7 naukov, za katere nam bo otrok vedno hvaležen

Eva Strajnar
Petek, 10. junij 2016, 5:22
Image
modrost oce
Se zavedamo, kako pomembni smo starši za to, kako otrok doživlja svet okoli sebe in se v njem znajde? Z vzgojo in zgledom odigramo izjemno vlogo. In nekateri nauki, ki mu jih posredujemo, mu bodo prinesli dodano vrednost za vse življenje.

Preberite si, za katere nauke se vam bodo otroci najbrž zahvalili, ko odrastejo. Se strinjate z njimi? Katere bi izbrali vi?

1. Uporabljati besede prosim, hvala in oprosti.

Morda vsakodnevne besede, a velikokrat težko izgovorjene. Pomislimo, kako pomembne so te besede v vsakodnevni rutini. Uporabljajmo jih mi, da jih bodo ponotranjili tudi naši otroci.

2. Ni pomembno kaj imaš, ampak kdo si.

Otrok nam bo hvaležen, če ga bomo znali naučiti, da sreče ne prinesejo dobrine, ki jih imamo v lasti, ampak občutek lastne vrednosti. Naučimo ga, da si enako spoštovanje zasluži nekdo, ki vozi ferrarija, kot nekdo, ki vozi kolo. Naučimo otroka, da prepozna kdo je, da prepozna svoje talente, jih uporabi in je ob tem srečen.

3. Postaviti se v kožo drugega.

Empatija je eden najpomembnejših načinov, kako vstopimo v svet bližnjega. In ker smo ljudje bitja odnosov, bomo prej ali slej skušali z nekom sobivati ali sodelovati. Če otroka zgodaj naučimo, da se postavi v kožo drugega, mu s tem podarimo doto za vse življenje.

4. Kako reševati spore.

Kako odreagirati, ko se znajdemo v sporu z nekom je pomemben del našega življenja. Bomo uspeli preseči zamere ali jih bomo ohranjali in gojili? Bomo zbežali ali se soočili s težavo? Če otroka naučimo, kako reševati spore v otroštvu, bo tako ravnal tudi v odrasli dobi.

modrost mama

5. Kako delati.

Čista oblačila, korenček z vrta, urejeno stanovanje. Vse to zahteva delo. Če bomo čakali, da otroci to spoznajo šele, ko gredo od hiše, bo to prineslo veliko bolečine. Vključimo jih v delo in poskrbimo, da bodo dobili izkušnje že v času, ko bodo pod našo streho.

6. Kako ravnati z denarjem.

Kako pametno porabiti denar je izkušnja, s katero bi se otroci morali spoznati že v otroštvu. Naučiti jih moramo, da ima prihranjen denar resnično vrednost. Če nikoli ne prispevajo za nakup novega telefona ali igrač, kako bodo znali stvar ceniti? Če nikoli ne darujejo za druge, ko so otroci, kako bodo darovali, ko bodo odrasli?

7. Kako moliti in biti hvaležen.

Vsi poznamo občutek, ko smo nemočni in ne vemo več, kaj bi še storili. Znati se prepustiti in verjeti, da ti bo nekdo priskočil na pomoč, je čudovito. Otroka uvesti v odnos z Bogom ter mu privzgojiti zaupanje vanj, je največ, kar smo lahko storili.

Foto: viralnovelty.net, parentsareimportant.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.