9 stvari, za katere si želim, da bi jih moja snaha vedela o meni

Mojca Koren Lapajne
Sreda, 9. maj 2018, 5:22
Image
Odnosi med ljudmi, ki po poroki dveh ljudi postanejo med seboj sorodniki, so lahko zelo dobri ali žal zelo naporni. Odnos med taščo in snaho pa med vsemi velja za najbolj konfliktnega.

Susan Yates, mati petih poročenih otrok in babica 21 vnukov je o vlogi tašče v svojem prisrčnem in globokem nagovoru vsem svojim in drugim snaham podala nekaj nasvetov, ki lahko utrdijo in okrepijo odnos med taščo in snaho.


Tašča sem že 23 let.

In večino stvari, ki sem jih v teh letih spoznala, sem se jih naučila ravno iz narejenih napak. Imela sem ogromno možnosti zanje, saj imam pet otrok in vsi so poročeni.

Nekaj vpogledov pa sem dobila tudi preko druženj tako s starejšimi kot z mlajšimi damami. Vsi pogovori so vodili k enakemu zaključku: povsem očitno je, da si večina od nas deli podobne strahove, boje in želje glede odnosov.

Želim si, da bi vam teh 9 stvari dalo vsaj droben vpogled v srce vaše tašče.

1. Resnično si želim imeti dober odnos s teboj

Bojim se, da bom vse zavozila. In nekaj stvari tudi res bom. Neka tašča je tako povedala: »Kot tašča si želim, da bi moja snaha vedela, kako zelo se bojim tega, da me ne bi imela rada, da me ne bi sprejela, da bi me izločila iz odnosa z njo, z mojim sinom, z vnuki. Bojim se biti jaz, da ne bi česa zamočila in ustvarila pregrado med menoj in njimi. Bojim se, da bi bila v njihovem življenju zgolj formalnost in ne iskrena ljubezen.«

2. Ko si se poročila, sem ti dala mojega sina

Ti moraš biti številka ena v življenju mojega sina, ne jaz.

Kakorkoli, do sedaj je bil celo življenje moj in morda bom potrebovala nekaj časa, da se na to privadim. Vem, da je na prvem mestu vajin zakon in ne moj odnos s sinom. Želim povsem spoštovati dejstvo, da bo mož zaradi tega zapustil očeta in mater (1 Mz 2,24).

3. Ne želim soditi, tekmovati ali nadzirati

Kadar boš začutila, da sem prestopila mejo, lahko to mirno poveš z besedami: »Vem, da mi želiš samo pomagati, toda odločitev bova sprejela midva z možem.«

4. Ne glede na to, kako močno si ti želim biti blizu, nama želim dati čas

Prvi dve leti bosta zelo nerodni za naju. Ustvarjava nekaj novega in nove stvari potrebujejo svoj čas. In to je čisto v redu.

5. Hrepenim po tem, da bi se počutila kot moja hči

Želim si odnosa, ki bo ločen od dejstva, da si žena mojemu sinu. Želim si pristne komunikacije, želim spodbujati tvoje darove, želim si ti prisluhniti. Želim si, da veš, da mi je mar zate zaradi tebe same.

6. Veliko mi pomeni, kadar želiš biti v stiku z menoj

Pokliči me, napiši mi mail ali SMS, povej mi, kako si ali vprašaj, kako sem jaz. Pridi na obisk. Predlagaj mi, kako se želiš družiti z menoj.

Ne želim biti vsiljiva in te obremenjevati, zato mi veliko pomeni, če se boš sama oglasila.

7. Prosim, sprašuj me o mojem življenju

Kako je bilo, ko sem bila otrok? Kdo je imel pozitiven vpliv name, ko sem odraščala? Želim si deliti s teboj svoje srečne spomine in svojo pot vere. Vprašaj me, kako lahko moliš zame v naslednjih tednih.

Vsako človeško bitje ima hrepenenje po tem, da bi ga drugi poznali in razumeli. In dejstvo, da si me res želiš spoznati in me razumeti, je zame zelo spodbudno.

8. Veliko mi pomeni, kadar ceniš konkretne stvari pri meni

Lahko gre za majhne stvari. V današnjem svetu je malo stvari, ki bi bile cenjene, in kadar pride pohvala s tvoje strani, je še posebej spodbudna. Lahko mi polepšaš ves dan!

9. Moli zame

Tvoje molitve potrebujem bolj, kot se morda zavedaš in jih zelo cenim.

Večina tašč si želi dobrega odnosa s svojimi snahami. Želimo si biti vaše prijateljice. Želimo si, da vaš zakon žari. Želimo si imeti dobre odnose z vašimi otroki. Želimo si, da veste, da vas imamo rade.

Kljub temu bomo pogosto pogorele v pristopu in odnosu in vas bomo prosile za odpuščanje. Prosimo vas, bodite potrpežljive z nami!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid