Kako naj otroka pripravim do tega, da se bo zjutraj (hitreje) oblekel?

Mojca Koren Lapajne
Torek, 18. september 2018, 5:30
Image
Da so jutra ob delavnikih najbolj stresen del družinskega vsakdana, lahko pritrdi marsikateri starš. Časa nimamo ravno na pretek, otroci ne želijo zapustiti postelje, zajtrk jim navadno ni okusen in gotovo najdejo razlog, da se stepejo že v prvih petnajstih minutah jutra. Za češnjo na vrhu torte pa se še nihče izmed njih noče obleči.

Natančneje, nihče ne želi obleči tistega, kar je pripravljeno. Še manj v času, ki je za oblačenje predviden.

Znano? Verjamem. Zakaj to počnejo?

No, razlogov je toliko, kot je otrok. In kolikor je juter, seveda. A pri vsem skupaj je jasno eno: to, da zahtevajo svoje (nesprejemljive) kombinacije in zavračajo našo izbiro, nima nobene veze s tem, da v sebi skrivajo talent za bodočega modnega oblikovalca.

Pravzaprav je odgovor čisto preprost. Čeprav je to težko verjeti, je tovrstno vedenje povsem normalno za fazo od osemnajstega meseca pa tja do začetka šole. Zakaj? Ker se v tem času začnejo zavedati svoje individualnosti in jo želijo razviti. Raziskujejo, v čem so sami svoji in v čem se razlikujejo od svojih staršev. Želijo se sami prilagoditi temu svetu in eden od načinov je izbira oblačil in samoupravljanje s časom. In kombinacija obojega je, z eno besedo, »popolna«. Posebej takrat, ko bi morali že pred desetimi minutami zapustiti hišo.

Na tem mestu nam morda pride prav nekaj trikov. Niso vsi preprosti in marsikateri zahteva od nas določeno količino energije – ampak nič manj kot bi jo porabili za nerganje, izgubljanje živcev in kričanje. Zato je vredno poskusiti.

Vstanite pravočasno

Od petnajstih minut, ki jih imate zjutraj samo zase, je morda odvisen celoten potek dneva. V miru popita kava, molitev, narejen plan. Kaj po tem obredu vas sploh še lahko spravi s tira (pa kaj, če ima obuti dve različni nogavici)?

Jasna pravila

Glede oblačenja postavite jasna pravila, ki pa naj jih bo čim manj. Navežite se le na tisto, kar bi utegnilo ogrožati otrokovo zdravje in osebno higieno. Torej, v vrtec mora iti s čistimi oblačili in letnemu času primerno. Če pa bo že četrti dan želel v vrtec z majico v barvah in vzorcih, ki se ne ujemajo, pa se s tem ne obremenjujte.

Kdaj tudi dvignite roko nad pravilom

Če otrok kljub pravilu vztraja, da ne bo oblekel bunde – ga enostavno pustite brez. Včasih je mraz boljša šola kot stalno pridiganje in ponavljanje.

Omejite čas oblačenja

Otroci se začnejo zavedati svoje individualnosti in jo želijo razviti. Raziskujejo, v čem so sami svoji in v čem se razlikujejo od svojih staršev. Želijo se sami prilagoditi temu svetu in eden od načinov je izbira oblačil in samoupravljanje s časom.Nastavite alarm ali za mlajše uvedite sistem s peščeno uro. Tako bo lahko sam ocenil, koliko časa še ima za oblačenje, kar bo zelo spodbudno vplivalo na njegovo željo po samokontroli.

Fotografirajte dobre kombinacije.

Če otrok vztraja, da bo sam izbiral, kaj bo oblekel, z njegovim »stilom« pa se nikakor ne morete sprijazniti, fotografirajte kombinacije oblačil, ki pašejo skupaj in mu omejite izbiro na ta album slik. Tako bo še vedno sam imel nadzor nad izbiro.

Skrijte obleke, ki niso primerne za v vrtec

Vsi imamo v garderobi nekaj kosov, ki so namenjeni izključno nošenju za štirimi stenami. Če se ne želimo v zgodnji jutranji uri prepirati o tem, zakaj hlače z večkratno prišitimi nalepkami na kolenu niso primerne za v vrtec, ta kos enostavno pospravimo v nedosegljiv del omare.

Uporabite »psihologijo nasprotja«

Ker je otrok v obdobju, ko želi vse narediti in izkusiti SAM, vam gre lahko zelo dobro na roko stavek: »Stavim, da se ne znaš obleči sam in to v manj kot treh minutah!« Udobno se namestite in opazujte ta čudež hitrosti!

Oblecite ga takoj, ko se zbudi

Če ocenite, da res ne bomo imeli časa s prerekanjem okoli oblačil, ga preprosto sami oblecite takoj po tem, ko ga zbudite. Navadno takrat še niso pri volji za upor 😊.

Naredite iz oblačenja zabavo

Pridejo jutra, ko je časa dovolj. Ko ste naspani, ko je bila kava dobra, ko ste prepričani, da je pred vami lep dan. In takrat se vam da – peti, plesati in s tem spodbujati k napredku izbire in oblačenja. Saj ni potrebno, da se vedno držimo principov kot pijanec plota, kajne?

Pogrejte njihova oblačila

Ta taktika ima zagotovljen 95% uspeh. Kaj je ob jutrih bolj mamljivega od tega, da skočimo v posebej za nas (z ljubeznijo) pogreta oblačila?

Pa srečno v jutra, ko se bodo otroci hitreje oblekli!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana