Kaj delajo srečne mame in česa jezne mame ne delajo

Eva Strajnar
Četrtek, 2. avgust 2018, 6:00
Image
Obstajajo razlike med materami, ki so srečne in izpolnjene v svojem materinstvu, in tistimi, ki so jezne in frustrirane zaradi svojih otrok.

Kristin Anderson je mamica dveh otrok, blogerka ter socialna delavka, ki dela v varni hiši. Med svojimi 24-urnimi izmenami srečuje ogromno mamic in otrok. Skozi pogovore spoznava mnogo različnih načinov materinstva ter načine, kako matere gledajo na otroke in življenje. Med opazovanjem je odkrila nekaj bistvenih različnosti med srečnimi in jeznimi materami.

Srečne mame ne pričakujejo popolnosti

Od nikogar. Ne od otrok ne od sebe. Nerealistična pričakovanja uničujejo odnose. Če mati ve, da je sama nepopolna in to sprejme, ne tekmuje z drugimi in tudi svojih otrok ne primerja. Takšna mati se je pripravljena učiti vsak dan sproti, se prilagajati in rasti skupaj z otroki.

Mama, ki sprejme, da ni popolna, je srečna mama.

Srečne mame niso »nadzornice«

Včasih lahko opazimo razliko med srečnimi in jeznimi mamami samo po načinu, kako komunicirajo z otroki. Srečne mame ne tekajo neprestano za svojimi otroki in jih ne opozarjajo kar naprej na nevarnosti. Srečne mame pustijo otrokom plezati na drevesa, jih ob tem pohvalijo in se ne jezijo, če splezajo na »napačno« stran igrala. Jezne mame kar naprej nadzorujejo otroke, jim prigovarjajo, kako se morajo obnašati, in niso sproščene.

Srečne mame so odkritosrčne

V odnosu do otrok in drugih govorijo iskreno in odprto. Otroci vedo, da se nanje lahko zanesejo. Verjamejo njihovim obljubam in vedo, da jih bodo izpolnile. Zato čutijo, da jim lahko zaupajo. Mame, ki niso odkrite, prej ali slej padejo v zanko neresnic in otrok odkrije, da niso iskrene. Ko izgubijo zaupanje otroka, ga zelo težko pridobijo nazaj.

Ni vedno lahko narediti tisto, kar rečemo. Zato raje recimo manj in tisto gotovo izpolnimo.

Srečne mame poslušajo in slišijo otroka

Kristin ob opravljanju svojega dela mnogo ur presedi ob ljudeh in jih zgolj posluša. Opaža, da starši ne znamo poslušati in še manj slišati otroka. Zato so njeni seminarji, ko predava in govori o materinstvu, mnogokrat namenjeni prav učenju poslušanja.

Srečne mame se vsak dan odločijo, da bodo srečne. In navadno jim pri odločitvah sledijo tudi otroci.

Težje je poslušati z namenom, da boš razumel, kot z namenom, da boš znal nekaj odgovoriti. Ampak pomembno je znati resnično poslušati. Če otroku omogočimo čas posebej zanj, ena na ena, ni lepšega kot otrokov klepet in veselje, ko mu resnično prisluhnemo.

Srečne mame si želijo biti srečne           

Vsaka mama ima možnost, da se vsak dan znova odloči, kakšna bo: jezna ali srečna. To še ne pomeni, da je popolna in da ji bo vedno uspelo biti srečna in izpolnjena. Dobro pa je, da se nauči prepoznavati svoje vzorce obnašanja in v trenutku, ko opazi, da zaradi nekega dejanja postaja jezna, naredi nekaj, kar bo prekinilo to jezo.

Srečne mame se vsak dan odločijo, da bodo srečne. In navadno jim pri odločitvah sledijo tudi otroci.

Povzeto po: www.candyhouseblog.com

Foto: yomadac.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor