Hči si želi obriti noge - kaj pa zdaj!?

Lucija Čakš
Četrtek, 30. maj 2019, 15:13
Image
Hčerka oznani, da ima preveč kosmate noge in zdaj si želi dlake pobriti. Ampak stara je šele 12 let! Kaj boste storili?

Prvi impulz je gotovo, da ji tega ne boste dovolili – saj ima vendar le 12 let (ali tam okoli)! Pa vendar je najbolje, da se s hčerko o tem vsaj skušate pogovoriti in prisluhnete njenim argumentom.

Pristopite s sočutjem

Če deklica zaradi dlak na nogah izraža stisko, ji prisluhnite, predvsem se ji ne posmehujte, ne razlagajte njene negotovosti vase drugim družinskim članom in je ne odpravite z zamahom roke, češ, da je za to še premlada.

Bodite sočutni do njene stiske. Če vsaj malo pobrskate po svojem spominu, boste najverjetneje v njem našle obdobje, ko je bilo tudi vas sram vaših dlak na nogah, ko ste si jih že želele odstraniti, pa vam starši tega niso dovolili. Morda ste tudi same to nekaj časa počele na skrivaj. Pa ste se iz tega obdobja res kaj pomembnega naučile?

Britje zanje nima pridiha seksualnega

Mame, še bolj pa verjetno očete, lahko preseneti, da ima naša mala deklica, čeprav dela šele prve drobcene stopinjice v puberteto, že željo po odstranjevanju dlak na nogah. Staršem se naši otroci zdijo lepi in včasih težko razumemo, da se sami svojega telesa ali določenih njegovih delov lahko sramujejo. Poleg tega je za odrasle namen gladkih ženskih nog predvsem zapeljevanja moškega spola. Za dekle v zgodnjem najstništvu pa je to predvsem način nege lastnega telesa, da sama sebe lažje sprejme z vsemi spremembami, ki se ji dogajajo ob hormonskih spremembah. V njihovih očeh je britje podobno kot uporaba deodoranta ali čiščenje aknaste kože.

Nenazadnje je dokaj krivično, da ji razlagamo, kako ni z njihovimi dlakami na nogah nič narobe in naj se zaradi njih ne vznemirja, med tem ko ji sedimo nasproti povsem gladkih nog.

Vzroki za željo

S tem ne pravim, da morate hčerki dovoliti britje nog, čim si tega zaželi. Toplo pa priporočam, da o tem vsaj razmislite in se pri tem postavite v njeno kožo. Skušajte biti tudi kar se da objektivni. Dekleta so si med seboj različna – nekatera dobijo menstruacijo zelo zgodaj, nekatera tik pred koncem osnovne šole, nekaterim prsi poženejo še pred najstništvom, druge jih imajo komaj kaj še konec srednje šole. In enako velja za dlake. Lahko, da ima hči tanke, redke dlake in je po možnosti še svetlolasa – v tem primeru ji pravico do britvice lažje odrečete, saj objektivno gledano nima razloga, da bi skrivala svoje noge. Če pa ima goste, temne dlake, verjetno res ni ravno pravično, da jo silite odlašati z britjem do 16 leta, recimo zato, ker ste takrat to začeli početi sami.

Res pa je lahko britje nog tudi poskus, da bi se počutila bolj sprejeta med vrstnicami. To je pravzaprav tisto, na kar morate biti najbolj pozorni – ali želja res prihaja iz nje, ali ji je bila vsiljena od sošolk in drugih vrstnic. Gre za izvirno hrepenenje ali pritisk okolja?

Vendar če pride domov objokana ali vsaj močno vznemirjena, ker so njene dlake tarča posmeha, če noče nositi Raje kot da bijete bitko na fronti dlak, jo učite prave samozavesti.kratkih hlač ali kril, če jo je sram lastnih nog, če jo je groza oditi na bazen ali na morje ... ji je bolje pustiti, da jih odstrani. Pa potem znotraj dovoljenja odstranjevanja dlak postavljate pravila – recimo, da jih odstrani le od vključno kolen navzdol. Ali da to počne le v toplem delu leta.

Poleg tega si lahko iz prvega odstranjevanja dlak naredita materinsko-hčerinsko zaupnost, intimen čas, ki ga lahko preživite z njo in jo podučite, kako dlake na nogah odstranjujete sami. Mar ni to lepše, kot da jo prepustite sramotenju v šoli ali zatekanju k britju na skrivaj?

Raje kot da bijete bitko na fronti dlak, jo učite prave samozavesti: da je lepo skrbeti za svoje telo, ker nam je dano od Boga in je zato tudi posoda Svetega Duha. Pa tudi, da se bodo vedno našli ljudje, ki jo bodo ocenjevali na podlagi videza, za najboljše prijatelje pa naj si izbere tiste, ki jim to ne bo najpomembnejši dejavnik. Kako nadležno postane stalno odstranjevanje dlak v nekaj letih pa naj odkrije in spozna kar sama. ;)

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.