Sinoda o mladini - kaj pravi končni dokument?

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 28. oktober 2018, 19:37
Image
Danes dopoldne se je s slovesno sveto mašo v baziliki sv. Petra sklenila sinoda na temo mladih, vere in razločevanja poklicanosti. To so ključni poudarki sklepnega dokumenta sinode.

Cerkev, ki posluša, »hodi z ljudmi« in daje tudi  ženskam vlogo pri sprejemanju odločitev

Sklepni dokument, ki je dolg 60 strani in vsebuje 167 sklepov, je dobra osnova za reševanje izzivov sodobnega katolicizma in pastoralne premike v Cerkvi, ki naj bi »hodila z ljudmi«, poslušala in spodbujala.

»Sinoda ni parlament,« je ob koncu poudaril papež. »To je zaščiten prostor, kjer lahko deluje Sv. Duh. Nikoli ne pozabimo da je bil tu na delu Sv. Duh,« je dejal.   

Dokument se dotika najrazličnejših področij življenja mladih, od družine, župnije in vesoljne Cerkve, od zlorab, do spodbujanja pravičnosti nasproti kulturi, ki zavrže vse, ki jih ne potrebuje; od poslanstva mladih do spremljanja njihove poti, od izzivov digitalnih tehnologij do vloge žensk v Cerkvi; od spolnosti do poklicanosti vseh k svetosti.

Mlade poslušati, podpirati, voditi in vključiti

Določa, da mora biti »sinodalnost« konstitutivni del Cerkve v vseh vidikih njenega življenja, od ravni župnije navzgor. Škofovske konference po vsem svetu poziva, da prevzamejo sinodalno "pot" s poslušanjem, dialogom, pozdravljanjem, vključevanjem v "skupno razsodnost", ki preoblikuje življenja vseh, ki so vpleteni vanjo. Ta "misijonarska sinodalnost" bi morala biti osredotočena na najbolj ranljive, revne in tiste, ki nimajo stika s župnijskimi skupnostmi, pravi dokument.

Dokument posebej poudarja neizogibno nujnost spremembe v odnosu do žensk, ki morajo biti vključene v odločanje v Cerkvi na vseh ravneh, tudi na odgovornih položajih.

Dotakne se tudi spolnosti in poudari, da mora spremeniti način, kako bo krščanski pogled na spolnost uspešneje prenašala mladim.

Dotakne se tudi istospolnih, spolnih zlorab in migracij

Sinoda se dotika tudi vprašanja istospolnih v Cerkvi. Čeprav je v osnutku dokumenta uporabljena kratica »LGBT« (to je bilo tudi prvič, da je bila uporabljena v uradnem vatikanskem gradivu), je v končnem dokumentu ni. V členu, ki je bil izglasovan z največjim nasprotovanjem (178 škofov za, 65 proti), je poudarjen "bolj poglobljen antropološki, teološki in pastoralni razvoj" stališč cerkve o teh vprašanjih. Končni dokument je uporabil tudi izraz "spolna nagnjenost" in ne "spolna usmerjenost", kot osnutek.

Sinodo so zaznamovale tudi spolne zlorabe in finančni škandali. Papež je dejal, da je Cerkev podvržena "stalnim obtožbam", za katere je dejal, da so "oblika preganjanja". Dejal je: »Cerkve ne smemo umazati. Vsi smo umazani, ne pa mati«, ki jo je treba zagovarjati.

V sinodnem besedilu piše, da so cerkvene strukture postale "resna ovira" razkritjem spolnih zlorab, priznava pa tudi, da so bili primeri obravnavani s pomanjkanjem odgovornosti in preglednosti. 

Končni dokument je posebno pozornost namenil tudi programom za pripravo zakonskih zvez kot nekakšno iniciacijo v zakrament zakonske zveze "in skrbno izbiro kandidatov za duhovništvo".

Posebno pozornost dokument namenja mladim, ki so revni ali doživljajo diskriminacijo - zlasti migrantom, žrtvam verskega preganjanja in tistim, ki se trudijo najti zaposlitev.

"Svet mladih je močno zaznamovan z izkušnjami ranljivosti, invalidnosti, bolezni in bolečine" in katoliške skupnosti niso vedno storile vse, kar je bilo mogoče, da bi jih sprejele in jim pomagale, pravi dokument.

Foto: vaticannews.va

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid