Vsak četrti mladi Britanec podpira sklenitev zakona z "omejenim rokom trajanja"

Mojca Koren Lapajne
Petek, 9. november 2018, 5:30
Image
Konec septembra so 2000 polnoletnih Britancev anketirali z namenom, da bi preverili njihov pogled na zakon in vse novodobne različice le-tega. Tako izvajalci kot naročnik Koalicija za poroke Coalition for marriage si gotovo niso mislili, da bodo rezultati dvignili toliko prahu.

32 % vseh vprašanih podpira poligamijo, 13 % vprašanih pa se strinja, da bi bilo potrebno tudi incest legalno uvrstiti v definicijo zakona, 55 % staršev bi bilo »zadovoljnih in veselih«, če bi se njihov otrok poročil z osebo nasprotnega spola.Najbolj je po medijih završal procent mladih, starih med 18 in 24 let, ki podpira idejo začasne zakonske pogodbe. Skoraj četrtina (24 %) je namreč teh, ki se jim zdi, da bi bilo veliko bolj praktično, če bi bil zakon nekaj, kar bi trajalo vnaprej določeno obdobje, npr. petletna pogodba.

Colin Hart, ustanovitelj Koalicije, je rezultat komentiral z zanimivo primerjavo: »Anketa kaže, da četrtina mladih verjame, da je poročiti se podobno nakupu novega mobilnega telefona z vezavo, tj. časovno omejeno pogodbo, na koncu katere obe strani lahko izbereta, če pogodbo prekineta, podaljšata ali kaj na novo dodata.« Globoko je zaskrbljen nad tem, da zakon in s tem zaveza za vedno postajata izgubljeni vrednoti.

Odgovarjali tudi na vprašanja glede poligamije in incesta

Rezultati ankete pa razkrivajo tudi druge presentljive podatke. Med drugim kar 32 % vseh vprašanih podpira poligamijo, tj. življenje dveh ali več žensk v skupnosti »zakona« z enim moškim, 13 % vprašanih pa se strinja, da bi bilo potrebno tudi incest legalno uvrstiti v definicijo zakona. 55 % staršev bi bilo »zadovoljnih in veselih«, če bi se njihov otrok poročil z osebo nasprotnega spola.

Odzivi medijev: ne poskušajte opehariti odnosov!

Kolumnist revije The Times Robert Crampton je v komentarju med drugim zapisal: »'Zanimiva' nova ideja pogodbe, ki pozdravlja manj zavezujočo obljubo, ki je pravzaprav časovno omejena pogodba z nič vložene odgovornosti, bi lahko imenovali kakorkoli že, nikakor pa ne zakon.«

Emily Reynolds, novinarka revije The Guardian pa je izpostavila, da k takemu mišljenju veliko pripomore tudi porast raznih aplikacij za zmenke. Neštete objave znotraj teh aplikacij namreč ljudi silijo v to, da svoja razmerja obravnavajo zgolj kot poslovno priložnost. »S tem in še mnogimi drugi načini opeharjate svoje odnose za edinstvenost, za prilagajanje, zaupanje in veselje, ki se ga lahko občuti le v trajnostni zvezi,« je zapisala.

Najbolj kratek in zgovoren pa je najverjetneje komentar, ki se je pojavil pod enim od mnogih člankov: »Če misliš, da ne bo trajalo, potem se ne poroči. Zakon je nekaj, kar je za vse življenje.«

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

93%

18.183€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.