“Če se bo moj otrok poročil s tvojim …

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Ponedeljek, 13. april 2015, 5:20
Image
mama ponoci
... želim, da veš, da molim zate," pravi mama treh malih otrok v pismu svojim bodočim "sotaščam". S pismom se je dotaknila src mnogih drugih mam ...

Čeprav ima sama še majhne otroke, že razmišlja o tem, da bodo nekoč odšli od doma. Na svojem blogu je objavila pismo svojim bodočim "sotaščam", ki je nagovorilo mnoge. Povzetek pisma objavljamo v nadaljevanju.


Ko sem ponoči budna – zaradi dojenja, uspavanja, pokrivanja mrzlih nogic ali dajanja zdravil – mislim nate. Ker je veliko možnosti, da si budna tudi ti in da počneš enake stvari. Skrbiš za majhne otroke.

Molim, da se boš zoperstavila pritiskom, ki ti pravijo, da ne delaš dovolj, da tvoji otroci ne delajo dovolj in da nimate dovolj načrtovanega dnevnega urnika.

Molim, da bi imela modrost prepoznati, kdaj dvigniti jokajočega otroka v naročje in kdaj samo sedeti ob njem, da čuti tvojo ljubezen in bližino ter lahko mirno zaspi.

Molim, da bo tvoja ljubezen in predanost možu iz leta v leto večja.

Molim, da veliko fotografiraš otroke, da bom lahko videla, od kje našemu vnuku štrleča ušesa in nagajiv nasmešek.

Molim, da bova prijateljici.

Bi tudi ti molila zame?

V resnici ne molim za tvojega otroka. Morda bi morala. To počne moj mož. Zelo verjetno je, da je otrok v redu. In verjetno je tudi, da ti nisi v redu. Če si kaj podobna meni, si verjetno zelo utrujena. In nekoč ti bo zmanjkalo poguma. Včasih izbruhne temperament, sebičnost in nasmeh ni pristen. Včasih pozabiš dojenčku zamenjati plenico, ko počneš neumnosti s starejšim otrokom. Zate molim v tej temi, ko mi v naročju spi malo dete. 

Obe sva v tem. Obe gradiva nekaj lepega z najinimi otroki, z vsakih poljubom, z vsako prebrano knjigico. 

Ne veš, koliko mi pomeni, da svojim otrokom vsak dan daš vse, kar imaš … tudi v dneh, ko nimaš veliko dati.

Ker bo tvoj otrok spal ob mojem leta in leta. On bo tisti, ki bo držal za roko mojo hči, ko se bo rodil naš prvi vnuk. In ko bodo preizkušnje, se bosta tvoj sin in moja hči skupaj soočala z njimi.

Molim, da boš močno objela sina, ko bo žalosten, osamljen ali prestrašen. Nekega dne bo moja hči žalostna ali osamljena ali prestrašena. In bo moral vedeti, kako jo objeti. Nauči ga.

otroka par

In naj tvoja hči sliši prave besede, ki prinašajo življenje in upanje.  Nekoč bo moj sin izčrpan in besede, ki jih danes sliši tvoja hči, bodo morda postale balzam za njegovo dušo. 

Sama se trudim po svojih najboljših močeh početi enako. In včasih … no, velikokrat … padem. Zato moli zame.

Nekoč bomo sedeli na nasprotnih straneh v cerkvi … vsi lepi in z robčki v rokah. Gledali bomo naše sladke dojenčke, ki so se nekako preoblikovali v neveste in ženine. In opazovali jih bomo, kako si bodo ustvarili svojo lastno družino s “sestavinami”, ki smo jim jih dali. S sestavinami, s katerimi danes polnimo njihove duše.

Toda do takrat sedim tu v temi z dojenčkom v naročju.

In molim zate.

 

Vir: teachmetobraid.blogspot.com
Foto: GettyImages

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor