12 razlogov, zakaj so mame delovna sila, ki si jo delodajalci lahko samo želijo

Eva Markovič
Ponedeljek, 17. junij 2019, 12:30
Image
Pred časom sem govorila z mamo štirih otrok, ki se je po več letih, preživetih doma z otroki, ponovno odpravljala na trg dela. Skrbelo jo je, ali še ima potrebne kompetence, ali so ji možgani morda zakrneli in kako bo kos službenim izzivom. Ob tem sem se spomnila izjave vrhunskega menedžerja, ki je mame označil za kader, ki si ga delodajalci lahko samo želijo. Razlogov ni malo!

Kdo ne bi želel zaposliti mame?

Kratkovidni delodajalci ob pogledu na »luknjo« v življenjepisu ali omembi otrok zmajejo z glavo, modri pa vedo, da je ženska s svojim materinstvom pridobila veščine in spretnosti, ki jih ne da nobena fakulteta. Za delodajalce, ki so sposobni sprejeti njihove omejitve (mame npr. težko opravljajo nadure in so občasno na bolniški), so mame neprecenljive. Zakaj?

1. Mame so odlične organizatorke in menedžerke

V družini mame ves čas organizirajo, usklajujejo urnike, urejajo tekoče zadeve, opravljajo telefonske klice, so samoiniciativne in proaktivne. Pod kontrolo imajo celotno družinsko življenje in skrbijo, da to poteka čimbolj gladko. Kdo si ne bi želel takšnega zaposlenega?

2. Mame obvladajo komunikacijo in delo s »strankami«

Vrhunske so pri delu z ljudmi. »Stranko« so sposobne prepričati, da poje nekaj zelenjave ali ob dežju obuje škornje, čeprav niso prave barve. Zaloga njihovih psiholoških trikov je neizčrpna.

3. Mame so zanesljive

Ne morejo si privoščiti, da bi ob 17h pozabile pobrati otroka pred glasbeno šolo. V glavi imajo nešteto podatkov, med katerimi spretno krmarijo.

4. Mame so vedno korak pred povpraševanjem

Kdo predvidi, da bodo otroci kmalu lačni, da bo na avtocesti nujen postanek in da v nahrbtniku ne sme manjkati pobarvanka? Mama. Vedno je korak pred ostalimi.

5. Mame so odlične pri sprejemanju odločitev

So profesorice fizike, šoferke, animatorke, bolničarke, kuharice, finančne direktorice, sobarice in svetovalke. Vse v enem dnevu.Ker jih sprejemajo ves čas. Poleg tega so sposobne izredno hitrega reagiranja: reakcijski čas ob kriku »Bruhal seeeem!« ob 3h ponoči ni daljši od petih sekund.

6. Mame so vrhunske motivatorke

Z veliko predanostjo se trudijo, da bi svojo ekipo vsak dan pripeljale do želenih ciljev (od jutranjega vstajanja do večernega odhoda v posteljo).

7. Mame so učinkovite

Ne morejo podaljševati delovnika, a ko delajo, delajo dvesto odstotno. Nič čudnega, saj so navajene, da v petnajstih minutah opravijo delo, za katerega so imele včasih na voljo celo uro.

8. Mame so odlične pogajalke in mediatorke

Reševanje sporov in iskanje skupnih rešitev spada med njihova temeljna poslanstva.

9. Mame imajo razvit čut za timsko delo

Če ga niso imele prej, so to veščino gotovo pridobile z rojstvom otrok.

10. Mame so vzdržljive

Navajene so reševanja kriznih situacij, dela v nemogočih razmerah in neprestanih motenj. Psihično in fizično so neprekosljive.

11. Mame so najbolj vsestranske osebe na svetu

So profesorice fizike, šoferke, animatorke, bolničarke, kuharice, finančne direktorice, sobarice in svetovalke. Vse v enem dnevu.

12. Mame skrbijo za dobro počutje

Za to pa so mame, ali ne?

P.S. Vas zanima, kako se je v novi službi znašla mama, ki je bila dolga leta doma z otroki? Hitro se je priučila vsega, kar je vmes pozabila, in se izkazala kot zagnana, odgovorna in ustvarjalna delavka. Ne, možgani ji niso zakrneli, strah je bil odveč. :)

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

100%

19.541€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.