Kdo mora otroku postaviti mejo?

Miha Rutar
Piše: Miha Rutar
Sreda, 19. september 2018, 15:03
Image
Ena od ključnih veščin starševstva je, kako postaviti meje in kaj narediti takrat, ko se meja krši. Pri tem je včasih še bolj kot vsebina omejitve važno, kako to starša udejanjita. Ali je eden popustljiv, drugi pa zateguje, ali se skregata glede tega, kaj je otrok naredil in kaj bi moralo slediti, ali gre celo eden od staršev v koalicijo z otrokom in ga zagovarja pred drugim staršem?

Odgovornost za dogovore

Pogost izziv je, ko eden od staršev pričakuje od drugega, da bo sankcioniral oz. se ukvarjal s prekrški. Pogosto mame to pričakujejo od očetov, ni pa nujno, da je tako. V takih situacijah postane eden od staršev "grdi policaj", ki teži in preverja, drugi pa velikokrat deluje kot "tolažitelj" oz. nekdo, ki deli bombončke in veselje. Čeprav imamo očetje in mame lahko drugačen pristop do vzgoje, pa je pomembno, da oboji čutimo odgovornost do izvrševanja skupnih dogovorov in pravil.

Starša naj bosta složna

Starša naj bosta složna, ko pride do pravil in postavljanja meja. Tudi pri postavljanju meja je pomembno, kje sva midva kot par: ali se razumeva in podpirava, ali sva nezadovoljna drug z drugim in iščeva pri drugem napake?

Čeprav imamo očetje in mame lahko drugačen pristop do vzgoje, pa je pomembno, da oboji čutimo odgovornost do izvrševanja skupnih dogovorov in pravil.Frustracije, ki jih prinaša otrokovo kršenje pravil, so pogosto kot iskre, ki letijo naokrog; če je odnos "suh" in že sam po sebi hitro vnetljiv, pride hitro do požara. Otroci hitro začutijo in začnejo izkoriščati "razpoke" med staršema in se začnejo obračati na tistega, ki hitreje dovoli, ki lažje kaj kupi ipd.

Čeprav otroci in najstniki na prvi pogled uživajo v takih manipulacijah, v globini niso zadovoljni, saj dobivajo sporočilo, da oni vodijo družino, kar je zanje (pre)veliko breme. Dodatno pa jih začnejo bremeniti konflikti med staršema, ki so posledica teh manipulacij, saj otrok nehote prevzame krivdo za starševske prepire.

Skupno postavljanje dogovorov

Zato je pomembno, da se starša o ključnih dogovorih in pravilih pogovorita na samem ter tako vzpostavita skupen konsenz glede pravila (npr. glede ure, ko bi otrok moral priti domov; glede uživanja sladkarij, glede plačila počitnic na morju s prijatelji ipd.). Ko imata skupno stališče, pa je dobro, če v dogovarjanje pritegneta še otoka, ki že lahko sodeluje pri snovanju pravil.  S tem se namreč otrok uči veščin pogajanja, ozavesti in ubesedi lahko svoja stališča in potrebe, nenazadnje bo pa tudi bolj motiviran za izvajanje pravila, če bo pri dokončnem dogovoru sam sodeloval.

Izziv hitrih konfliktov

Toda v življenju je nemogoče predvideti  vse možne zaplete in pogosto je potrebno hitro odločanje o ukrepu (npr. ko otrok v divji igri nehote poškoduje pohištvo; ko si otroci skočijo v lase). Kaj takrat, ko npr. žena "čisto preveč čustveno odreagira"? Pomembno je, da drugi starš izrečeno omejitev podpre in da se ne začne pred otrokom prepirati o tem, kaj bi bilo bolje storiti.

Vseeno pa je včasih situacija preveč naelektrena in je starš preveč nemiren ali utrujen, da bi jo lahko umiril. Takrat je bolje, če lahko poseže vmes tisti, ki je bolj miren, in prevzame pobudo za razreševanje, ne da bi s tem ponižal sozakonca ali razvrednotil njegove ukrepe.

Na primer: če je mama čisto preveč utrujena zvečer, da bi umirila divjanje otrok in se zato že zateka k vpitju in obljubljanju kazni, je na mestu, če se oče vključi in reče npr.: »Otroci, mama ima prav, igre je konec in potrebno se je pripraviti na spanje.« In potem reče mami: »Jih bom jaz zrihtal za spat.« Na ta način potrdi ženino osnovno sporočilo, hkrati pa jo s prevzemom reševanja situacije razbremeni nadaljnjega zapletanja v konflikt.

O konkretnih dilemah in izzivih starševstva oz. predvsem očetovstva, se bomo pogovarjali v Skupini za očete, ki se bo začela 3. oktobra 2018. Dve srečanji sta posebej namenjeni očetovemu sodelovanju z mamo; takrat je na skupini prisotna tudi terapevtka, ki predstavlja ženski vidik pri vzgoji. Več informacij o programu in prijavi: https://www.iskreni.net/programi/event/ocetje/. Očetje, lepo vabljeni!

 

Foto: masalamommas.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.