Kaj podariti otroku ob koncu šolskega leta?

Miha Rutar
Piše: Miha Rutar
Četrtek, 18. junij 2020, 5:00
Image
»Za odličen uspeh dobiš nov telefon!« »Če boš priden v šoli, boš dobil na koncu leta kolo.« Bliža se konec šolskega leta in s tem tudi dilema, kako oz. ali sploh nagraditi uspehe otrok. Nekatere stvari smo obljubili, za nekatere otroci prosijo, včasih se celo vključi kakšen dedek ali babica, ki želita »samo pomagati«, da bi se otrok potrudil.

Ali so nagrade sploh dobre?

O nagradah in njihovem učinku na notranjo motivacijo je (bilo) prelito že veliko črnila in zdi se, da imajo prav: tako tisti, ki jih zagovarjajo, kot tisti, ki jih odsvetujejo. Po eni strani raziskave kažejo, da zunanje nagrade lahko zmanjšajo notranjo željo in kreativnost pri delu in učenju. To so predvsem Splošno pravilo, ki ga velja upoštevati je, da materialne nagrade ne nudijo toliko zadovoljstva kot doživetja.nagrade »če boš dosegel to, boš dobil to«. Če otroka spodbujamo, da se uči za petico, ker bo potem dobil nov telefon, zakaj bi potem poglabljal znanje in odkrival svet, ko ne bo direktne nagrade. Ko pridemo do ustvarjalnosti, je fokus na končni rezultat in z njim povezano nagrado še bolj demotivirajoč na dolgi rok, saj ustvarjalnost zahteva iti iz cone znanega in tvegati napake. Zaradi tega je pomembno, da spodbujamo proces razmišljanja in iskanja nove rešitve in ne končni izdelek. 

Po drugi strani je veliko stvari pri učenju stvar »drila«, so dolgočasne in kar kličejo po neki zunanji spodbudi. Konec koncev – ali si ne damo tudi odrasli kakšne »nagradice« v smislu: še to poročilo končam, pa grem na kavo. In nekateri otroci še posebej potrebujejo začetno aktivacijo, da se v nekaj podajo (pa naj bo to učna snov, krožek, vaja), ki jo lahko ponudi primerna nagrada.

Kaj naj torej dam za nagrado?

So nagrade in so – nagrade. Splošno pravilo, ki ga velja upoštevati, je, da materialne nagrade (kupiti neko stvar ali celo sam denar) ne nudijo toliko zadovoljstva kot doživetja. Če pa že, naj bo materialna nagrada nekaj takega, kar omogoča doživetje (npr. kolo, igrača ipd.). Seveda mora biti to doživetje ali aktivnost takšna, ki je otroku v veselje in ga rad počne. Vse prevečkrat se ujamemo v past, da bo otrok nekaj začel delati, ker ima izdelek – npr. kupil mu bom kitaro, pa jo bo začel igrati, dal mu bom set vrhunskih svinčnikov in bo začel risati s svinčnikom. 

Toda če se le da, izberimo za nagrado oz. darilo kar - doživetje samo. To je navadno večji izziv, saj se moramo poglobiti v otrokov svet: kaj si želi, po čem hrepeni, kaj bi rad preizkusil. Morda je to obisk zabaviščnega parka, morda adrenalinski park, lahko je izlet v muzej ali ogled baleta, če se navdušuje nad plesom. Lahko pa je preprosto dan z očetom (ali mamo), kot bi ga sam želel preživeti. Pravzaprav je – z vidika učinka na otroka – zelo pomembna nagrada pozornost in čas starša. To, da vidimo, kaj otrok dela, da prepoznamo in pohvalimo otrokov trud, angažma, iniciativnost, deluje kot največja nagrada za otroka. V tem smislu naj bo naš čustven prispevek pri darilu večji kot denarni, če smo se že odločili za nagrado.

Eno takšnih doživetij za sinove in očete ravno na zadnji dan pouka ponujamo tudi mi. Dva dni kasneje pa lahko mame in hčerke skupaj doživite Čudovito princeso.

Zaključita šolsko leto na najlepši možni način - s tem, da drug drugemu ali druga drugi posvetita pozornost in čas!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.