Kje so navodila za uporabo pri otrocih?

Nedelja, 9. junij 2019, 5:30
Image
“Najprej preberi navodila!” Stavek, ki ponavadi sledi nakupu nove opreme ali pripomočka, ki ima več kot le gumb za vklop/izklop. Še tako majhno napravo spremlja knjižica z navodili, ki je večkrat večja kot naprava sama. A otrok ni nek nov aparat pri hiši!

Že ob bežnem brskanju imam občutek, da je vsak starš na svetu napisal svoj priročnik.Ob “pripravi” na starševstvo sem se nekajkrat zalotil, da razmišljam o podobni knjigi z navodili, s katerimi bi se uvedel v ta zapleteni proces vzgoje. Proces, kjer ti posodobitev nihče ne ponuja, kjer vzgojni procesi niso ocenjeni, da bi se lahko odločil za najboljšega (kot recimo ob odločitvi za mobilne aplikacije).

A takšnih priročnikov za vzgojo je ogromno. Že ob bežnem brskanju imam občutek, da je vsak starš na svetu napisal svoj priročnik. In prav vsak priročnik je najboljši, najbolj podroben in najbolj prilagojen potrebam mojega otroka. Seveda, le v teoriji.

Ob tem pa sem pozabil (in prepričan sem, da nisem edini), da imamo krščanski starši na voljo zelo kakovosten "priročnik", ki je zelo obsežen in s katerim smo se že vsi srečali. Sveto pismo.

V Svetem pismu bomo težko našli rešitev za vse težave in strahove, s katerimi se srečamo pri vzgoji, toda zavedati se moramo, da lahko vedno predamo svoje skrbi gospodu, ker on skrbi za nas (1 Peter 5, 7). In tudi, ko nas okoliščine vodijo k temu, da pričnemo dvomiti v Gospodovo obljubo se moramo vrniti k Njegovi besedi in ji zaupati.

Prinašati mir otrokom

Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši (Jn 14,27)

Kako težko mi je včasih ohraniti ta mir. Kako naj bom miren, ko mi že petnajstič otroka “dvigneta pokrov”? Torej se Sveto pismo moti? Ne! Sveto pismo daje dober nasvet, le jaz sem tisti,  ki (pre)pogosto ne zmorem prenesti tega miru. Jezus je meni podaril svoj mir, jaz pa moram stremeti k temu, da se bom znal umiriti, vdihniti in ta mir prenesti na otroke?

Za zaščito otrok

S tvojimi pravdarji se bom jaz pravdal, tvoje otroke bom jaz rešil (Iz 49,25)

Hvala Ti Bog. Torej boš ti namesto mene bil bitko za moje otroke! Toda tako težko ti predam to mojo bitko. Povsod bi rad bil jaz, v prvih vrsteh želim braniti otroke pred ponorelim svetom. Večkrat se sprašujem, kako doseči to ponižnost, da ti bom predal te bitke, ki jih bijem za moje otroke.

Po kateri poti naj usmerim svoje otroke?

Vzgajaj otroka primerno njegovi poti, tudi ko se postara, ne bo krenil z nje (Prg 22, 6)

Tako preprost nasvet, a ga je hkrati tako težko upoštevati. Kako naj vem, da je pot po kateri vodim otroka, prava? Ne zmorem si predstavljati, kam ga bo ta pot pripeljala, zato ga tako neodločno vodim po njej. Toda, a je res pomembno, kam ga ta pot pelje? Pomembno je le, da zaupam, da je to ravno tista pot, ki jo ima zanj pripravljeno Gospod. Nič več in nič manj.

Moja naloga je, da ga vodim po poti k Bogu, On bo otrokov vodnik tudi takrat, ko mene ne bo več ob njem.

Vera, pravičnost in otroci

Uprimo oči v Jezusa, začetnika in dopolnitelja vere. (Heb 12, 2)

Večno vprašanje. Kako naj vero (učinkovito) posredujem svojim otrokom. Kaj in kdaj jim naj govorim o Jezusu? Katere molitve jih naj učim? Vprašanja, ki pa v resnici ne terjajo poglobljenih odgovorov. Pred kratkim mi je na to vprašanje odgovorila hči, ki se je med večerjo obrnila proti razpelu na steni in rekla “Zdravo Jezus!”.

To je dovolj! Naj se ozrejo nanj, ga pozdravijo, se mu zahvalijo, saj se bodo ob tem zavedli, da je vedno ob nas.

Pravični hodi v svoji popolnosti, blagor njegovim otrokom za njim (Prg 20, 7)

Kakšen zgled dajem svojim otrokom? Kaj vidijo v meni? Kaj se bodo naučili od mene? Tako preprost je ta nasvet - le pravični bodimo in zaupajmo, da bodo otroci hodili po tej poti pravičnosti za nami.

V teoriji zapisani odlomki lepo zvenijo, v praksi pa ...Ampak biti pravičen ni enostavno. Že z dvema otrokoma je včasih umetnost hoditi po poti enake pravičnosti do njiju. Nikoli ne bom pravičen za vse enako. Toda še kako je pomembno, da otroci vidijo moj trud, da si želim biti pravičen, čeprav se z mojo (pravično) odločitvijo včasih ne strinjajo.

Zaupanje

Ali je torej Sveto pismo le eden izmed mnogih priročnikov s teoretičnimi nasveti? Ali mi sploh kaže pot, po kateri naj vodim svoje otroke? V teoriji zapisani odlomki lepo zvenijo, v praksi pa ...

Zame Sveto pismo ni priročnik. Ne daje mi nasvetov kako naj ukrepam v danih situacijah. Daje pa mi upanje, da na poti vzgoje svojih otrok z ženo nisva sama. Zato se trudim, da zaupam v Gospoda z vsem svojim srcem, le tako bo On uravnal moje steze (Prg 3, 5-6).

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.