obvarovati, da bi vse zelo resno jemala že zdaj (in imela zato čez par let totalno strto srce).

Ampak po drugi strani se mi zdi, da si je izbrala očitno res krasnega fanta in ne vidim razloga, da je ne bi v pozornosti do njega vsaj malo spodbujala. Če je že njen „zaročenec“, je lepo, da se zanj tudi kdaj vsaj malo potrudi.

A konec koncev je to, kar povem, mnogo manj pomembno kot pa to, ali sem svojim otrokom zgled v tisti pravi: potrpljivi, dobrotljivi, ne nevoščljivi, sprejemajoči in upajoči ljubezni. Če bo vse to videla pri naju, mi je namreč niti ne bo treba posebej podučevati, da ljubezen ni lahka, a se je vseeno vredno potruditi za človeka, ki ga imaš rad, in to vedno.

Upam, da me ne bo tudi naslednjič z zgledom prehitel kak šestletnik.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.