Kako pomagati otroku, ki se boji psov?

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 3. avgust 2019, 10:14
Image
Malčki in otroci imajo marsikdaj strah pred psi (pa tudi mačkami in drugimi živalmi). No, pa tudi živali pred otroci. Nekateri otroci se bojijo zaradi preteklih slabih izkušenj, drugi zato, ker z živalmi niso imeli dovolj stika in ne vedo, kaj od njih pričakovati, tretjim so strah privzgojili starši. Razlogov za to, da se otrok psa boji, je veliko, a lahko ob njih tudi marsikaj ukrenemo.

Kako ta strah premagati?

Sprejmite, da je otroka strah

Najprej je pomembno, da starši strah otroka sprejmemo in razumemo ter otroka ne odpravimo z »Nimaš še česa bati« ali »Nič ti ne bo storil«. Z otrokom se je dobro o njegovem strahu pogovoriti in tako morebiti odkriti vzrok za takšen strah.

Otroka ne silite, da se druži s psi

Otroka ne silimo, da se druži s psom, temveč žival, ki se je boji, umaknemo, saj sicer otrokov strah lahko postane še močnejši. Pomaga tudi, če otrok v risankah, filmih in knjigah spoznava prijazne pse.

Razložite vzroke za slabe izkušnje in omogočite pozitivne izkušnje

Če je pes otroka že kdaj ugriznil, poskušamo razložiti, zakaj se je to zgodilo in otroku pojasniti, zakaj se je to zgodilo. V primeru, da je otroka napadel napadalen in nevzgojen pes, pa je otroku dobro povedati, da vse živali niso take.

Otroka ne silimo, da se druži s psom, temveč žival, ki se je boji, umaknemo.Pomaga, če otrok lahko opazuje in sreča dobro vzgojenega psa, ga opazuje in spozna, kako se pes v različnih okoliščinah vede in spozna pasjo komunikacijo ter razume, zakaj pes laja, kako pokaže, da mu je nekaj všeč in kako do njega pravilno pristopiti. Hkrati otroka, ki ima strah pred psi ni dobro izpostavljati neznanim psom, ki niso na povodcu.

Otroka naučite, kako se do živali obnašati

Pomembno je, da otrok svoje starše vidi, kako se v pasji bližini počutijo varni in imajo s psi prijazen in spoštljiv odnos. Če je strah starše, bo lahko tudi otroke.

Pametno je pokazati, da pes spoštuje ukaze svojega lastnika.  Otrok mora vedeti, kako se do psa obnašati in se zavedati, da mora biti tudi sam do njega obziren ter da lastnika vedno vpraša, ali se psa lahko dotakne.

Mladiči so lahko v veliko pomoč                           

Pomembno je, da otrok svoje starše vidi, kako se v pasji bližini počutijo varni in imajo s psi prijazen in spoštljiv odnos.Včasih pomaga tudi to, da v družino pripeljete pasjega mladička, saj se jih tudi tisti, ki se bojijo odraslih psov, večinoma ne bojijo. A hkrati velja ob tem opozorilo, da so tudi mladiči lahko nepredvidljivi in da morate biti, če boste psa posvojili, pripravljeni zanj skrbeti vse njegovo življenje.

Bodite pozorni na to, kako o živalih govorite

S svojo govorico lahko otroka strašite vi. Veliko staršev svoje otroke uči, naj se izogibajo psov ali pa jih strašijo, ko lastnike mimoidočih kužkov vprašajo, ali njihov pes grize oz. ali je nevaren. Bodite pozorni, da o psih govorite pozitivno in se vseh ni potrebno bati. A hkrati otroka naučite, da tako kot ljudje, tudi vse živali niso vedno prijazne in dobronamerne.

Otroka psu približujete postopoma in bodite ob tem občutljivi za to, kaj je za otroka preveč. Pa srečno!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Jaka Koren
Petek, 6. september 2019, 10:37

Otroci dobijo strah do živali podedovan od staršev, pa naj si bo to oče ali mati. Veliko ljudi pretirano odreagira, ko se mu žival samo približa, čeprav je iz jezika telesne govorice živali lahko razbrati mnogo stvari. Jaz sem našega na stik s psom navadil tako, da sem mu dal tako rokavico za česanje https://soldius.com/si/izdelek/rokavica-za-cesanje-psa-in-macke in mu dal nalogo, da vsak dan počeše psa. Pes neizmerno uživa, otrok pa tudi. Mislim, da bi vsak otrok moral odraščati z domačo živaljo, saj se od skrbi za njih lahko nauči veliko, sploh pa je vez, ki jo stkane z živaljo kot je pes neprecenljiva.