Kako dobra ekipa je vaša družina? 6 idej za družinski team building

Eva Strajnar
Sobota, 25. november 2017, 5:57
Image
družina team building
Foto: sandpiperhomeinspections.com
Včasih je potrebno, da se ustavimo, pogledamo naše odnose in se vprašamo, kako dobra ekipa je naša družina.

Lahko rečete, da se v družini popolnoma poznate? Čeprav ste družina, ni nujno, da veste vse drug o drugem. Vsak posameznik raste in se spreminja. Prav tako se spreminja in raste tudi družina.

Če je družina srečna in povezana, bo vsak posameznik zadovoljen in srečen ter se bo v družini in izven nje dobro počutil. Če družina deluje nepovezano, pa se bo to odražalo na vsakem njenem članu.

Najboljša naložba: čas, preživet z družino

Vsak dan v službi preživimo večji del dneva. Ko utrujeni pridemo domov, nas čaka kup opravil in nalog. In pogosto nam zmanjka moči za aktivno druženje, veselje, pogovor. Pa vendar je ravno družina tisti kraj, kjer bi se morali počutiti najboljše in kamor bi mogli vlagati največ svojega časa in energije.

Če je družina srečna in povezana, bo vsak posameznik zadovoljen in srečen ter se bo v družini in izven nje dobro počutil.

Družina mora delovati kot ekipa. Člani se morajo  počutiti sprejete in slišane. Kolikokrat načrtno poskrbimo, da se medsebojno povezujemo in spoznavamo?

Čas, preživet v skupnih aktivnostih, v veselju in sproščenosti, bo tako vam kot vašemu otroku prinesel mnogo več kot katerakoli druga dejavnost.

Pripravite mini družinski team building

Dobro je, da povezovanje v družini pripravljeno na prijeten in zabaven način. Dolgi zimski popoldnevi pred nami so ravno pravšnji, da v družini organiziramo mini team building.

Spodaj je nekaj preprostih idej, za katere ne potrebujete posebnih priprav. Poskusite. Poleg obilice smeha so zagotovljeni tudi boljši odnosi med vami.

1. Družinski grb

Kaj spodbuja: družinsko pripadnost.

Kaj potrebujete? Velik papir, flomastre.

Navodila: na list papirja narišite velik grb. Razdelite ga na štiri dele. Tako boste dobili štiri prazna polja. V prvo polje narišite tisto lastnost, ki je posebej značilna za vašo družino (npr. gostoljubnost, zgovornost…). V drugi prazen prostor narišite tri vrednote, ki so v vaši družini najpomembnejše. V tretji prazen prostor narišite kaj je v vaši družini prepovedano. V zadnji prostor napišite geslo vaše družine (npr. Vsi za enega, eden za vse ...).

2. Nekaj novega

Kaj spodbuja: boljše poznavanje sebe in drugega.

Kaj potrebujete? Domišljijo. :)

Navodila: vsak član družine naj o sebi pove tri dejstva, dva naj bosta resnična, eno pa izmišljeno. Ostali člani družine naj ugotovijo, katero dejstvo ni resnično. Starši skušajmo povedati kaj iz svoje mladosti, otroci pa morda kakšno stvar, ki je še niso zaupali staršem.

3. Sol in poper

Kaj spodbuja: komunikacijske veščine.

Kaj potrebujete? Selotejp, pisalo, papir in seznam znanih parov (npr. Romeo in Julija, sol in poper, oče in mama, noga in copati…).

Navodila: Napišite polovico vsakega para na listih papirja (sol na enem kosu, poper na drugem in tako naprej). Vsakemu družinskemu članu na hrbet prilepite en listek. Z vprašanji naj vsak poskuša ugotoviti, kaj na listku piše. Dovoljena odgovora sta zgolj da in ne. Ko nekdo ugotovi, kaj piše, poišče drugi del svojega para. Nato skupaj najdeta tri stvari, ki ju povezujejo. 

4. Zid spominov

Kaj spodbuja: medsebojno povezanost, hvaležnost.

Dolgi zimski popoldnevi pred nami so ravno pravšnji, da v družini organiziramo mini team building.

Kaj potrebujete? Samolepilne papirje, šeleshamer, svinčnik.

Navodila: na šeleshamer napišite nekaj družinskih tem (npr. moj najboljši družinski izlet, naše najboljše potovanje, najlepše preživeti rojstni dan…). Vsak član družine naj izbere eno od tem in na listek napiše/nariše svoj spomin nanjo. Medsebojno si podelite spomine, vsak spomin pa prilepite na šeleshamer. Tako lahko oblikujete zid lepih družinskih spominov. Lahko ga obesite na vidno mesto v domu.

5. Družinski časovni trak

Kaj spodbuja: spomin na naše korenine, medsebojno povezanost.

Kaj potrebujete? Dolgo vrvico, ščipalke, majhne listke.

Navodila: na listke napišite pomembne prelomnice vaših družinskih članov (datum rojstev, poroke, zmag na tekmovanju, vstopa v šolo…). Starši lahko v naprej razvijete fotografije s takšnimi dogodki. Otroci naj poskušajo razporediti listke v časovnem redu. S ščipalko listke ali fotografije pritrdimo na vrvico in obesimo na vidno mesto.

6. Minsko polje

Kaj spodbuja: medsebojno zaupanje.

Kaj potrebujete? Nekoliko večjo sobo. Vse predmete doma (stole, vaze, mize, igrače…).

Navodila: postavite stole, mize, vaze, igrače tako, da nastane poligon. Razdelite se v pare. Eden v paru naj si zaveže oči. Drugi ga mora, samo z besedami, voditi po poligonu tako, da se v nastavljene predmete ne zaleti. Ostali člani družine tiho opazujejo in merijo čas. Ko pride par do konca, ima drugi par priložnost, da izboljša njun čas. Če želite povečati težavnost, zavežite oči dvema članoma družine, ki se morata držati za roke in priti mimo ovir. 

Zdaj je čas! Podprite nas.
Če nas v letošnji pomladni donacijski akciji še niste podprli, je zdaj čas, da to storite!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Matija Zajšek
Torek, 10. september 2019, 11:54

Najprej hvala za vaš članek. Kot dolgoletni sodelavec pri agenciji, ki se ukvarja z organizacijo team buildingov, lahko samo povem, da je zanimanj za družinske team buildinge opazno vedno več (v Sloveniji še posebej, ker v tujini so family team buildingi kar nekaj let že stalna praksa). Zato se mi zdi vaš prispevek še toliko bolj uporaben. Izgubljen čas, preživet z družino, mnogi "prepoznajo" šele, ko si mladina ustvari svoje družine. Zid spominov, ki ga omenjate v točki 4, je perfektna ideja. Če se mene vpraša, ne bi bilo narobe, če bi tak zdi, želela imeti vsaka družina. Čestitke za dobro delo in le tako naprej.