Kakšna je skrivnost parov, ki v zakonu ohranijo spolno iskrico?

Eva Markovič
Petek, 3. avgust 2018, 6:00
Image
Kako v zakonu ohraniti in negovati spolno željo? Je sploh mogoče hrepeneti po nekom, ki ga imamo ves čas pred seboj? To so vprašanja, ki si jih zastavljajo strokovnjaki za spolnost po vsem svetu. Njihove ugotovitve? Seveda je mogoče, a zahteva kar nekaj truda.

Ena izmed raziskovalk je belgijsko-judovska psihoterapevtka Esther Perel, ki je svoje raziskave posvetila dvojni človeški želji: po ljubezni, varnosti in zanesljivosti ter hkrati po dinamični spolnosti, ki temelji na nepredvidljivosti in skrivnostnosti. Kako v zakonu združiti potrebo po obojem, po varnosti in pustolovščini?

V več zapisih na svoji spletni strani in v odmevnem TED govoru Perelova povzema svoje ugotovitve. Nekaj najbolj zanimivih lahko preberete spodaj.

1. Opazujte sozakonca pri opravilu, ki ga razvnema

Eden od trenutkov, ko sta hrepenenje in spolna želja najmočnejša, so trenutki, ko svojega sozakonca opazujemo v elementu: kako žari pri dejavnosti, ki ga navdušuje, v pogovoru, ki ga razvname, v situaciji, kjer pokaže svojo samozavest. Opazovanje z manjše razdalje nam lahko moža oz. ženo približa v različici, ki je morda sploh ne poznamo. (Sprevržen pogled na spolnost se tukaj zateče v t. i. svinganje ali menjavanje spolnih partnerjev. A dejavnosti, pri katerih lahko sozakonca z navdušenjem in veseljem opazujemo, so v resnici povsem nepovezane s spolnostjo: javno nastopanje, različni hobiji, živahen pogovor itd.).

Kot je zapisal Marcel Proust: »Odkrivanje skrivnosti ne pomeni, da potujemo v nove dežele, ampak da pogledamo z novimi očmi.« Z negovanjem takšnega »novega pogleda« se odpiramo skrivnostim, ki se nahajajo tik poleg nas.

Odkrivanje skrivnosti ne pomeni, da potujemo v nove dežele, ampak da pogledamo z novimi očmi. (Marcel Proust)

2. V postelji pozabite na to, kako vzoren državljan ste

Spalnica je prostor za domišljijo in igrivost, s katero si izražamo najglobljo ljubezen. Živali poznajo spolnost, a le ljudje poznamo domišljijo, s katero še tako vsakdanja stvar postane enkratna.

Spolnost ni le dejanje, ampak je jezik, s katerim izražamo vedno nove in presenetljive odtenke svoje notranjosti. Bodimo izvirni in spustimo sozakonca v svoj skrivnostni svet. V njem nam novosti gotovo ne bo zmanjkalo.

3. Skupaj gradita svoje samospoštovanje

Kdo ne more uživati v spolnosti? Tisti, ki se ne počutijo dobro v svoji koži, tisti, ki se sami sebi zdijo grdi/ predebeli/ prestari/ neuspešni, tisti, ki nimajo zaupanja vase ter niso prepričani, da so vredni ljubezni. Če želimo uživati v spolnosti, moramo v sebi ohraniti iskrico, ostati živahni, polni življenja in energije. Le redko kdo si želi več spolnosti, večina si nas želi boljše spolnosti, ta pa je neposredno povezana s kvaliteto našega življenja. Kadar smo nezadovoljni s seboj in svojim življenjem, nas nihče ne bo mogel pripraviti do užitka, naj si še tako prizadeva.

Ne pričakujte, da vas bo neustavljivo hrepenenje preplavilo, medtem ko boste zlagali nogavice ali lupili krompir.

4. Predigra se ne začne pet minut pred seksom

Pravzaprav se začne pet minut po zadnjem orgazmu!

6. Ne zanašajte se na Deus ex machina

Če pričakujete, da vas bo neustavljivo hrepenenje preplavilo, medtem ko boste zlagali nogavice ali lupili krompir, pričakujete preveč. Spontanost kot vir dobrega seksa je mit. Dobro spolnost v dolgotrajnih razmerjih se načrtuje in neguje.

7. Ostanite povezani s sabo, medtem ko se predajate drugemu

Prava ljubezen je nesebična in se razdaja v dobro drugega. A če želimo uživati v spolnosti, moramo temu dodati ščepec pozitivne osredotočenosti nase, ki nam pomaga izraziti svoje želje in usmeriti potek dogodkov v obojestransko zadovoljstvo.

Foto: espacobambui.com.br

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.