13-letnica želi obleči seksi oblačila. Kaj ji boste rekli?

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sreda, 15. januar 2020, 14:00
Image
Njeno telo se je začelo razvijati in dobiva obline. Želi biti lepa. Hrepeni po tem, da bi jo drugi opazili. Tipična najstnica pač. Oblačila, ki jih izbira, pa so zelo oprijeta, zelo kratka, zelo razkrivajoča. Po vašem mnenju preveč za njeno starost. Kaj ji boste rekli? Ji boste sploh kaj rekli?

Za začetek se je dobro zavedati, da mladostniki o svojem videzu ne morejo razmišljati tako, kot to počnemo odrasli. Zato je tudi razlika, kaj najstnici pomeni neka seksi obleka in kaj takšna obleka pomeni za njene starše. Odrasli vidimo in razumemo različne spolne signale, ki jih sporočamo z oblačenjem, in zato instinktivno čutimo, da jo moramo zaščititi. Najstnica pa na to gleda povsem drugače. Lahko je videla tak slog oblačenja na spletu. Lahko se na tak način oblačijo njene sošolke in prijateljice ter želi tudi sama s podobno obleko izraziti pripadnost svoji “klapi”. Lahko pa so ji oblačila preprosto všeč, ker so ji na pogled privlačna. 

Kaj sporočamo z oblačenjem?

Vi veste, da se fantje raje ozirajo za dekleti, ki več pokažejo kot skrivajo, in tudi veste zakaj. Ona pa se tega zelo verjetno ne zaveda. Kako jo na primeren način opozoriti, da lahko njena obleka izzove odziv, ki ga ne pričakuje in morda tudi noče? 

Lahko poskusite naslednje: “Vem, da so ti všeč obleke, ki jih danes nosijo Še tako dobronamerna kritika jo lahko zelo prizadene in vpliva na sprejemanje njenega lastnega telesa.dekleta. Ta stil, ki vam je všeč, pa ima lahko drugačen pomen za druge. Z oblekami marsikaj sporočamo in prav je, da se zavedaš, kakšno sporočilo daješ s svojim oblačenjem. Ne vem, če si se pripravljena soočiti z vsemi odzivi, ki se bodo pojavili.” In ji na primeren način razložite, kakšne odzive lahko pričakuje. 

To je veliko boljši način kot pa zgolj postavljanje pravil oz. prepovedovanje. Še tako dobronamerna kritika jo lahko zelo prizadene in vpliva na sprejemanje njenega lastnega telesa. Zelo hitro bo vaše nasprotovanje njenemu oblačenju razumela kot nesprejemanje nje kot osebe. Zato prepoved v smislu: Taka pa že ne greš ven!, ne prinese tistega, kar si želimo. Vemo pa, da tudi če odide od doma oblečena tako, da je “nam všeč”, to še ne pomeni, da se ne bo drugje potem preoblekla. Niso redke najstnice, ki od doma odidejo v trenirki, po šoli pa maširajo v kratkih krilcih in majicah nad popkom. 

Zato je tako pomembno, da se z najstnico pogovarjate o tem, kako zunanji svet dojema in presoja videz deklet in žensk. Kako hitro lahko njeno telo postane le objekt in s tem zamegli njeno resnično vrednost. Ne bodite presenečeni, če bo pri tem zavijala z očmi in vam nasprotovala, češ da to izraža njeno individualnost in da je seksualnost v bistvu oblika opolnomočenja. 

Vaša hči mora vedeti, kakšno je vaše mnenje o njenem oblačenju. Če je ne boste sramotili, če boste spoštovali njen način gledanja, je večja verjetnost, da jo bo zanimal vaš pogled. Postanite njen zaveznik in se postavite na mesto, kjer želite biti: ob njej in ne proti njej.

foto: storyblocks.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.