Kaj potrebuje vaš najstnik?

Eva Strajnar
Torek, 18. september 2018, 16:45
Image
Gre vaš otrok čez proces odraščanja in se sprašujete, kaj najbolj potrebuje od vas? Medtem ko je kot mali otrok potreboval vaše vodstvo, računal na vašo pomoč in se opiral na navodila po korakih, vaš najstnik potrebuje predvsem eno: vašo dobrohotno pozornost.

Zakaj najstniki nasprotujejo vsem vašim poskusom, da bi ohranjali življenje »normalno«, kot je bilo doslej? Zvečer prihajajo domov prepozno, pozabljajo na vse meje in pravila, zavračajo zdravo prehrano ali celo zdravstvene preglede, oblačijo se vam nerazumljivo …

Njihov svet se spreminja. V svetu iščejo svoj prostor, želijo biti samostojni, imeti svoj prav in delovati po svojih pravilih.

Zanimajmo se za to, kdo so v tem trenutku.

Veliko staršev zaradi »neprilagojenega« vedenja svoje najstnike ignorira. Ampak vaš najstnik kljub vsemu še vedno potrebuje predvsem ogromno ljubezni, skrbi in spoštovanja. Še vedno želi, da ga opazite.

In ko starši razumemo, da je to zgolj pot odraščanja in se skušamo približati njihovim potrebam, šele takrat lahko začnemo konstruktivno pot lepih odnosov.

Skupni družinski čas in skupni obroki

Najstniki želijo svoj čas preživljati z vami. Seveda, res je, radi so na telefonih, računalnikih ali katerihkoli napravah, ki jih imajo. Na zunaj kažejo, da vas sploh ne potrebujejo. Vendar pa v sebi še vedno hrepenijo po času z vami, po vaši pozornosti.

Čeprav jim bo morda najprej (vsaj na videz) odveč, bodo kmalu uživali v skupnem ogledu filma, na skupnem praznovanju ali ob klepetu pri večerji. Eden izmed odličnih učinkov takšnih druženj je, da je takšno druženje priložnost, da vsak član družine pride do besede, da se čuti slišanega in zaželenega. Prav to vaš najstnik nujno potrebuje.

Pomagajmo jim, da postanejo odgovorni in jim zaupajmo v odločitvah, ki so primerne njihovi starosti

Najstniki potrebujejo, da jim zaupamo in pustimo, da se v nekaterih stvareh odločajo sami. Vendar naj bodo odločitve primerne njihovi starosti. Prepričevali vas bodo, da zmorejo sami voditi svoja življenja. Morda bomo ob tem v skušnjavi, da jim to res dopustimo. Ali pa bomo v ravno nasproti skušnjavi – da jim ne želimo prepustiti nobene odločitve in želimo še naprej bdeti nad njihovimi življenji.

V dogovoru z njimi domislimo, kje lahko prevzamejo svojo vlogo, katere odločitve lahko sprejemajo sami in katerih ne.

Vendar je najbolj učinkovit postopen proces, v katerem se najstniki naučijo sprejemati odločitve in postopoma prevzeti nadzor. Naš najstnik si želi prevzeti vlogo in če ne bo imel priložnosti, da to stori postopoma, bo to nekoč naredil na nenadzorovan način. Kadar najstniki delujejo neodgovorno in neumno, je to pogosto zato, ker smo jim zavrnili del nadzora nad njihovim življenjem.

Rešitev ni v tem, da jim dopustimo, da delajo, kar hočejo, ampak da se v dogovoru z njimi počasi oblikujejo, kje lahko prevzamejo svojo vlogo, katere odločitve lahko sprejemajo sami in katerih ne.

Potrebujejo vašo pozornost

Potrebujejo jo že od rojstva. A prav tako kot najstnikij. Z njimi moramo ustvariti zdravo navezanost, saj ta krepi samozavest in zdravo samopodobo. Pozornost pomeni:

  • da se zanimamo zanje in za njihove hobije,
  • da jih poslušamo tudi takrat, ko nimamo časa,
  • da uživamo ob njih.

Vendar pa je vse skupaj težko, saj imajo drugačne poglede in ideje kot mi sami. In najstniki hitro dobijo občutek, da jih ne razumemo, da jih zgolj kritiziramo. Zato obrnimo naše mišljenje na pozitivno plat. Poglejmo, kaj nam je všeč. Zanimajmo se za to, kdo so v tem trenutku. Ne bodimo cinični in ne zaslišujmo jih, pač pa postavimo odprta vprašanja o njihovih interesih in stvareh, ki jih imajo radi ter jih sprejmimo brez presoje.

Upoštevajte in spoštujte njihove želje

Mladost je čas odločitev – kaj bodo študirali, kaj želijo postati, s kom bodo prijateljevali, koga bodo poslušali … In ob tem pogosto prihaja do prepirov med starši in najstniki. Res je, da so vaši najstniki še zeleni na mnogih področjih, da še niso pridobili potrebnih izkušenj, ampak s tem, da se boste vedno odločali namesto njih, jih tudi ne bodo mogli pridobiti. Vsaka odločitev, ki jo bodo naredili, vsak korak, ki ga bodo napravili sami, jih bo naredil samostojnejše in odgovornejše. In to potrebujejo.

Spoštovanje in upoštevanje njegovih želja ne pomeni, da se morate popolnoma umakniti iz njegovega življenja. Pomeni zgolj, da pokažete, da so vam pomembni, da verjamete vanje in da z njimi sodelujete. In takšno sodelovanje bo obrodilo sadove.

 

Vir: familylives.org

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.