Prosim, kupite mi rože, dokler sem še živa!

Eva Markovič
Sreda, 17. oktober 2018, 5:30
Image
Počasi se bližajo vsi sveti. Ob številu in velikosti cvetnih aranžmajev, ki bodo začeli krasiti pokopališča, imam občutek, da Slovenci več denarja namenimo grobovom kot rojstnim in materinskim dnem, dnevom žena in obletnicam skupaj.

Da ne bo pomote – seveda je lepo in prav, da na pokopališču prižgemo svečko, se spomnimo pokojnih in zanje zmolimo, tudi kakšna rožica ne škodi. A prepričana sem, da ena sveča zaleže enako kot cel paket, in da je preprost šopek (ali pa rože z domačega vrta) vreden enako kot nekaj deset evrov draga ikebana iz cvetličarne.

Ali število sveč in cena šopkov na grobu res pove, katerega pokojnika smo ohranili v lepem spominu? Ob pogrebih se te številke še podeseterijo. Venci, ikebane, žalni šopki … Ob smrti pokojni prejme več rož, kot jih je prejel v vsem svojem življenju!


Manj svečk za manj grobov je vseslovenska dobrodelna akcija ljudi za ljudi. Svečke na grobu so močan simbol spomina na naše najdražje in z akcijo ne želimo rušiti tradicije. Pa vendar menimo, da tega spomina ne smemo okrniti s pretiravanjem. Svoje pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov pa naredimo še nekaj dobrega za tiste, ki nas najbolj potrebujejo.

G. Primož Jelševar, Fundacija Svečka: "V letošnjem letu, ko poteka že deseta – jubilejna dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov, je k sodelovanju pristopilo več kot 100 organizacij iz vse Slovenije. Še posebej sem vesel, da so se nam pridružili tudi prijatelji iz Zavoda Iskreni, ki bodo za reševanje življenj podarili 1 EUR od vsakega prodanega okrasnega kamna, ki je sicer namenjen financiranju Zavoda Iskreni."


V dneh pred prvim novembrom poslušamo pozive, naj denar, ki bi ga sicer namenili za sveče, raje darujemo v dobrodelne namene (npr. v akciji Manj svečk za manj grobov). Zakaj pa ne, a včasih niti ni treba do Karitasa ali Rdečega križa. Dovolj je, da se s pozornostjo spomnimo svojih najbližjih – zdaj, ta trenutek, namesto da čakamo njihov odhod v večnost.

Možje lahko večkrat prinesejo rože svojim ženam. Žene lahko v spalnici večkrat prižgejo svečko za romantični večer. S šopkom lahko razveselimo babico ali prijateljico. Zakaj bi čakali na rojstni dan ali celo na pogreb?

Svojcem in prijateljem zato javno sporočam, da rože, ki jih nameravajo prinesti na moj pogreb, sprejemam od jutri naprej – za kakšno priložnost ali pa tudi kar tako. Na pogrebu pa naj namesto cvetov prispevajo kakšno Zdravamarijo.

Skrbni do okolja in hkrati dobrodelni?

 Bi se svojih pokojnih prijateljev in sorodnikov letos radi spomnili nekoliko drugače? V naši spletni trgovini lahko kupite ročno poslikane okrasne kamne, ki so izdelani posebej za to priložnost.
  
Z nakupom okrasnega kamna pa ne boste samo skrbni do okolja, ampak tudi dobrodelni, saj bomo 1 evro od vsakega prodanega kamna namenili Fundaciji Svečka, ki organizira akcijo Manj svečk za manj grobov in z zbranim denarjem pomaga financirati nakup zdravstvene opreme.
 
Najlažje bo, če po okrasni kamen skočite v našo spletno trgovino: https://www.iskreni.net/trgovina/product/okrasni-kamen/ 
 
Če bi si jih raje ogledali v živo, pa se lahko vsak dan od ponedeljka do petka od 9:00 do 14:30 oglasite v naši prodajalni na Nazorjevi 1 v Ljubljani.  

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana