Kako vzgojiti načelnega človeka?

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 23. junij 2019, 5:30
Image
Številne študije kažejo, da so populacije vse manj moralne. Med drugim, da 60 % odraslih Američanov verjame, da je neuspešen prenos moralnih vrednot na mlade resen nacionalni problem. 72 % Američanov meni, da se moralne vrednote v družbi »poslabšujejo«. Najstniki imajo 40 % nižjo raven empatije kot pred tremi desetletji, v istem obdobju se je narcisizem povečal za 58 %.

Kako vzgajati otroke, ki vedo, kaj je narobe in znajo delati dobro in prav brez usmerjanja odraslih? Tuaj je nekaj nasvetov ameriške vzgojne svetovalke dr. Michele Borba.

Odločite se, da boste vzgojili moralne osebnosti

Kako pomembno vam je, da vzgojite načelnega človeka? Vprašanje ni nepomembno, saj starši, ki se odločijo, da boso vzgojili moralno trdne osebnosti, to navadno tudi storijo. Predvsem zato, ker se zato odločijo in se osebno zavzamejo za to.

Zgradite lastna trdna prepričanja

Preden sploh kogarkoli vzgajate v moralno osebnost, morate tudi sami trdno vedeti, v kaj verjamete. Vzemite si čas, da premislite o svojih vrednotah in jih nato delite z jasnimi argumenti, zakaj tako verjamete ali delate. Izberite vrednote, ki so vam in vašemu sozakoncu najpomembnejše.

Bodite močan zgled

Starši so prvi in najmočnejši moralni učitelji svojih otrok, zato poskrbite, da bodo dejanja, ki jih vaši otroci pobirajo od vas tista, ki jih želite kopirati. Trudite se, da bo vaše življenje živi zgled moralnega vedenja, ki ga gleda vaš otrok.

Uporabite trenutke za učenje

Najboljši vzgojni trenutki so nenačrtovani in se le zgodijo. V njih e moč najti močne moralne nauke in odgovoriti na pomembna vprašanja. Preko njih se bodo otroci z izkušnjo trdno naučili, zakaj je npr. nekaj prav in nekaj drugega narobe. Pomembno je, da slišijo vaše moralne standarde, saj se bodo slišali tudi mnogo nasprotujočih stališč. Televizijske risanke in oddaje, filmi, časopisi in literatura so polni moralnih vprašanj, ob katerih se z otroki lahko pogovorite o njihovih vrednotah.

Uporabljajte disciplino kot moralni nauk

Ameriška avtorica Nancy Eisenbergpravi, da je ena najboljših praks rasti v načelnosti opozarjanje na vpliv otrokovega vedenja na drugo osebo (npr. »Glej, sedaj joka.«) ali poudarjanje občutkov žrtve (npr. »Sedaj se slabo počuti«). S tem se poveča njegova občutljivost za drugega, kar je lahko učinkovito že pri zelo majhnih otrocih.

Lep primer je že, če otroku vzamete njegovo najljubšo igračo in ga nato vprašate, kako bi se počutil, če bi nekdo res ukradel njegovo igračo, če bi bilo to pošteno in zakaj ne. Otrok se mora znati vživeti v drugega in prepoznati posledice svojih dejanj, prav tako mora prepoznati, zakaj je bilo neko dejanje napačno in vedeti, kaj storiti, da bo naslednjič pravilno.

Pričakujte načelno vedenje

Študije kažejo, da imajo ljudje, ki delujejo moralno, starše, ki so to od njih pričakovali. Ključno je postaviti standard in pokazati, kaj cenite, zato napišite moralna pravila, se o njih pogovorite in jih utrjujete, dokler ne postanejo pravila vaših otrok.

Pozdravite moralno vedenje

Naj trenutek, ko je otrok nekaj naredil prav, ne gre mimo. Dajte mu priznanje, pvejte mu, kaj je dobro naredil in da to cenite!

Dnevno spodbujajte

Otroci se ne naučijo biti dobri od branja v učbenikih, temveč od opravljanja dobrih del. Spodbujajte svoje otroke, naj z dobrimi deli spreminjajo svet. Pomagajte jim prepoznati pozitiven učinek, ki ga ima neko dejane na ljudi okrog njega. Poskrbite, da ima otrok možnost vse več sam delati dobro in je tega sposoben brez vodenja odraslega.

Živite zlato pravilo

Učite otroka zlatega pravila, po katerem že stoletja živijo civilizacije. Delanje drugim tega, kar želiš, da bi drugi tebi storili in spraševanje o tem, ali bi se sam res rad počutil ali doživel neko dejanje spodbuja razmišljanje o vedenju in njegovih posledicah.

Katero strategijo pa vi uporabljate, da bi otrokom pomagali postati dobra človeška bitja?

Povzeto po: micheleborba.com

Foto: medicalxpress.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.