V rdeči v boju proti verskemu sovraštvu in diskriminaciji

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 28. november 2018, 20:02
Image
Danes je t. i. rdeča sreda. To je dan, ki je še posebej posvečen solidarnosti z vsemi ljudmi po svetu, ki so preganjani in diskriminirani zaradi svoje vere.

Pobudo za akcijo, ki so jo poimenovali »#Red Wednesday« Rdeča sreda, je dala mednarodna katoliška človekoljubna organizacija Cerkev v stiski.

Danes tako v spomin na vse preganjane zaradi vere različne zgradbe po svetu osvetljujejo z rdečo, ljudje pa ta dan s tem namenom tudi oblačijo rdeče. Še posebej aktivno so se pobudi pridružili v Rimu, Pragi in v Londonu.

V slednjem sta med drugim z rdečo lučjo tam osvetljeni Westminstrska stolnica in opatija. Tudi druge zgradbe, kot denimo stolnica v Brentwoodu in sinagoga v St. John’s Woodu, so v znamenje solidarnosti in edinosti z vsemi iz verskih razlogov diskriminiranimi in preganjanimi ljudmi po svetu osvetljene rdeče. Danes po mestu vozi tudi značilni londonski rdeči avtobus z napisom »Borite se za vero in svobodo«.

Dan obeležujejo tudi mnogi dijaki in študentje, potekajo različne molitve in druge dejavnosti, hkrati pa smo danes še posebej spodbujeni, da spregovorimo o verski svobodi in njenem pomenu.

To postaja vse bolj pomembno tudi v Sloveniji, kjer v nasprotju z državljani v drugih evropskih državah težje povemo, da smo verni, da hodimo v cerkev, hkrati pa smo priča tudi vse več napadom na verne in cerkvene objekte.
 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa

29. marec 2019 ob 17.30

Cerklje, Koper, Celje, Novo Mesto,
Ljubljana