V rdeči v boju proti verskemu sovraštvu in diskriminaciji

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 28. november 2018, 20:02
Image
Danes je t. i. rdeča sreda. To je dan, ki je še posebej posvečen solidarnosti z vsemi ljudmi po svetu, ki so preganjani in diskriminirani zaradi svoje vere.

Pobudo za akcijo, ki so jo poimenovali »#Red Wednesday« Rdeča sreda, je dala mednarodna katoliška človekoljubna organizacija Cerkev v stiski.

Danes tako v spomin na vse preganjane zaradi vere različne zgradbe po svetu osvetljujejo z rdečo, ljudje pa ta dan s tem namenom tudi oblačijo rdeče. Še posebej aktivno so se pobudi pridružili v Rimu, Pragi in v Londonu.

V slednjem sta med drugim z rdečo lučjo tam osvetljeni Westminstrska stolnica in opatija. Tudi druge zgradbe, kot denimo stolnica v Brentwoodu in sinagoga v St. John’s Woodu, so v znamenje solidarnosti in edinosti z vsemi iz verskih razlogov diskriminiranimi in preganjanimi ljudmi po svetu osvetljene rdeče. Danes po mestu vozi tudi značilni londonski rdeči avtobus z napisom »Borite se za vero in svobodo«.

Dan obeležujejo tudi mnogi dijaki in študentje, potekajo različne molitve in druge dejavnosti, hkrati pa smo danes še posebej spodbujeni, da spregovorimo o verski svobodi in njenem pomenu.

To postaja vse bolj pomembno tudi v Sloveniji, kjer v nasprotju z državljani v drugih evropskih državah težje povemo, da smo verni, da hodimo v cerkev, hkrati pa smo priča tudi vse več napadom na verne in cerkvene objekte.
 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.