Ali risanke škodujejo otrokom?

Uredništvo iskreni.net
Torek, 27. september 2011, 16:49
Image
child110
Združenje ameriških pediatrov je predstavilo rezultate nove študije o "hitro animiranih risankah" (velika večina risank je hitro animiranih).  Rezultati kažejo, da imajo le-te v primerjavi s počasnimi animacijami takojšen negativen učinek na otrokovo sposobnost kreativnega razmišljanja, vplivajo pa tudi na obnašanje.

Vsekakor rezultat študije ni presenečenje, zlasti glede na številne študije o negativnem vplivu televizije na otroke. Tudi na podlagi zelo spoštovane študije, ki je bila pred leti izvedena za ameriško akademijo pediatrov, so priporočali, da otroci manjši od treh let ne bi smeli gledati televizije. Kljub temu so vedno obstajale debate, ali so risanke koristne, ali škodljive. Zdi se, da novi dokazi zelo jasno prevesijo jeziček na tehtnici v prid škodljivosti.

Raziskovalci so namreč odkrili, da ima na štiriletnega otroka zelo negativen vpliv že 9 minut animirane vsebine (povprečna risanka je dolga 11 minut, starši pa dobro vemo, da se otrok ponavadi ne ustavi le pri eni "epizodi").

Po poročanju številnih medijev bo študija, ki je bila objavljena v reviji Pediatrics, vrgla črno luč na vse risanke. Najbrž res, vendar so mnogi mediji spregledali del študije o tem, ali je pomembna vsebina in vrsta risanke?

Študija namreč ni obravnavala le "hitrega tempa" ampak tudi vsebino risank. V večini primernov risank s hitrim tempom je vključen tudi fantaziski svet, ki nima nobene povezave z resničnostjo otroškega življenja.

Raziskovalci glede na rezultate menijo, da domišljijski elementi v risankah poslabšajo kognitivne sposobnosti, saj otroku tolmačenje nečesa, kar nima povezave z resničnim svetom, povzroča izjemne težave in to težko prezrcali na resnične situacije. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.